Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Materinstvo je največji čudež, ki ga lahko doživljam”

KATARINA ROPRET

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Tereza Mohar - objavljeno 05/03/20

Ženska ženski – žena, mama in urednica revije Praznična Katarina Ropret

Katarina Ropret se zadnjih šest let kot samostojna podjetnica ukvarja z novinarstvom, prevajanjem in založništvom za različne naročnike. Za založbo Družina in njene revije piše že 20 let. To, kar je bilo v času študija novinarstva in angleškega jezika in v letih drugih služb oblika (resnega) hobija, se je zadnja leta razvilo v delo in službo.


KATARINA ŠOLN

Preberite še:
“Čas je vedno za vse enak – le vzeti si ga moramo za prave stvari”

Z možem in dvema sinovoma živijo na gorenjskem podeželju. Radi odkrivajo manj znane kotičke Slovenije in se odpravijo v hribe. Radi tudi berejo dobre otroške knjige in obiščejo kakšno gledališko predstavo. Veseli jo delo na vrtu, izdelovanje šopkov in zborovsko petje.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Idealen je dan, ki se začne s prespano nočjo, skupnim zajtrkom in prebrano stranjo ali dvema v časopisu, reviji ali knjigi.

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Najprej: “Je res mogoče, da je Marko (2 leti) prespal celo noč?” Potem: “Vrzi Simona (7 let) iz postelje, sicer bo zamudil šolski avtobus!” In še: “Je danes rok za oddajo kakšnega članka?”


BARBARA MESTNIK

Preberite še:
“Sem velika zagovornica principa, da moški in ženske ne moremo drug brez drugega”

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
Strogo sledenje modnim smernicam v oblačenju in ličenju ni ravno v mojem slogu. Na moje počutje pa zelo vpliva skladnost barv, primernost oblačil postavi in priložnosti ter kakšen lep modni dodatek.

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker …?
Ker je čisti čudež, da ga sploh doživljam. Prvega otroka sva z možem dočakala šele po sedmih letih, drugega po naslednjih petih letih. Ko otroka zvečer zaspita in ju grem še zadnjič pokrit, vsakič osupnem: Kako je sploh možno, da sta tu?

No, čez dan neizmerno hvaležnost, da ju imam, pogosto preženejo povsem običajna materinska čustva: sveta jeza, vpitje in obupanost nad neukrotljivo fantovsko energijo in idejami.


TEJA MEDVED

Preberite še:
“Od trenutkov v bolnišnici veliko bolj cenim vsakdanje malenkosti”

5. Kako z možem ohranjata iskrico v zakonu in zakaj vam je to pomembno?
S tem, da v vseh življenjskih obdobjih, prelomnicah in preizkušnjah vedno znova iščeva skupne točke. S tem, da naju zanima, kaj drugi počne in doživlja. S tem, da sva drug drugemu dom.

6. Letos ste postali odgovorna urednica prenovljene revije Praznična. Kako bi jo predstavili tistim bralcem, ki revije še ne poznajo? Kakšne vsebine prinaša revija Praznična?
Revija Praznična izide štirikrat letno. Njeno vsebino narekujejo letni časi in z njimi povezani prazniki. Zajema iz bogate zakladnice naše zgodovine, kulturne dediščine in krščanstva ter išče navdihujoče zgodbe v sedanjosti. Spodbuja lepoto in kakovost bivanja, dóma in srečevanja.

Gotovo bodo v njej več zanimivega branja zase našle ženske, a tudi moški ne bodo ostalih praznih rok. Vsaka številka prinaša različne intervjuje, kulinariko, reportaže in predloge za potepanja, duhovno spodbudo, ideje za dekoracijo doma, ročno ustvarjanje in vrtnarjenje, potrošniške in modne nasvete ter praznična povabila. In – da ne pozabim – zelo malo oglasov!

Novinarsko delo imam rada, ker mi odpira nova obzorja in mi prinaša vedno nova srečanja z zanimivimi ljudmi.

7. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Izguba delovnega mesta po koncu prve porodniške. Pretres in hkrati dobrodošla brca, ki je povzročila, da sem pretehtala vse, kar mi v življenju kaj pomeni. Če je služba nekaj, čemur posvečam dobršen del svojega dneva in zaradi česar dneva ne preživim v celoti s svojima otrokoma, naj bo to vsaj nekaj, kar počnem rada in v čemer vidim neko večjo korist. Hvala Bogu mi je bila dana možnost in pogum, da si poiščem točno tako delo. Kjer je volja, tam je pot.


TANJA MLAKAR

Preberite še:
“Kot babici mi je več dovoljeno, vem pa, da ne smem preveč posegati v vzgojo svojih vnučkov”

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Pogled iz drugega zornega kota. Včasih k temu pomaga živahna igra z otrokoma (perspektiva otroške neobremenjenosti), včasih ureditev novega šopka na kuhinjski mizi (perspektiva hvaležnosti za zastonjsko obdarjenost), včasih tudi obisk pokopališča (perspektiva večnosti).

9. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Z branjem odličnih Družininih revij in tednika. 😊 Z zborovskim prepevanjem. Lansko poletje so bile za vso našo družino nepozabno doživetje duhovne vaje v Logarski dolini, kjer sta nas z duhovno hrano v rajski okolici razvajala s. Štefka Logar in p. Marjan Kokalj.

10. Biti ženska je lepo, ker …?
… ker si lahko rodovitna na sto in en način.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.