Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Vodič za ženske: kako si lahko poenostavite praznike

ŚWIĘTA

Yuganov Konstantin | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 17/12/19

Bližajo se božični prazniki, to pa je čas, ki se ga številne ženske in mame kar malo bojimo …

Naj bomo po svojem prepričanju tradicionalistke ali novodobne minimalistke, v vsakem primeru si moramo priznati, da so prazniki obremenjeni z veliko pričakovanji, ta pa nas – vsaj do neke mere – spravljajo v stres. Smo za to same krive? Deloma zagotovo. Ali lahko kaj storimo, da si vse skupaj vsaj malo olajšamo?


bible

Preberite še:
Molite ta psalm, da boste svoje srce pripravili na božič

Kateri vidik praznikov ti je najpomembnejši?

Prazniki imajo številne vidike: verskega, družabnega, družinskega, kulinaričnega, obdarovalnega, praznovalnega in tako dalje. Najbolj si otežiš življenje, če meniš, da moraš zadostiti prav vsem, ker je to pač nemogoče. Vsaka od nas lahko premisli, kaj je zanjo in njeno družino najpomembneje. Ko si to v popolni iskrenosti razjasnimo, bo precej balasta odpadlo.

Je to zate čas, ki bi ga rada preživela v intimi svoje ožje družine? Ali čutiš, da si utrujena in bi potrebovala nekaj počitka, tišine in miru? Si želiš, da bi za praznike lahko nadoknadili z vsemi družinskimi prijatelji, s katerimi se med letom ni bilo časa srečati? Si morda želiš le tega, da bi z otroki lahko pekla božično pecivo v dišeči (in razmetani) kuhinji? Ali sanjaš o izletu v zimsko naravo, daleč stran od norega decembra?




Preberite še:
Ste samski in vas je groza praznikov? Nekaj nasvetov za lažje preživetje

Ni pravih ali napačnih odgovorov. Narobe pa je, če boš te praznike skušala zadostiti vsem pričakovanjem ožje in širše okolice, ne da bi prisluhnila sebi in temu, kaj si od praznikov zares želiš ti.

“Tako je vedno delala tudi naša babica …”

Precej žensk je obremenjenih s tem, kaj vse bi morale postoriti še pred božičem, saj so tako delale tudi njihove mame in babice. Temeljito pospraviti hišo od kleti do podstrehe, pomiti vsa okna, oprati zavese in preobleči vse postelje so le nekatere od norm, ki so jim morale zadostiti naše prednice vsaj dvakrat na leto, pred božičem in veliko nočjo.




Preberite še:
“Samo prek hvaležnosti lahko pridemo do bistva praznikov”

Saj je lepo, če je tudi dom pripravljen na praznično vzdušje, a če mama zaradi vsega dodatnega dela doživi živčni zlom, ne bo zato vzdušje nič kaj praznično. Tudi duhovniki pravijo, da za doživet božič družina ne potrebuje pomitih oken in svetlečega parketa. Če si bomo namesto tega vzele čas in se z otroki igrale kakšno igro, jim prebrale pravljico ali z njimi odšle na nočni sprehod v gozd, bomo od tega vsi skupaj imeli mnogo več.

Prav tako ni nič narobe, če narediš odmik od družinske tradicije, ko gre za praznični jedilnik. Priznati si je treba, da je z mamino, babičino ali taščino potico težko tekmovati, zakaj bi se torej obremenjevala? Speci drugačno, po svojem receptu. Ali pa pripravi kaj povsem drugega. Enako velja za omake, nadeve, priloge in drugo.


SAD,WOMAN,CHRISTMAS

Preberite še:
10 nasvetov, kako se izogniti prepirom med prazniki

Lučke, stojnice in gneča – tej “idili” lahko rečeš ne brez slabe vesti

Še ena “obveznost”, ki je vezana na božično-novoletne praznike, je druženje na stojnicah v razsvetljenem mestu. Niti ni pomembno, ali si iz majhnega ali velikega mesta, zagotovo te bo tudi med temi prazniki vsaj nekaj ljudi vprašalo, če ste že šli “pogledat lučke”. Nič ni narobe, če si družina tega želi in jih gre gledat. A če vam ni do tega, ni tudi s tem popolnoma nič narobe.

Morda imate dojenčka, ki ga bo hrup glasne glasbe motil. Morda si utrujena od vsega in se ti prav nič ne ljubi v gnečo in na mraz. Morda glasba naših sosedov in vonj po čevapčičih preprosto ne ustrezajo vašemu družinskemu okusu. Potem lahko mirno ostanete doma. Ali pa se namesto v gnečo zapeljete na obisk k sorodnikom, prijateljem ali pogledat jaslice v sosednje mesto ali vas.


WISE KINGS

Preberite še:
Kaj storiti, da “dobri možje” ne bi pokvarili praznikov

Božična darila

Morda imaš slabo vest, ker Božiček tvojim otrokom ne bo nič prinesel. V vrtcu in šoli bodo namreč vsi otroci pripovedovali o tem, kaj sta jim prinesla Božiček ali Dedek Mraz, le tvoji otroci bodo tisti, ki so “ostali brez daril”.

Ne pusti se vznemiriti zunanjim manipulacijam in obdaruj otroke takrat in tako, kot ste se odločili v vaši družini. Otroci si bodo praznike dosti bolj kot po darilih zapomnili po jaslicah, ogledu kakšnega dobrega filma, sproščenem druženju in družinskem izletu. Pa seveda po pecivu, ki so ga tudi sami pomagali speči.


MAKSIMILIJAN RASP

Preberite še:
Neutrudni duhovnik z Gorenjskega, ki je gradil cerkve in razvijal šolstvo


POPE FRANCIS LAUGHING

Preberite še:
Vse najboljše, papež Frančišek!


bible

Preberite še:
Molite ta psalm, da boste svoje srce pripravili na božič

Tags:
stres
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.