Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Je res, da so dietne pijače bolj zdrave od sladkih?

COKE

Shutterstock | AN Photographer2463

María Eugenia Brun - objavljeno 22/01/20

Čezmerno uživanje brezalkoholnih pijač, sladkanih bodisi s sladkorjem ali sladili, ima lahko zelo negativne posledice za zdravje

Čezmernega uživanja sladkih in dietnih brezalkoholnih pijač je veliko tako pri odraslih kot pri otrocih. Ta vrsta pijače vsebuje veliko količino slabih kalorij, ki nimajo hranljive vrednosti. Čezmerna poraba je zaskrbljujoča, saj je povezana z različnimi boleznimi, kot sta debelost in sladkorna bolezen tipa 2.


EATING SWEETS

Preberite še:
8 uporabnih nasvetov, kako zmanjšati sladkor v prehrani

Zaradi strahu pred povečano telesno težo se mnogi odločajo za dietne brezalkoholne pijače (brez dodanega sladkorja) z različnimi nekaloričnimi sladili, kot so sukraloza, aspartam, stevija … Menijo, da so bolj zdrave od sladkih pijač. Pa je to res?

Škodljiva sladila

V sokovih z oznako “light” je eno najpogosteje uporabljanih umetnih sladil aspartam. Čeprav drži, da ne zagotavlja kalorij v obliki sladkorjev, ima vseeno učinke, podobne sladkorju. Po vnosu se poveča raven inzulina in glukoze.


KOBIETA W ŁÓŻKU

Preberite še:
Ženske odvisnice od alkohola za svojo zasvojenost plačajo najvišjo ceno

Raziskovalci so ugotavljali, ali lahko ta vrsta pijač zviša apetit z aktiviranjem možganskih odzivov ali spreminjanjem osmotskega ravnovesja, vendar ni bilo najdenih znanstvenih dokazov, ki bi to podprli. Prav tako ni dokazov o dolgoročni učinkovitosti nadzorovanja teže ali o izgubi teže samo z odsotnostjo kalorij.

Vendar obstajajo dokazi, da nekatere vrste sladkanih pijač lahko zavirajo hormone sitosti.


QUINOA

Preberite še:
Šest pravil za zdravo malico v službi

Zato ni priporočljivo, da v običajno prehrano vključite sladke ali sladkane brezalkoholne pijače, ker ne pomagajo pri ustreznem načinu prehranjevanja, nasprotno pa lahko vplivajo tako na vašo težo kot tudi na zdravje.

Ni vse le v kalorijah

Z vidika varne preskrbe s hrano takšne pijače ne povzročajo neposredne škode zdravju, niso pa neškodljive. Uživanje sladkih pijač namreč ni povezano le z ravno sladkorja, ampak z drugimi dejavniki, kot so sitost, okusnost in preostalo prehrano, ki jo zaužijete.

Pijače z umetnimi sladili in sladkimi pijačami zaradi svoje izjemne sladkosti spremenijo dojemanje okusov, kar se nato pozna pri prehranjevanju z drugimi bolj zdravimi pijačami in živili, kot sta voda in sadje, ki je manj sladko. To prej ali slej poslabša kakovost prehrane, ki jo zaužijemo.


MATE

Preberite še:
Zakaj je ta napitek tako poseben in kaj ima z njim papež?

Tako saharoza (sladkor) kot sukraloza (umetno sladilo) zagotavljata sladek okus, ki v možganih sproža sproščanje dopamina, hormona, ki ustvarja občutek ugodja in povzroči nepopolno aktiviranje zadovoljstva, ki nas na dolgi rok sili jesti več.

Po drugi strani pa lahko sladkor vpliva tudi na zdravje, zato so Gardener in sodelavci v svoji študiji leta 2012 ugotovili razmerje med uživanjem sladkanih pijač in povečanjem srčno-žilnega tveganja. Prav tako so povezali dnevno uživanje teh pijač s povečanim tveganjem za srčno-žilne bolezni.

Ni zdravo za odrasle in še manj za otroke

Zaskrbljujoče je tudi, kako se je povečalo uživanje sladkih in sladkanih pijač pri otrocih. Uživanje brezalkoholnih pijač s kofeinom ali brez njega ima katabolični učinek na otrokove kosti, kar povzroča izgubo kostne mase.

Poleg tega se srečujemo s pandemijo debelosti, ki se je otroci ne zavedajo, zato uživanje brezalkoholnih pijač že od zgodnje mladosti ni priporočljivo, saj izpodriva druge bolj zdrave pijače in živila, kot so voda, mleko oz. sadje.
Preberite še:
Pripravite si “čudežni” napitek za dobro jutro

Ali jih lahko pijemo?

Priporoča se odmerek pijač s sladili, ki bi bil še zdrav. Še vedno je bolje piti sladkani dietni napitek kot sladko pijačo z veliko sladkorja, vendar je pomembna količina, ki jo zaužijemo. V nobenem primeru teh pijač ne uporabljajmo kot nadomestek vode.

Sladkane pijače niso neškodljive niti zdrave. V velikih odmerkih tako ne bodo povzročale zastrupitve, vendar bo čezmerno uživanje skorajda zagotovo povzročilo zdravstvene posledice. Zato moramo v največji možni meri (iz dnevnega uživanja v občasno) zmanjšati uživanje tako sladkanih kot dietnih izdelkov v korist našega zdravja.

Najbolj priporočljivo je uživanje vode tako pri otrocih kot odraslih, bodisi je ta gazirana ali ne, ali pa domačo naravno aromatizirano vodo, torej vodo, ki ji lahko dodamo rezino poljubnega sadeža ali katero od zelišč.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


GABRYSIA, KLARA, ROBERT

Preberite še:
Da bi skrbel za hudo bolno ženo, je pustil dobro plačano službo. Nikoli mu ni bilo žal


FEEDBACK

Preberite še:
Kako milenijci iščejo zaposlitev in kaj si od nje želijo


girl sitting and reading book

Preberite še:
Kupila je knjigo in v njej našla skrivnostno sporočilo … To je bil začetek vala dobrote!

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.