Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 napačnih stvari, ki velikokrat (pre)usmerjajo naše življenje

NEW YEAR PURPOSE

Pexels - CC0

Urška Kolenc - objavljeno 05/03/20

Temeljno vprašanje vsakega posameznika je, zakaj sploh živi

Z vprašanjem, kakšen je namen našega življenja, se spopadamo že vrsto let. Odgovor na to vprašanje iščemo z napačnega zornega kota, pravi Rick Warren, avtor knjige Življenje z namenom, ki je izšla pri založbi Noella.

Biti uspešen in izpolniti svoj cilj v življenju ni eno in isto. Lahko dosežemo vse osebne cilje, postanemo izjemno uspešni po merilih tega sveta, a kljub temu zgrešimo namen, za katerega smo ustvarjeni. Obstajajo različne okoliščine, vrednote in čustva, ki nas ženejo v življenju. Rick Warren našteva nekaj napačnih.


WORRIED MAN

Preberite še:
Kako najti smisel svojega življenja?

Krivda

Mnogi vse življenje bežijo pred nečim, kar obžalujejo. Preganjajo jih spomini in dovolijo, da preteklost preganja njihovo prihodnost. Pogosto se zavestno kaznujejo, tako da zavirajo lastno uspešnost. Res je, da smo odraz preteklosti, vendar ne smemo biti njeni sužnji.

Jeza in zamera

Ljudje nas velikokrat hote ali nehote prizadenejo. Od nas samih je odvisno, kako se bomo na to odzvali. Nekateri dogodka nikoli ne pozabijo in ne morejo preboleti žalitve. Namesto da bi se z odpuščanjem znebili bolečine, jo v mislih kar naprej podoživljajo. Drugi se zaprejo vase in jezo globoko potlačijo ali pa burno odreagirajo in svojo jezo prenesejo v odnose z drugimi ljudmi. Zamera vedno bolj škoduje tistemu, ki ne odpusti, kot osebi, ki ji zameri. Če smo zagrenjeni, škodujemo le sebi.


Femme dans le froid

Preberite še:
Kaj pravzaprav pomeni živeti tu in zdaj?

Strah

Mnogo ljudi žene strah, ki je lahko posledica travmatičnih izkušenj, nestvarnih pričakovanj, odraščanja v pretirano strogem domu ali celo posledica dedne nagnjenosti k temu. “Strah je ječa, v katero se zapremo sami in ki lahko prepreči, da bi postali to, za kar nas je Bog namenil,” pravi avtor.

Materializem

Z željo po izpolnjenosti se jih veliko zateče v materializem. Kopičenje novih stvari postane njihov glavni življenjski cilj. Mislimo, da bomo srečnejši, pametnejši in varnejši, če bomo imeli več. Toda imetje zagotavlja le začasno srečo, saj se stvari sčasoma naveličamo in hrepenimo po novejših, večjih in boljših različicah. Bog pa pravi, da najpomembnejše stvari v življenju sploh niso stvari.

Potreba po priznanju

Potreba po tem, da bi zadostili pričakovanjem drugih in da bi hkrati ugodili vsem, je pravzaprav eden od receptov za neuspeh. Ne smemo dovoliti, da naše življenje usmerjajo pričakovanja drugih. Tisti, ki sledijo množici, se v njej navadno izgubijo.


DEMOTYWACJA

Preberite še:
Kaj nam lahko vzame notranjo svobodo?

Prednosti življenja z namenom

Če se želimo uspešno soočiti z življenjskimi izzivi, potrebujemo upanje. Poznavanje svojega življenja daje namenu smisel, ta pa poenostavi naše življenje. Brez jasnega namena namreč nimamo temelja, na podlagi katerega bi se lahko odločali, kako razporejati čas in kako uporabljati sredstva, kar privede do stresa, utrujenosti in konfliktov. Življenje z namenom vodi tudi k preprostejšemu načinu življenja, razumnejšemu urniku in notranjemu miru. Omogoča osredotočenost, saj začnemo energijo usmerjati v tisto, kar je res pomembno.

Namen našega življenja je namreč mnogo več kot osebna izpolnitev, sreča ali ambicije. Ne bomo ga odkrili, če bomo osredotočeni nase. Če želimo najti resnični smisel svojega življenja, moramo začeti z Bogom in mu dovoliti, da nas uporabi za svoje načrte. Ni toliko pomembno, kaj o našem življenju pravijo drugi, temveč kaj pravi Bog. Na svetu smo, da se pripravimo za večnost. Nekega dne bomo namreč stali pred Bogom in bo on ocenil naše življenje.


ALES CERIN

Preberite še:
Aleš Čerin po hudi preizkušnji: “Dana mi je bila milost, da Bogu nisem nič očital”




Preberite še:
Kaj podariti otrokom namesto sladkarij?


TEEN

Preberite še:
3 nasveti, če imate težavne odnose s svojimi starši

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.