Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Očarljiva si! Se sploh zavedaš tega?

PIĘKNA KOBIETA

Hai Phung/Unsplash | CC0

Tina Martinec Selan - objavljeno 10/01/20

Skrivnosti o ženskah, ki nam jih razkrije knjiga Očarljiva avtorjev Johna in Stasi Eldredge

Zdi se, da z ženskami ni vedno lahko in tega ne trdi le nasprotni spol. Ne, tudi same se zavedamo tega, da smo kar zagonetna bitja. A na ženske ne smemo gledati “kot na težavo, ki bi jo morali reševati, temveč so ženske skrivnost, v kateri bi morali uživati”, kot lepo zapišeta avtorja knjige.


MOJCA-GIACOMELLI-ZIVA-STIGLIC

Preberite še:
“Ženska postane lepa takrat, ko se zave, da je ljubljena”

Težava je ta, da se včasih še same ne vidimo na tak način. Odkrivanje ženske duše je čudovito potovanje, na katerega se moramo vsi podati – tako ženske, da se bolje spoznamo in da dovolimo Bogu, da nas ozdravi naših ran, kot tudi naši moški, da nas lahko bolje razumejo in ljubijo.

Evin greh je nezaupanje v Boga

Temeljni problem vseh žensk, če govorimo z arhetipskega stališča, je ta, da ne zaupamo Bogu, da dvomimo vanj. Kar pomislimo na Evo v rajskem vrtu. Od Boga je dobila toliko darov in le eno samo prepoved (ne jesti od drevesa spoznanja), a ko se je pustila zapeljati Satanu, je bil njen greh ta, da je podvomila v Božjo ljubezen.


MOJCA GIACOMELLI AND ŽIVA ŠTIGLIC

Preberite še:
“Moški in ženska sta drug drugemu kot češnja na vrhu torte”

Pomislila je, da ji Bog nemara nekaj prikriva in da bo ona že bolje vedela, kako in kaj. Nato se je z grehom ranila, ranila tudi Adama, zaradi temeljnega Evinega greha nezaupanja Bogu pa trpimo vse ženske.

“Ali sem (dovolj) lepa?”

Zato ne verjamemo, da smo lepe, sposobne, da smo dovolj; ravno prav, nič preveč in nič premalo. Rane, ki nam jih zadajo v našem otroštvu, se nanašajo prav na to – da začnemo dvomiti vase, v svoje sposobnosti in v svojo lepoto. V knjigi Očarljiva piše: “Lepota je najbolj bistvena in da, najbolj napačno razumljena od vseh ženskih lastnosti.”

Pri tem avtorja mislita tako notranjo kot tudi zunanjo lepoto. Vprašanje Ali sem (dovolj) lepa? je tisto, ki nevede muči vse ženske, dokler tega ne razrešijo, in nekatere med nami za to potrebujejo veliko let ali celo vse življenje.


TEENAGE DAUGHTER

Preberite še:
Pornografijo dečkom, lepotno industrijo deklicam?

Ko ženska podvomi vase, se skrije

Ko ima ženska zaradi svoje ranjenosti težave z dojemanjem lastne lepote, se začne skrivati, kakor se je po prvem grehu skrila tudi Eva v rajskem vrtu.

Načini skrivanja so lahko različni: lahko se skrije za učinkovito in dominantno vlogo v službi, lahko se skrije v trpečo in žrtvujočo se materinsko vlogo, lahko se skrije za odvečne kilograme, za pretiravanje s svojo zunanjostjo in za pretirano izzivalnost …

Kaj torej pomeni lepota?

“Lepota ženske je najprej duševna lepota,” poudarjata avtorja in nadaljujeta, da se lepota duše pri ženski nato zrcali tudi na njenem obrazu in njeni zunanjosti. Ženska lepota ni sama sebi namen, temveč nas vleče k Bogu, je “en najveličastnejših načinov, kako nosimo podobo Boga v uničenem in pogosto grdem svetu.” Ko ženska dovoli Bogu, da s svojim odnosom do nje zaceli njene rane, da jo ljubi, se začne ljubiti tudi sama. Spozna, da je očarljiva in da je vredna vsega lepega ter dobrega v življenju.


MEGHAN MARKLE

Preberite še:
Kdo je lepa Meghan, ki se bo poročila s princem Harryjem?

Ženska lepota, kot jo moramo pravilno dojemati, ni v tem, kar trdita naš čas in zunanji svet. Ni v popolnem telesu, obrazu brez gub, ustrezanju normam ali večni mladosti.

Nasprotno, nas navdihujeta avtorja knjige – lepota se z leti poglablja, raste in postaja vedno bolj plemenita, ko smo v osebnem odnosu z Bogom, ki nas napolnjuje z globokim mirom. “Lepota izvira iz srca, ki je živo …”, “… prihaja iz globine duše in se jo lahko doseže samo tako, da se mnogo let živi dobro.”
Preberite še:
Šopek rož, namenjen mrtvi ženi, je podaril paru in pomiril njun prepir


INTROVERT PARENT

Preberite še:
10 svetopisemskih citatov za utrujene starše


DISAPPONITED

Preberite še:
“Da bi pozdravili bolečino, jo moramo najprej začutiti”

Tags:
lepota
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.