Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Mojzes in Aron navdihnila novoletno voščilo Boba Dylana

New YEAR

By Impact Photography| SHUTTERSTOCK

Gelsomino del Guercio - objavljeno 31/12/19

Pesem Forever Young je lepo novoletno voščilo ljubljeni osebi. Navdihuje jo Sveto pismo, zlasti prva in četrta Mojzesova knjiga (Geneza in Numeri)

“Gospod je govoril Mojzesu: ‘Govori Aronu in njegovim sinovom: Takole blagoslavljajte Izraelove sinove, da jim govorite: Blagoslovi te Gospod in te varuj! Razjasni naj Gospod svoj obraz nad teboj in ti bodi milostljiv. Obrne naj Gospod svoje obličje k tebi in ti dá mir.’ Tako naj kličejo moje ime nad Izraelove sinove; potem jih bom blagoslovil.”

To je prvo berilo liturgije, ki nam ga Cerkev predlaga za prvi dan novega leta, in je vzeto iz četrte Mojzesove knjige. Te vrstice navdihujejo tudi začetek znane pesmi Boba Dylana Forever young (Večno mlad), ki je primerna za voščilo ob začetku novega leta.

Naj ti Bog ohrani zdravje in izpolni vse želje. Ti boš delal za vse druge in drugi bodo zate. Zgradi lestev si med zvezde in preplezaj klin vsak. Želim, da ostaneš večno mlad. Daj, ostani večno mlad.

CHILD

Preberite še:
Recept za bogato novo leto

Jakobove sanje

Druge svetopisemske podobe se prekrivajo, kot je lestev do zvezd, ki spominja na zgodbo o Jakobu in njegovih sanjah, opisanih v 28. poglavju prve Mojzesove knjige: “V sanjah so se mu prikazale stopnice, ki so bile postavljene na zemljo, vrh pa jim je segal do neba. In po njih so Božji angeli hodili gor in dol.”

S to zgodbo je prepletena pesem, objavljena na albumu Planet waves iz leta 1974, ki jo je napisal Dylan z mislijo na enega izmed sinov. To bi lahko bilo voščilo, ki ga vsak od nas lahko nameni ljubljeni osebi ali prijatelju, da mu zaželi srečo.

Naj življenje bo pošteno, naj polno bo resnic. Ne verjemi laži nobeni, da ne boš si skrival lic. Stoj pokonci in ponosno kot močan junak. Želim, da ostaneš večno mlad. Daj, ostani večno mlad.

NEW YEAR

Preberite še:
Za silvestrovo pa … kar doma?!

CELEBRATE
Jacob Lund | Shutterstock

Hvalnica življenju!

To je hvalnica življenju, odprtosti za prihodnost, voščilo, da bi iskali lepote, se odločno soočili z življenjem za druge in pogumno s težavami, ki neizogibno spremljajo vsakdanje življenje ne glede na starost.


Woman holding Sparkler

Preberite še:
Takole v novo leto vstopijo v Španiji, Italiji, Mehiki …

Navdih v Svetem pismu

Pesem Forever Young je izraz umetniške poti Dylana, ki Sveto pismo ne samo citira, ampak ga nekako “govori”, uporablja njegove izraze, skladnjo, retorične figure in miselne strukture. “Premalo bi bilo reči, da Dylan bere Sveto pismo, ga citira in iz njega dobiva navdih,” je zapisal Alessandro Carrera.

“Dylan je dobesedno prežet s Svetim pismom, potaplja se vanj in se z njim dvigne na površje. V njegovih pesmih ni skoraj nobene skrite aluzije, ki je ne bi bilo mogoče povezati s Svetim pismom.” (Sveto pismo Boba Dylana, založba Ancora)


UROS ZORMAN

Preberite še:
“Vsakokrat ko se vrnem v Slovenijo, je zame novo leto”

BOB DYLAN
Bob Dylan - Amazon

Levitik in Apokalipsa

V intervjuju v Budimpešti leta 1991 je izjavil, da Sveto pismo nenehno bere in da sta mu najljubši tretja in peta Mojzesova knjiga, Levitik in Devteronomij. O Apokalipsi je dodal: “Naslednjič pa se ne bo zgodilo z vodo, ampak z ognjem. Napisano je bilo.”

Ni naključje, da je že od začetka, v šestdesetih letih, v mnogih njegovih pesmih mogoče zaslediti svetopisemske in verske reference, na primer Rajska vrata, Z Bogom na naši strani, če jih navedemo samo nekaj.

Forever Young leta 1974 sklene to “krščansko” fazo Dylanove umetniške poti in pusti prostor za gospel, v katerem so svetopisemski elementi manj izraziti.

Prispevek je nastal po prevodu, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Irena Santoro.


STATUE OF LIBERTY

Preberite še:
Mož, ki je leta 1945 odšel iz Slovenije in postal svetovno ugleden znanstvenik


ZIRYTOWANA KOBIETA

Preberite še:
5 načinov, kako z vero premagati sezonsko depresijo




Preberite še:
Čustvena in neverjetna ljubezenska zgodba Cinthie in Huga

Tags:
Sveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.