Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj podariti otrokom namesto sladkarij?

web3-happy-childhood-food-sweets-and-bakery-concept

Syda Productions | Shutterstock

Marta Wolska - objavljeno 04/03/20

Navada kupovanja sladkarij otrokom za darila je še vedno zelo priljubljena. Danes, ko otroci sladkorja zaužijejo znatno preveč, bi bilo dobro razmisliti o alternativi

Gotovo ni otroka, ki za darilo ne bi nikdar prejel sladkarij. Čokoladica, lizika, bomboni, kinder jajček – nekaj, kar je pač najlažje kupiti v prvi boljši trgovini na poti, stane le nekaj malega, otrok pa bo s tem brez dvoma zadovoljen. Ker, kot je znano, vsi otroci imajo radi sladkarije.


COKE

Preberite še:
Je res, da so dietne pijače bolj zdrave od sladkih?

S to navado želimo malemu ugoditi, pogosto ga želimo razvajati ali pa si ga pridobiti na svojo stran. Morda pa se preprosto želimo obnašati “spoštljivo”, ker velja za spodobno, da je lepo, kadar koga obiščemo, na poseben način izraziti pozornost tudi najmlajšim.

Točno tako – izraziti pozornost je še posebej lepo. Ampak ali je kupovanje prvih malo boljših sladkarij, ki jih zagledamo, res pozorno? In tukaj ne gre za to, da bi si morali izmisliti ne vem kako dobra darila. To so lahko malenkosti, ki otroka osrečijo.


QUINOA

Preberite še:
Šest pravil za zdravo malico v službi

Kaj je pri tem slabega?

Pred kratkim se je začela akcija “nesladko darilo”, katere pobudnica je bila Zuzanna Antecka – dietetičarka in psihologinja, avtorica bloga o prehranjevanju otrok, ki se glasi Špinača je fuuuj. Opozorila je na pet razlogov, zakaj so sladkarije slabo darilo. In ti so naslednji:

  1. Otroke učimo povezovati hranjenje s sladkarijami s čustvi.
  2. Oviramo oblikovanje dobrih prehranjevalnih navad.
  3. Povzročimo, da otroci sladkarije pričakujejo vedno, ko se dogaja kaj prijetnega.
  4. Starše otrok postavljamo v vlogo “sladkornih fašistov”, ki jim jemljejo okus otroštva.
  5. Prispevamo k temu, da otroci pojedo preveč sladkorja.

RODZINNY POSIŁEK

Preberite še:
Zakaj sem svoje otroke nehala siliti, naj poskusijo to, kar jim pripravim za večerjo

Menim, da so to zadostni dokazi, da bi razmislili o alternativah za sladka darila.

Zdravi nadomestki

Sladkarije povezujemo z barvastimi in šelestečimi papirčki. Vendar pa ni treba, da se v njih skrivajo zgolj sladke dobrote, ki vsebujejo tono sladkorja, ampak so lahko tam tudi “zdrave” sladkarije. V trgovinah je precej lahko najti čokoladice, peciva, bombone iz dejansko polnovrednih sestavin.

Lahko torej kupimo čokoladico in … čokoladico. Obstajajo tudi razni vaflji – riževi, ajdovi, proseni in drugi hrustljavi, a zdravi prigrizki. Ko damo otroku takšno darilo, se hkrati ne odmaknemo od tega elementa tipičnih sladkarij, ki jih povezujemo s šelestečo embalažo.


FOOD

Preberite še:
Kako lahko malčku v šestih korakih okrepite imunski sistem

In bolj naravno …

Kaj lahko tukaj še dodamo? Preprosto – sadje. Morda celo kakšen sadež, ki ga drugače zaradi cene redkeje kupimo – bolj eksotičen ali težje dostopen, vendar pa bo otroku gotovo zanimiv. Suho sadje, oreščki, študentska hrana, sadni in zelenjavni čips, sveži sok ali pa vedno bolj priljubljeni smutiji.

Drobnarije za zabavo

Mali se bo z gotovostjo razveselil tudi kakšnih majhnih daril, za katera ne odštejemo več kot npr. za čokoladico ali pa bombone. Katera so to? Pobarvanke, nalepke, knjižice, plastelin, barvice, voščenke in blok za risanje, milni mehurčki, krede, pisani flomastri, majhne igrače (npr. avtomobilčki), štampiljke, sestavljanke, baloni, kartice, magneti … Tega je ogromno in še več!


COOKING

Preberite še:
Kako vzdržujemo čistočo v kuhinji?

Kakovosten čas

To, da otroci od nas pričakujejo nekakšna darila, sploh ni res. Zagotovo jih na to navajamo mi sami, ampak to je druga reč. Zakaj nekoga obiščemo? Pogosto zato, da bi malo pokramljali, skupaj spili čaj in prijetno preživeli čas. Prav to potrebujejo tudi najmlajši gostitelji – nekaj malega časa zanje.

Darila niso le materialne stvari. Ko obiščemo otroke, ki so nam blizu, si je dobro zapomniti, da je najboljše darilo, ki ga od nas lahko prejmejo, pozornost in skupni trenutki. Morda sprehod, zanimiva igrica ali pa igranje družabnih iger. Morda preprost pogovor. Pogosto si kaj takega zapomnijo dalj časa in ko bodo vprašali, kdaj jih znova obiščemo, si bodo v mislih predstavljali, kaj zanimivega bomo takrat počeli skupaj, ne pa kaj bomo dobili.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto


WEDDING

Preberite še:
8 poročnih trendov za leto 2020


FRIENDS PREGNANT

Preberite še:
5 neprijetnih situacij, ki jih lahko doživite v nosečnosti – in kako se z njimi spoprijeti


KLAVDIJA VERLAK

Preberite še:
“Želela sem, da bi me imeli radi, da bi mi povedali, da sem dobra, da sem vredna”

Tags:
hranaotrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.