Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Svojega morilca je svarila: “Nikar, to je greh! Prišel boš v pekel!”

ST MARIA GORETTI

Public Domain

Tereza Mohar - objavljeno 16/02/20

Odraščajočo Marijo Goretti je nadlegoval sosedov fant Alessandro Serenelli. Ker se mu je vztrajno upirala in se mu ni vdala, jo je umoril. Umrla je stara komaj 12 let

Marija Goretti je bila rojena 16. oktobra 1890 v Italiji in je bila najstarejša od šestih otrok. Živeli so na kmečkem posestvu, a je v družino kmalu zarezala težka preizkušnja. Oče je umrl, ko je bila Marija še otrok, zato je morala na kmetiji prevzeti veliko dela.

Angelski otrok

Zaradi tega je kmalu dozorela, bila je srčna, zgledna in odgovorna. Vedno je rada zaupala v Božjo pomoč. Sosedje so jo imenovali kar angelski otrok.


LUCY

Preberite še:
Ali veste, katera svetnica zna napovedati vreme?

Temni oblaki …

V isti hiši, kjer je živela Marijina družina, je živel še neki vdovec Serenelli, ki je imel sina Alessandra. Alessandro je bil mlad fant, ki ni znal obvladovati svojih nagonov. Vsak dan si je ogledoval Marijo, kako odrašča in se spreminja v lepo dekle. Večkrat jo je skušal pripraviti do tega, da se mu vda, Marija pa ga je vsakokrat odločno zavrnila.

Usodni dan

Alessandro jo je neprestano nadlegoval in ogrožal. Tako je prišel usodni dan, 5. julij 1902, ko je Alessando Marijo našel na samem in jo s silo zvlekel k sebi, da bi jo posilil. Ker se mu ni pustila in se mu je upirala, jo je v navalu besa kar 18-krat zabodel.

Sosedje so slišali njene krike in so ranjeno deklico odpeljali v bolnišnico, kjer je naslednji dan umrla. Še v nezavesti je ponavljala: “Nikar, Alessandro! To je greh! Prišel boš v pekel!”


ŚWIĘTA WERONIKA GIULIANI

Preberite še:
Svetnica, ki je lahko pestovala dete Jezusa

V svoji čistosti mu je na smrtni postelji vse odpustila in mu pozneje iz nebes izprosila milost spreobrnjenja. Serenellija so obsodili na 30 let ječe.

V pismu, ki ga je zapustil, je zapisal: “Ko se oziram nazaj, moram priznati, da sem v mladosti ubral napačno pot, pot zla, ki me je pripeljala v nesrečo. Tako sem potem zagrešil tisti zločin, a še vedno mi v ušesih odmevajo Marijine besede.”

Papež Frančišek o Mariji Goretti:

“Kako težko se nam tolikokrat zdi odpuščanje! In vendar je odpuščanje orodje, izročeno našim krhkim rokam, da bi z njim dosegli vedrino srca. Vse spodbujam, da si po njenem zgledu prizadevamo biti pričevalci odpuščanja.”


CHURCH OF ST. EMA, PRISTAVA

Preberite še:
Slovenska svetnica, ki je bila najbogatejša ženska svojega časa

Razglašena za svetnico

Marija je pokopana v veličastni cerkvi Marije milosti, ki se po njej imenuje tudi cerkev sv. Marije Goretti v mestu Nettuno. Njen god obhajamo 6. julija.

Ko je bila razglašena za svetnico (to je bilo 24. junija 1950), je bila prisotna tudi njena mama Assunta. Tam pa je bil tudi Alessandro Serenelli, Marijin morilec, ki je mamo Assunto prosil odpuščanja.

Upodobitve

Marija Goretti je zavetnica mladih deklet, žrtev posilstva, mladine na splošno in tudi priprošnjica proti revščini. Največkrat je upodobljena kot mlado dekle v preprosti beli obleki, z dolgimi razpuščenimi lasmi. Njen prepoznavni znak so lilije, včasih pa tudi nož, s katerim je bila umorjena.


SANTA TERESA LISIEUX

Preberite še:
Mala Terezija ‒ svetnica z vrtnicami

Župnija Tržič – Bistrica, župnija Svete Marije Goretti

To je edina župnija v Sloveniji, ki je posvečena sv. Mariji Goretti. Kot so zapisali na spletni strani, je Viktor Zakrajšek, prvi župnik te župnije, svojo odločitev utemeljil z naslednjimi razlogi:

“Sveta Marija Goretti je svetnica našega časa. Živela je v skromnih razmerah, a je vse težave premagovala z junaško veselostjo, delavnostjo in ljubeznijo do matere ter do bratov in sester, zato naj bo priprošnjica vsem mladim družinam, ki se trudijo za vsakdanji kruh. Predvsem pa naj bo kot mučenka čistosti v današnji ‘poplavi spolnosti’ postavljena za zgled naši mladini, da bi ohranila čistost srca, duše in telesa.”


KOPER

Preberite še:
Svetnica iz Kopra, ki je napovedala dan svoje smrti

Molitev k sveti Mariji Goretti

Sveta Marija Goretti, prosi za nas,

da bi kot ti imeli moč in pogum,

reči ne vsemu, kar nas vodi stran od Boga.

Prosi za nas Boga, da bi vztrajali

v čistosti telesa in srca.

Naj nam Gospod podari pravo ljubezen

do sebe in do bližnjega. Amen.


ZMARTWYCHWSTANIE

Preberite še:
Zakaj nam svetloba lahko pomaga pri odpravi razvad
Preberite še:
1200 mladih v Ljubljani slavilo Jezusa!


ACADEMY AWARDS,OSCARS

Preberite še:
Oskarji v številkah: 11 presenetljivih dejstev

Tags:
mladisvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.