Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 19. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Poznate glavna dejstva o svojem krstu?

shutterstock-bapteme

Shutterstock

P. Edward Looney - objavljeno 12/01/20

Dan, ko smo bili krščeni, je pomemben dogodek, ki bi ga morali praznovati iz leta v leto. Tu je nekaj namigov, kako ga lahko obeležimo

Spominjamo se Jezusovega krsta. To je priložnost, da obudimo spomin na svoj krstni dan. Večina od nas se ne spominja dne svojega krsta, ker smo bili krščeni kot dojenčki. Za nekatere pa je spomin močan, saj so ga krstili kot odraslega. Kaj veste o svojem krstu ne glede na starost?
Preberite še:
“Po krstu je neki glas v meni rekel: Zdaj si na varnem”

Kje ste bili krščeni?

Cerkev, v kateri ste bili krščeni, ima zagotovo pomen v življenju vaše družine. To je lahko cerkev, v kateri je odraščal eden od vaših staršev, ali se nahaja v župniji, kjer ste tudi sami odraščali. Župnija vodi krstni register in ga posodablja z novimi podatki, ko posameznik prejme druge zakramente.

V življenju svetnikov so bile cerkve, kjer so bili krščeni, pogosti postanki na njihovem romanju. Kdaj ste nazadnje obiskali cerkev, v kateri ste bili krščeni? Mogoče je čas, da jo v teh dneh obiščete in se zahvalite za milost, ki vam je bila podarjena tistega dne.


RATOWNIK OCHRZCIŁ DZIECKO

Preberite še:
Odzval se je klicu na pomoč, ko je umirala deklica. Po krstu je oživela

Kdaj ste bili krščeni?

Pomemben je datum krsta. Na ta dan smo postali Božji otroci in bili očiščeni izvirnega greha, dobili smo tudi svojega zavetnika. Marsikdo sploh ne praznuje rojstnega dne, temveč daje večji poudarek godovnemu dnevu in obletnici krsta.

Poznate natančen datum svojega krsta? Ste ga že kdaj proslavili? Če ne, se pozanimajte in ta dan počastite z romanjem, obiskom maše ali spovedjo.
Preberite še:
Šestletnik, ki ne more dočakati svojega krsta

MATKA CHRZESTNA
Shutterstock

KIEDY MĄŻ I ŻONA MÓWIĄ MAMO I TATO

Preberite še:
“Otrok ne bova dala krstiti. Se bodo že sami odločili”

Kdo vas je krstil?

Vas je krstil diakon ali duhovnik? Je bilo vaše življenje ogroženo in so vas takoj po rojstvu krstili starši ali kdo drug? Morda izhajate iz velike družine in vas je krstil škof?

Pozanimajte se, kdo vas je krstil. Molite zanj. Napišite mu kratko pismo zahvale. Če imate možnost, ga lahko tudi pokličete ali obiščete.


BAPTISM

Preberite še:
6 osupljivih stvari, ki nam jih Bog obljublja po krstu

Kdo je bil vaš krstni boter?

Upamo, da ste na to vprašanje zlahka odgovorili in je (bil) vaš boter aktivno prisoten v vašem življenju. V nasprotnem primeru vas to lahko spodbudi, da sami bolj vestno opravljate vlogo botra. Botri in botre naj bodo del otrokovega življenja, zlasti na področju duhovnega življenja.

Molite za svoje botre. Če je minilo že nekaj časa, odkar ste bili v stiku z njimi, jih pokličite ali jim pošljite sporočilo, s katerim boste sporočili, da razmišljate o njih.


EDUCATION

Preberite še:
10 pomembnih lastnosti, ki jih morajo imeti krstni botri

Kako se boste spominjali svojega krsta?

Vedno, ko gremo v cerkev in se pokrižamo z blagoslovljeno vodo, se imamo priložnost spomniti svojega krsta. Že dejstvo, da se imenujemo kristjani, nas spominja, da smo Božji otroci. Poleg tega da se spominjamo dejstev o svojem krstu, obnovimo krstne obljube, s katerimi se bomo zoperstavili hudemu duhu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.
Preberite še:
“Karte in zvezde za 2020 slabo kažejo … Kaj bo z nami?”


GIRL

Preberite še:
Je samskost čas za smiljenje samemu sebi ali priložnost za rast?


PIĘKNA KOBIETA

Preberite še:
Očarljiva si! Se sploh zavedaš tega?

Tags:
krst
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.