Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Pet kuhinjskih opravil, ki jih morajo znati vaši otroci

FAMILY

Iofoto - Shutterstock

Cara Busson-Clark - objavljeno 03/05/18

Tako bodo otroci razvili zdrave prehranske navade, ki bodo trajale

Običajno mamice ne želijo, da bi jim otroci pomagali v kuhinji, saj menijo, da potem vse predolgo traja in je tudi veliko bolj umazano in kaotično, kot bi bilo sicer.

Vendar je to, da dovolite otrokom blizu, tudi v kuhinji, zelo pomembno. Ne samo zato, da se bodo pozneje v življenju v kuhinji tudi sami znašli, pomagali jim boste na način, da razvijejo zdrave prehranjevalne navade. Kako lahko to storite?

Tu je pet preprostih spretnosti, ki se jih vaši otroci lahko brez težav naučijo in vam tako pomagajo v kuhinji.

1. Načrtovanje obrokov

Vprašajte svoje otroke, kaj si želijo za večerjo med tednom. Vzemite jih tudi s seboj v trgovino in skupaj izberite sestavine. Nič ni narobe, da jim razložite, koliko posamezna stvar stane. Tako bodo z njimi ravnali bolj skrbno in bodo zavrgli manj hrane.

2. Izbiranje sestavin

Ko ste v kuhinji, naj vam na kup zložijo vse potrebne sestavine. Še posebej bodite pozorni na to, da jim pojasnite, zakaj ste izbrali določeno sestavino namesto druge. Če na primer doma uporabljate med namesto sladkorja, otroku pojasnite, zakaj je tako. Tudi sicer poskušajte narediti čim več primerjav med zdravimi in manj zdravimi sestavinami, ki jih skušamo nadomestiti.


SAD GIRL LOOKING

Preberite še:
7 stvari, ki se jih otroci bojijo povedati svojim staršem

LITTLE,BOY,BAKING
Shutterstock

3. Mešanje sestavin

Morda vas je strah nereda, a kar pogumno. Otroci so zelo veseli, ko jih vključimo v naša opravila. Običajno se svojemu delu zelo vneto posvetijo, vi pa imate medtem čas, da opravite in pripravite, kar je še potrebno. Izkoristite te majhne ročice, ki komaj čakajo, da vam pomagajo.


ALES CERIN

Preberite še:
Oče mora biti tudi zoprn, ker pri otrocih ne zbira všečkov

4. Pospravljanje hrane

Ustvarite sistem v omaricah in v hladilniku in pojasnite otrokom, kam gre določena stvar. Ko bodo sadje zlagali v predal za sadje in zelenjavo v predal za zelenjavo, se bodo tako tudi učili.

Bolj kot vam bodo pomagali pri teh drobnih opravilih, bolj bodo cenili delo v kuhinji in tudi tisto, kar pride iz nje.

 5. Pripravljanje manjših obrokov

Čeprav se vam bo tudi to morda zdelo kot misija nemogoče, otrokom dovolite, da si sami pripravijo manjše prigrizke in obroke. Izogibajte se seveda vsemu, kar vključuje uporabo ostrih ali vročih predmetov. Nož za mazanje je recimo še vedno dovolj oster, da z njim narežejo sir, a hkrati ni tako oster kot pravi kuhinjski nož. Na pladnju lahko pripravijo krekerje s sirom kot prigrizke.

Idej je veliko, le zaupati morate svojim otrokom. Boste videli, da vam bodo hvaležni.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


CHILD WANTING MORE

Preberite še:
Problem številka ena, s katerim se danes soočajo otroci


EGOIZM W MAŁŻEŃSTWIE

Preberite še:
Želite uspešno rešiti konflikt? Sledite tem 10 smernicam


MOTHERHOOD

Preberite še:
Kako naj sin postane kavalir?

Tags:
družinaotrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.