Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 21. julija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Iz obupa v upanje. Nicky je veljal za brezupen primer, nato pa …

NICKY CRUZ

Rene Tate | ARHIV DRUŽINE

Jerca Polc - objavljeno 16/03/20

V otroštvu zlorabljan, v mladosti član newyorških tolp, nato pa kot po čudežu rešen

Nicky Cruz je človek, ki mu je vredno prisluhniti. Že več kot 50 let pričuje po vsem svetu. V njegovih gorečih besedah so že mnogi našli upanje, ki so ga že skoraj izgubili.


KSIĄDZ RENE LUC

Preberite še:
Od gangsterja do duhovnika: “Bog ne kliče najboljših”

Osupljiva življenjska zgodba

Njegova življenjska zgodba zveni kot napeta kriminalka, na trenutke pa celo kot grozljiva pripoved. Zgodnje otroštvo je preživel v Puerto Ricu v družini z 19 otroki. Starša sta se aktivno ukvarjala s čarovništvom, kar ga je hudo zaznamovalo, in pri osmih letih mu je (po lastnih besedah) “otrdelo srce”: ko ga je mati imenovala “Satanov otrok”, se je odločil, da ne bo nikoli ljubil, da bo do konca življenja le še sovražil.

Vse do 15. leta, ko je odšel v New York, je bil žrtev hudih psihičnih in fizičnih zlorab. Tudi v novem domu se je nadaljeval začarani krog nasilja in besa, v katerega je bil ujet; postal je član in kmalu tudi vodja zloglasne tolpe Mau Mau, predajal se je alkoholu in drogam, doživel strašen dogodek, ko mu je najbližji prijatelj umrl v naročju, in bil neštetokrat aretiran.


UPIĘKSZANIE CIAŁA

Preberite še:
Spreobrnjeni tetovator: moli pred vsako tetovažo in odklanja tetoviranje podobe hudiča

Preganjale so ga more in vedno hujši strahovi. Sodni izvedenec za psihiatrijo ga je proglasil za brezupen primer, ki bo končal na električnem stolu in v peklu.

Jezus je prišel skozi stene njegovega srca

Toda kljub navidezno brezizhodnemu položaju je tudi zanj še obstajala rešitev. Spoznal je pridigarja Davida Wilkersona, ki mu je znova in znova govoril o neizbrisni, neumrljivi Božji ljubezni do njega, in čeprav mu sprva ni mogel blizu, saj ga je Nicky nasilno odganjal in mu grozil, je zmagala Wilkersonova vztrajnost. Cruz je še danes prepričan, da ga je poslal Odrešenik.

Takrat je bil tako poln sovraštva, da bi ga lahko ubil, se spominja, a nazadnje so ga dosegle pridigarjeve besede, ki jih je neprestano ponavljal: Jezus te ljubi. “Neke noči je Jezus Kristus prišel skozi stene, ki so obkrožale moje srce,” Nicky Cruz opisuje svojo rešitev. “Ko sem spal, je odprl moje prsi, iz njih dvignil srce in ga poljubil. Nato ga je vrnil in vstal sem kot novo stvarjenje.”


BOGDAN KRYZYS KRZAK

Preberite še:
Nekdanji huligan je našel Jezusa: “Postal sem pomemben”

Takrat so on in nekateri drugi člani njegove tolpe zamenjali svoje orožje za Sveto pismo. Gospoda je prosil odpuščanja in se tako začel vzpenjati po strmi poti nazaj k Bogu. Potreboval je več let, da ga je Jezus prerodil in spremenil v po(po)lnosti. Kmalu je začel pričevati o čudežu, ki ga je Jezus storil v njegovem življenju.

Neutrudni pričevalec …

Od takrat je minilo že skoraj 60 let, Cruz pa še vedno pričuje. Govoril je že skoraj 50 milijonom ljudem in napisal 18 knjig. Je predsednik organizacije Nicky Cruz Outreach, ki po svetu širi sporočilo Božje ljubezni, skupaj s hčerjo in svakom je ustanovil evangelizacijski program TRUCE, katerega cilj je doseči urbane skupnosti vsepovsod.


JEAN-PHILIPPE CAUVEAU

Preberite še:
Prostitutke duhovniku: “Ali vaš Bog sploh obstaja?”

NICKY CRUZ
ARHIV DRUŽINE

Prejel je že nešteto nagrad in nazivov, še vedno pa mu je najpomembneje iskati izgubljene in zlomljene, kot je bil sam. Roko ponuja predvsem mladim v nevarnih okoljih, ki jih zavajajo nasilje, kriminal, alkohol in droge. Neštetim je že pomagal obrniti pogled navzgor – če je Bog rešil njega, koga ne bi mogel?

Pričuje prek svojih knjig …

Njegova najslavnejša knjiga, avtobiografija Run Baby Run oz. Teci, sinko, teci, je v slovenskem prevodu izšla že pred več kot 50 leti, vendar je še vedno eno najbolj branih krščanskih del sploh, prevedeno v več kot 40 jezikov in marsikje po svetu vključeno tudi v srednješolsko domače branje. V njej opisuje svojo pretresljivo življenjsko zgodbo in spreobrnjenje. Njegovo pisanje, prav tako kot njegova pričevanja, pritegne in navdihuje mnoge.


little girl human trafficking

Preberite še:
Novo življenje petih deklet po nasilju, prostituciji in zlorabi

Poleg tega in še veliko drugih del je leta 2012 izšla knjiga The Devil Has No Mother oz. Hudič nima matere, ki jo bomo tudi Slovenci kmalu lahko brali v prevodu. V njej pojasnjuje, da je hudi duh hujši, kot si lahko mislimo, opisuje njegova dela in deli osebne izkušnje, a uči tudi, da je Gospod še vedno večji in da je boj že dobljen, človek mora namreč le dovoliti, da ga Bog doseže.

… in v živo

Na svojih pričevanjih se dotika različnih tem; z veliko karizmo in žarom pripoveduje o svoji življenjski zgodbi, današnjem svetu in težavah, s katerimi se sooča sodobni človek, o medsebojnih odnosih, ognjevito nagovarja starše in družine, naj ne obupajo nad svojimi otroki, svari pred močjo hudega duha in vsakega posameznika spodbuja, naj vse preloži v Božje roke, saj brez Boga ne zmoremo.


THE ILLUSTRATED MONK

Preberite še:
25 let zlorabe drog, spolnih ekscesov in ločitvenih postopkov. Potem pa v samostan!

Vsak, ki prisluhne njegovim besedam, najde nekaj zase; nekaterim njegova pričevanja pomagajo pri soočanju z vsakodnevnimi težavami, drugim je spremenil vse življenje, prav nihče pa ne ostane hladen. Njegovo življenje in delo navdihujeta milijone. S svojo iskrenostjo in neposrednostjo marsikoga razoroži in pusti brez besed.

Ta trenutek je, kar nikakor ni presenetljivo, eden največjih svetovnih pričevalcev in evangelizatorjev; na pravo pot je ne nazadnje obrnil tudi marsikaterega člana svoje nekdanje tolpe.

Nicky Cruz v Sloveniji

Nicky Cruz bi moral te dni obiskati tudi Slovenijo, vendar je njegov obisk prestavljen na mesec junij. Podrobnejše informacije o njegovem pričevanju si preberite na tej povezavi.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


Young girl praying at home

Preberite še:
Kako se povezati z Jezusom, če ne morete prejeti svetega obhajila
Preberite še:
3 stvari, ki jih potrebujete za dober pogovor


HOPE

Preberite še:
Svetopisemski citati, ki vas bodo navdali z upanjem in optimizmom

Tags:
mladipreizkušnje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.