Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Pretepana najstnica je molila za spreobrnjenje svoje matere. Zgodilo se je na dan njene smrti

web-blessed-laura-vicuna-public-domain-1.jpg

Tereza Mohar - objavljeno 22/01/20

Laura Vicuna je odraščala v težkih razmerah, a kljub temu ni izgubila vere v Boga. Ves čas svojega kratkega življenja je molila za spreobrnjenje svoje matere. Ta se je na dan Laurine smrti res spreobrnila in hčeri obljubila, da bo spremenila svoje življenje

Laura Vicuna se je rodila 5. aprila 1891 v Santiagu, glavnem mestu Čila. Njen oče je umrl, ko je bilo Lauri komaj tri leta. Mama je tako ostala sama z Lauro in sestrico. Ker ni vedela, kako bo preživela, se je odpravila v Argentino v upanju, da bo tam našla zatočišče zase in za svoji hčerki. A ni imela sreče, saj je zatočišče našla pri bogatem kmetu Manuelu Moru, za katerega se je izkazalo, da je velik grobijan in nasilnež.


DOMINIK SAVIO

Preberite še:
Tako mlad pa že svetnik!

Manuel je bil človek slabih lastnosti. Bil je zelo preračunljiv, lažniv in surov z vsakim, ki se mu je upal postaviti po robu. Sprva je bil do Laurine mame in njenih hčerk zelo prijazen, a kaj kmalu je pokazal svoj pravi obraz.

Šolanje pri hčerah Marije Pomočnice

V Laurinem življenju pa se je prikazala vendarle ena svetla točka. V bližini so namreč misijonarke iz reda hčere Marije Pomočnice odprle šolo in internat, kamor sta se vpisali Laura in njena sestrica. Laura je bila zelo bistra in odlična učenka. Dobro se je vživela v okoliščine, ki so jo obdajale. Prizadevala si je za molitev in bila vedno pripravljena na vsako žrtev.


STANISLAV KOSTKA

Preberite še:
Mladi svetnik, po katerem nosi ime prva slovenska gimnazija

Ko je nekoč katehistinja pri verouku razlagala o zakramentu svetega zakona, je razumela, da njena mati živi grešno. Spoznala je, da mamino življenje ni po Božji volji, kar jo je zelo prizadelo. Pri prvem obhajilu si je zelo želela, da bi k obhajilu pristopila tudi njena mama, a ta želja se ji ni izpolnila. Od tega trenutka je Laura še pomnožila molitev za mamino spreobrnjenje.

Težki trenutki

Manuel je kaj kmalu opazil, da Laura odrašča in se spreminja v lepo dekle. Po glavi so se mu začele poditi zle misli in želel se ji je približati. Laura se mu je sprva pogumno upirala, kar ga je še bolj razjezilo. Nad njo in njeno mamo se je pogosto fizično znesel. Nekoč je Lauro zaradi “uporništva” zaprl med pse, njeno mamo pa do krvi pretepel.


St. Gabriel of Our Lady of Sorrows

Preberite še:
Svetnik, ki je kar trikrat prelomil obljubo Bogu

Zateče se k Bogu

Laura se je v teh nevzdržnih razmerah zatekla k Bogu. Želela si je, da bi se mu lahko posvetila z zaobljubami v redovnem življenju v skupnosti sester, a njena želja ni bila uslišana. To jo je zelo prizadelo.

Kljub neizmernemu trpljenju je odslej vse svoje notranje moči usmerila v poglobljeno duhovno življenje in ljubezen do bližnjega; tedaj je v njej dozorel sklep, da bo za rešitev svoje mame darovala lastno življenje.

Težave z zdravjem

Že nekaj dni za tem, ko je sprejela to odločitev, je njeno zdravje začelo pešati. Počasi je slabela, ni mogla več obiskovati pouka, ostajala pa je močna v molitvi in ljubezni.


KIDS

Preberite še:
Kako otroke navdušiti za svetost?

Manuela tudi to ni odvrnilo, da je ne bi zalezoval, in ker ga je zavrnila, jo je grobo pretepel. Trpljenju ni bilo videti konca. Bolezen in preizkušnje so prizadele njeno že tako krhko telo. Umrla je 22. januarja 1904. Na ta dan tudi obhajamo njen god.

Zadnje besede

Pred smrtjo je svoji mami dejala: “Mama, umiram. Toda prosila sem Jezusa, ko sem mu darovala svoje življenje, da bi izprosila milost zate, da se spreobrneš.” Mama ji je odvrnila: “Laura, prisegam ti, da bom storila, kar od mene želiš!” Za njeno mamo je bil to trenutek spreobrnjenja, ko je hčeri obljubila, da bo začela živeti drugače.

Laurini posmrtni ostanki počivajo v kapeli hčera Marije Pomočnice v Argentini. Leta 1988 jo je papež Janez Pavel II. ob navzočnosti množice mladih razglasil za blaženo.


ŚWIĘTA WERONIKA GIULIANI

Preberite še:
Svetnica, ki je lahko pestovala dete Jezusa

Več kot navadna najstnica

“Laura je bila svetnica na dva načina,” je v reviji Božje okolje (letnik 34, številka 3) zapisala sestra Mojca Šimenc. “Bila je junaška v ljubezni do bližnjega v svojem vsakdanjem življenju in junaška v darovanju življenja po izredni poti. Način, kako je to uresničila, je vse kaj drugega kot trenutno navdušenje neke najstnice.”

Laurino glavno sporočilo se tako glasi: “Ne prilagajaj se trenutnim potrebam, temu, kar vsi delajo. Odrini na globoko in ne spreglej bližnjega. Živi svoje življenje, naj bo dolgo ali kratko, kot čas posebnega poslanstva ljubezni. Jezus ti bo dajal moč v vsakem trenutku in povsod.”


MAN DRINKING COFFEE IN THE MORNING

Preberite še:
Kako po nasvetu sv. Antona Puščavnika začeti in končati dan


DOCTOR ROBERT PARRY

Preberite še:
Zdravnik umetnik, ki riše nasmeh na obraze bolnih otrok


COUPLE

Preberite še:
10 situacij, ki se jim je v zakonu dobro izogniti

Tags:
mladisvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.