Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Vam gre nekdo na živce? Recite si ta stavek!

ANNOYED WOMAN

Shutterstock

Marta Wolska - objavljeno 15/10/19

Ni enotne definicije, ki bi nam povedala, "kaj je dobro", ker to lahko vsak opredeli drugače. Če vas nekdo z dobrim nasvetom razjezi, poskusite začeti odgovor s preprostim stavkom, ki bo vaš pogovor speljal na nežnejšo pot

Nočem se vmešavati, ampak … “Na živce mi gre. Namesto da bi sprejela in pohvalila moje kosilo, mi ves čas govori, da je bilo včasih drugače. Mogoče bi tukaj dodala smetano ali morda kumino. Ti komentarji me spravljajo ob pamet in več kot enkrat se je kosilo končalo s prepirom.”


COUPLE

Preberite še:
Kako je en stavek pomagal rešiti moj zakon

“Vse odkar se je rodil naš otrok, ves čas poslušam od nje dobre nasvete. ‘Nadeni mu kapico, posadi ga na kahlico, ne nalagaj mu toliko, daj mu še juhe.’ Včasih se moram ugrizniti v jezik, da ne bi razburjeno odreagiral, ker jo bom užalil.”

“Rad bi šel študirat humanistiko. Imam strica, ki mi ob vseh mogočih priložnostih v tem stilu pripomni: zdaj je za moškega najbolje, da je IT-specialist ali ima konkreten poklic, električar, vodovodar – toliko več bi zaslužil. Vsakič, ko odide, me ima, da bi za njim zaloputnil vrata. Tega ne morem več poslušati.”




Preberite še:
Čudežni stavek, ki bo spodbudil vaše otroke, da bodo vztrajali

Kdo med nami še ni slišal podobnih zgodb? Ali nista morda včasih na preizkušnji naša potrpežljivost in značaj, ko nam nekdo moralizira in deli nasvete, povsem drugačne od naših želja in vizij?

Kritizirati kritiko?

Razmislimo, kako reagiramo v podobnih situacijah.

  1. Poslušamo komentarje in v sebi kuhamo zamero, vendar poskušamo, da ne bi eksplodirali, zato se oddaljimo od te osebe in nabiramo negativne občutke do nje.
  2. Poslušamo in čakamo, da bomo lahko “vrnili” kakšno grenko pripombo. “Ne bom se pustil/a, da mi solijo pamet!” Za trenutek čutimo nekaj podobnega zadovoljstvu, a na dolgi rok to škoduje le našemu odnosu.
  3. Te osebe sploh ne želimo več poslušati, karkoli nam želi povedati, zagotovo ni nič vrednega. Medtem ko smo ji dali vedeti, da smo njeno mnenje vzeli “na znanje”.

Če po takih pogovorih vedno ostane neprijetno vzdušje, je vredno razmisliti, ali lahko kaj storimo, da ga spremenimo.


DRUŽINA KALIGARIČ

Preberite še:
“Odnos je preveč resna stvar, da bi se pretvarjali!”

Kaj če bi poskusili drugače?

Vsekakor ni preprosto spremeniti odnosa do nadležne osebe kar tako. Vendar poznam preizkušen način, ki mi je olajšal pot do pozitivnega odnosa, ko med pogovorom v meni začne vreti. V mislih si ponavljam en stavek: “Ima dober namen. To govori, ker jo skrbi zame, nima slabih namenov, to pravi v dobri veri.”

Veste, v čem je težava? Da ni enotne definicije o tem, “kaj je dobro”, ker to lahko vsak opredeli drugače. Če vas bo nekdo zaradi dobrih nasvetov motil, poskusite začeti odgovor z “vem, da le želite dobro” in videli boste, da bo izboljšal ne le vajin odnos, ampak tudi vaš odnos do sogovornika. To je najbližja pot dialoga, ki temelji na spoštovanju mnenj dveh strani, namesto na frustracijah.


RELACJA

Preberite še:
Zakaj odnos lahko propade?

Blagoslavljati z besedo

“Vaš okras naj ne bo zunanji, v spletanju las, v navešanju zlatega nakita in oblačil, ampak naj bo to rajši skriti človek srca v nepropadljivosti krotkega in tihega duha, ki je dragocen v Božjih očeh.” (1 Pt 3,3–4)

Ponižnost je vrlina, ki se je učimo skozi vse življenje. Ni nujno, da se podrejamo predlogom drugih. To, da se damo na razpolago, nas približa Bogu in drugim ljudem.

Če smo precej čustveni, moramo bolj iskati načine, kako ukrotiti čustva, ki vodijo do nesporazumov. To je le eden izmed njih. Zakaj ne bi poskusili? Ali morda še vedno čutimo odpor, ker ne gre samo za “dober nasvet”, ampak za naš celoten odnos do nekoga?

Naj vas blagoslovimo z besedami in molimo za težke odnose. Ne prosimo za spremembo v svojem srcu, ampak za spremembo v naših srcih, mislih in besedah.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Bojana Petkovič.


CAMINO

Preberite še:
“Čas, ki ga preživimo na peš romanju, je v bistvu prestiž, ki si ga človek nameni sam zase”


CICHE DNI

Preberite še:
Naj ta nadležna razvada na prvem zmenku ne uniči vseh vaših razmerij


CHILD COLLECTING STICKERS

Preberite še:
A pri vas tudi zbirate trgovčeve nalepke?

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.