Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

2 stvari, ki ju mora vedeti vsak boter

BAPTISM,

t.max | Shutterstock

Edifa - objavljeno 17/01/20

Če želite dobro izpolnjevati svoje poslanstvo, ne pozabite na ti zelo pomembni nalogi

Botri in botre imajo prav posebno mesto pri verski vzgoji svojih krščenk in krščencev. Na dan njihovega krsta se namreč obvežejo, da bodo poskrbeli za potrebno podporo otroku, ki bo po prejemu zakramenta odraščal v Božji ljubezni. Ko starši zaprosijo za krst svojega otroka, pa se obvežejo, da bo ta deležen verske vzgoje. Če iz kakršnegakoli razloga te obljube ne spoštujejo, je dolžnost botrov, da si po svojih najboljših močeh prizadevajo za njeno izpolnitev.
Preberite še:
Poznate glavna dejstva o svojem krstu?

Imejte lep odnos s starši krščenca

To ni vedno preprosto in ravno zato je zelo pomembno, da imamo ob sprejetju botrstva majhnemu otroku trden prijateljski odnos z njegovimi starši, ki ga moramo skrbno negovati. Tako boste v primeru, če se pojavi potreba, lahko posredovali, ko se vam bo zazdelo, da vaš varovanec ni deležen zadostne verske vzgoje.

Ne čakajte na trenutek, da bi se staršem približali, ko bodo nastopile težave, in z njimi šele takrat vzpostavili dialog. Ko se starši soočajo z nalogo verske vzgoje svojega otroka, je pomoč botra zelo dragocena: ta otroka vidi v drugačni luči in bo morda opazil stvari, ki jih starši ne vidijo. V tej luči ga lahko predstavi staršem in jim svetuje, kako naj pomagajo otroku, da bo lažje rasel v veri.

Vzpostavitev zaupnega in prijateljskega odnosa s starši novokrščenca je torej prvi pogoj, ki ga morate izpolniti v vlogi botra.
Preberite še:
Zakaj je pomembno krstiti že otroke? Ker lahko odraščajo v varstvu Svetega Duha

Vedno bodite na voljo svojemu krščencu

Ne gre za to, da ste prinašalec darov ali zgolj obvezni povabljenec na vsaki družinski zabavi. Otrok je poklican, da Gospodu sledi vse življenje – v vsem, kar počne, in v vsem, kar je. Boter mora biti v celoti pozoren do otroka in vsega njegovega življenja. Boter je otroku na voljo, ko se ta razvija in napreduje na vseh področjih.

Pridejo tudi trenutki, ko je odnos med starši in otrokom zapleten: boter lahko takrat odigra nenadomestljivo vlogo pri lajšanju napetosti in otroku (morda že najstniku) pomaga preživeti težavno obdobje, ne da bi njegov varovanec pri tem izgubil tla pod nogami ali naklonjenost svoje družine.


BABY BAPTISM

Preberite še:
Boš moja krstna botra?

Ko pa je vse lepo in prav, kako dragoceno je imeti botra in botro – odraslega človeka, ki ga prav posebej zanima, kakšen človek si, in ki je od časa do časa na voljo samo tebi, da mu postavljaš vprašanja, pripoveduješ zgodbe in zaupaš skrivnosti, o katerih doma morda ne želiš govoriti. Boter je nekdo, ki ga je Bog poslal v našo bližino, da nam lahko pomaga, človek, ki se nas spominja v svojih molitvah. In molitev je včasih edini način spremljanja krščenca ali krščenke, ki živi daleč stran, ali pa – tudi to se dogaja – če so se njegovi starši odločili, da bodo z botrom prekinili vse stike.

Botri so v življenju mladega kristjana zelo pomembni. Zato je prav tako pomembno, da jih starši zelo skrbno izberejo, ne le zato, da bi komu ugodili ali ker tako ustreza drugim družinskim članom. Botri pa morajo svoje čudovito poslanstvo in odgovornost vzeti zelo resno.

Avtorica prispevka: Christine Ponsard

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.
Preberite še:
Katoliški glasbenik, ki je olajšal branje slepim


SADNESS

Preberite še:
Kako otrokom povedati, da ne bodo dobili sestrice, ker je mama imela splav


web 3 sabina kosmrl kaucic

Preberite še:
Tega sem se naučila, ko sta se “spičili” moji najstnici

Tags:
krst
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.