Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 19. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

9 korakov za doživeto praznovanje binkošti

CHRZEST W DUCHU ŚWIĘTYM

Sunyu/Unsplash | CC0

David G. Bonagura - objavljeno 29/05/20

Marsičesa se lahko naučimo ne le iz naukov apostolov, temveč tudi iz njihovih vsakdanjih doživetij

Čeprav imamo sodobni katoličani veliko skupnega z Jezusovimi apostoli, eno pomembnejših stvari pogosto spregledamo: če smo prejeli zakrament svete birme, v nas veje Sveti Duh, prav tisti, ki so ga prejeli tudi apostoli. Birma so naše binkošti, ki v nas utrdi sedem darov Svetega Duha – modrosti, umnosti, sveta, moči, vednosti, pobožnosti in strahu Božjega.

Če ostanemo v stanju milosti, se lahko na te darove sklicujemo, kadar koli si zaželimo – ko imamo priložnost, da oznanjamo vero, ali pa ko je naša vera izzvana. Na ta način posnemamo apostole, četudi naš drobni prispevek na svet ne bo imel tako mogočnega učinka.

V letošnje praznovanje vključimo teh devet dejanj, ki bodo spodbudila milosti zakramenta svete birme, ki smo ga že prejeli.


web 3 andrej segula

Preberite še:
Kako sta si podobna veter in Sveti Duh?

Holy Spirit
Fr Lawrence Lew, O.P. | Flickr CC BY-NC 2.0

Stara zaveza

Berite Staro zavezo. Ko je Peter na binkoštno jutro prvič spregovoril Cerkvi, je navajal Staro zavezo, ki jo je Jezus dopolnil. Ne moremo v polnosti ceniti odrešenja, če ne poznamo njegovih svetopisemskih korenin v starem Izraelu. V tem času nam bo morda v pomoč Jozuetova knjiga, ki pripoveduje o dramatičnem vstopu Izraelcev v obljubljeno deželo. Ko jo bomo prebirali, lahko Božji opomin Jozuetu vzamemo za svojega: “Ali ti nisem ukazal, krepak in odločen bodi? Ne boj se in se ne plaši; kjer koli boš hodil, bo s teboj Gospod, tvoj Bog.”

Krst

Ne pozabite svojega krsta. Ko je Peter spregovoril, je ljudi “do srca pretreslo” in vprašali so, kaj naj storijo. Peter jim je odgovoril, naj se spreobrnejo in prejmejo sveti krst. Mi, ki smo zakrament svetega krsta že prejeli, smo z njim za vedno zaznamovani, naše duše so zapisane Jezusu. S krstom je Bog postal naš Oče, Jezus pa naš brat. Ob soočanju s preizkušnjami imamo tolažbo, saj vemo, da smo Njegovi, ne glede na to, kaj se bo z nami zgodilo.
Preberite še:
Kdo sploh je ta Sveti Duh?!

Vest

Izprašajte svojo vest: kesanje, h kateremu nas vabi Peter, ni enkraten dogodek, temveč vsakdanje dogajanje. V tem času, ko spoved morda ni na voljo tako pogosto, kot bi si želeli, so vsakdanji “obračuni” dneva še bolj pomembni. Potem ko se zavemo lastne grešnosti, pa prosimo za Božje usmiljenje. Tako bodo naši dnevi gotovo lepši.

Pomagajte

Pokličite koga, ki ga že dolgo niste slišali. Napolnjeni s Svetim Duhom so apostoli odšli po svetu in oznanjali Kristusa ljudem, ki ga še niso poznali. Kristusov mir lahko človeku prinesemo s preprostimi besedami: “Mislim nate in molim zate.”

Pričujte

Poiščite ustvarjalen način za oznanjevanje Kristusa. Binkoštni praznik je rojstni dan Cerkve, saj so bile takrat poslane prve Kristusove priče, ki naj bi spreobrnile svet. Pričujemo lahko tudi s svojih domov, tako da na vrata prilepimo podobo usmiljenega Jezusa ali pa na okensko polico postavimo razpelo.


HOLY SPIRIT

Preberite še:
Naj vas s pomočjo te molitve v prihodnjih dneh razsvetli Sveti Duh

PEACE
PopTika | Shutterstock

Poiščite Marijo

Molite rožni venec. V čakanju na binkošti so se apostoli v celoti posvetili molitvi z Božjo Materjo Marijo. Kot otroci se v stiski nagonsko zatečemo v materino  naročje. Da bomo lažje vztrajali v trenutni stiski, se z molitvijo rožnega venca zatecimo v objem Marije, naše matere, ki nam bo bolje kot kdor koli drug pokazala, kako naj svoje življenje osredinimo na Jezusa.

Izberite si apostola zavetnika

Molite k apostolu, čigar zgodba se vas je posebej dotaknila. Ali je gospodarski zastoj vplival na vaše delo in dohodek? Obrnite se na sv. Mateja, nekdanjega pobiralca davkov. Ali imate v teh časih težave s prepoznavanjem Božje previdnosti? Molite k sv. Filipu, ki je Jezusa že zgodaj pogumno razglasil za preroka, nato pa ga je sam Jezus med zadnjo večerjo pograjal, ker stvari ni dovolj dobro razumel. Apostoli so bili preprosti, celo nerodni ljudje, sami po sebi nič posebnega, posebne jih je naredil šele Sveti Duh. Z Božjo milostjo se lahko spremenimo tudi mi.


MAN RAISE HANDS

Preberite še:
Osvobodi me, Sveti Duh, vseh notranjih zvezanosti

Pustite Duhu, naj vas uči

Prosimo za razumske darove Svetega Duha. S krstom smo prejeli sedem darov Svetega Duha, ki so se s prejemom zakramenta svete birme v nas še utrdili. Štirje so povezani z razumom: modrost, umnost, svet, in vednost. Prosimo Svetega Duha, da bomo znali prepoznati Božjo voljo za svoje življenje in si prizadevali, da jo izpolnimo.

Ne bojte se

Obvladajte strah. Sveti Duh nam da moč, da živimo svojo vero sredi življenjskih preizkušenj. Negotovost sedanjega trenutka nas lahko prestraši in ohromi. Sveti Duh nam bo pomagal preseči te skušnjave, če ne bomo pozabili, da se katoličani ne moremo izogniti križu, saj je Kristus ravno s križem premagal svet. Na binkošti napolnjeni z ognjem Svetega Duha molimo najbolj pomenljivo molitev: “Pozdravljen, sveti Križ, naše edino upanje!”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


PIGEON

Preberite še:
Ali je Sveti Duh golob?


KSIĄDZ W KONFESJONALE

Preberite še:
Sveti Duh – življenjski advokat


DUCH ŚWIĘTY

Preberite še:
Molitev k Svetemu Duhu, ko zmanjka moči za boj

Tags:
Sveti Duh
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.