Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakonsko ognjišče – kako v zvezi ohraniti iskrico?

KOMINEK

AlexMaster | Shutterstock

Iwona Jabłońska - objavljeno 03/01/20

Vsak zakon mora redno podkuriti ogenj v svojem ognjišču …

Slej ko prej prideta zakonca v obdobje rutine in ponavljanja. Zjutraj vstanemo, se oblečemo za v službo, peljemo otroke v vrtec in šolo … Vse to zahteva veliko količino energije ter časa in zgodi se, da ob vsem tem nimamo volje ali idej za kreativno preživljanje časa z zakoncem. Tukaj se lahko pojavi past z naslovom: “Ne da se!” Ampak – ali se res ne da?


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Skrivnostna zakonska skrinjica. Ali jo poznate?

Biti drug z drugim

Z možem imava majhne otroke in veva, kako težko je kam iti brez njih. Še toliko bolj me potrebujejo, ko se vrnem po osemurnem delavniku in nimam vesti, da bi jih ves večer pustila same. Obstajajo tudi obdobja pri mlajših otrocih, ko jih ne moreš pustiti z nikomer drugim. Da ob njih ne bi bil eden izmed staršev, bi že mejilo na čudež … Moramo biti torej optimistični, da to obdobje dejansko mine.

Srečanje v mestu ali izlet ob koncu tedna nista edina načina “zmenkovanja”. Seveda je včasih prijetno iti kam od doma le v dvoje, ampak v obdobju, ko smo za svoje otroke središče sveta, lahko poskusimo zmenkovati drugače.




Preberite še:
Kaj storiti, da se bo zakonec počutil bolj ljubljenega

Kje začeti?

Ko opazite, da je začelo v vašem zakonu česa manjkati, da se osredotočate le na otroke, službo, vsakdanje obveznosti in ne veste kje začeti, obstaja za to preprost odgovor – začnite pri sebi. Z majhnimi koraki, ki vas bodo pripeljali do velikih sprememb. Organizirajte prijeten večer v domačem udobju.

Napišete lahko kratko pismo z vabilom na zmenek. Določite prostor (dnevna soba, kuhinja, spalnica …) tako, da bi bila sama, glede na vajine bivanjske pogoje. Za zmenek lahko pripravite kozarec, barvaste kartončke, pisala in začnete zabavo, npr. vsak od vaju lahko napiše pet prijetnih spominov povezanih z vajino zvezo. Potem naključno vlečeta kartice in začneta obujati spomine. Zmenek se lahko imenuje “večer spominov”, zraven pa prižgeta kakšno svečko, pijeta čaj in kaj slastnega prigrizneta.


young woman thinking

Preberite še:
“Kaj se mi dogaja? Mislim na osebo, ki ni moj zakonec”

Tako malo je potrebno

To je le ena izmed milijon možnih idej, s katerimi se lahko presenetita – ni treba iti do Pariza. Ne pozabite na majhne geste, ki veliko pomenijo, kot npr. zajtrk, pisemce, SMS sredi dneva, povabilo na zmenek, cenjenje truda drugega. To ni videti nič kaj posebnega, ampak je zelo pomembno pri ohranjanju iskrice med zakoncema.

Zakonske krize se ne pojavijo kar z jasnega in ne nastopijo zgolj kot rezultat hudih preizkušenj, kot so prevara, izguba otroka, bolezen ali zasvojenost enega izmed zakoncev. Velike krize so lahko prav tako rezultat majhnih zanemarjanj, ki jih partnerju delamo vsak dan, le da se ta dogajajo postopoma in potiho. Ne dovolite, da bi se razrasla do nepovratne stopnje, in že danes poskrbite za zakonsko ognjišče in ga podkurite z več ljubezni, da bo ogrela vajin zakon.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto




Preberite še:
Katedrala v Albiju, trdnjava luči


New YEAR

Preberite še:
Mojzes in Aron navdihnila novoletno voščilo Boba Dylana


DRUŽINA RENKO

Preberite še:
“Nikoli nihče ne bi smel napovedati, kaj bo z otrokom, ker ne more”

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.