Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Vas Palčje, kjer ni palčkov, stoji pa cerkvica Svetega Miklavža

PALCJE

TEREZA MOHAR | ALETEIA

Tereza Mohar - objavljeno 06/12/19

V okolici Pivke najdemo kar nekaj kotičkov za prijeten izlet. V središču vasi Palčje stoji cerkvica Sv. Miklavža. V njeni bližini najdemo razvaline cerkvice Sv. Marjete, obiščemo lahko hrib s cerkvijo Svete Trojice ali katerega izmed 17 pivških presihajočih jezer

Vas Palčje leži v zgornjem delu Pivške doline, pod vzpetinami javorniških gozdov. Od kraja Pivka je oddaljena okoli sedem kilometrov. Obdaja jo kraški svet s travniki in pašniki. Vas je nastala v 14. stoletju. Zgodovinskih opisov vasi, razen manjših omemb, nimamo.


ST URSULA MOUNTAIN

Preberite še:
Uršlja gora – najvišje ležeča cerkev na Slovenskem

Danes je ohranjenih le še nekaj starih domačij. Večino starih hiš so v zadnjih desetletjih prezidali ali podrli, da so na njihovih mestih lahko zrasle nove.

Dostop do vasi

Po avtocesti Ljubljana – Koper izberemo izhod Postojna, nato gremo v smer Pivka. V Pivki zavijemo v smer Knežak do vasi Parje in tam levo v smer Palčje. Pot vas bo peljala skozi iglasti gozd, ki pa je zaradi uničujočega žleda, ki je te kraje prizadel februarja 2014, žal precej okrnjen.

Cerkev Svetega Miklavža

Na sredi vasi stoji cerkev Svetega Miklavža. Kdaj je bila cerkev zgrajena, ni znano, gotovo pa je stala leta 1659, kot zapisujejo zgodovinski viri. Pozneje je bila večkrat prenovljena, prizidan ji je bil tudi zvonik, na katerem je napis CIRKV NIKOLAUS.


Basilica of St. Mary Help of Christians

Preberite še:
Ali res veste, komu je posvečena cerkev na Brezjah?

PALCJE
TEREZA MOHAR | ALETEIA

Glavni oltar je leta 1907 posvetil knezoškof Anton Bonaventura Jeglič. V središču oltarja je kip sv. Nikolaja, na eni strani kip sv. Jožefa, na drugi pa sv. Alojzija. Slike v cerkvi so delo slikarja Štefana Šubica.

Palško jezero

Preden po glavni cesti prispemo do vasi, na levi strani že zagledamo Palško jezero, ki je po površini največje izmed vseh jezer na Pivškem. Obdajajo ga vzpetine Jezerščak, Špiček in Škrnjak. Palško jezero dobiva vodo iz več izvirov. Najmočnejši med njimi je Matijeva jama. Pozimi jezero zamrzne, kar mu daje še poseben čar.

Sveta Marjeta

Razvaline cerkvice Sv. Marjete stojijo na manjši vzpetini nad Palškim jezerom. Za sprehod od vasi do cerkvice porabimo približno pol ure. Vsako leto je za god sv. Marjete (torej okrog 20. julija) tam sveta maša s procesijo. Cerkvico so prenehali uporabljati v 18. stoletju, saj je bila v nevarnosti, da propade, denarja za obnovo pa ni bilo.


WEB 3 KOPE

Preberite še:
Ne veste, kam na potep? Raziščite Pohorje!

Pivška presihajoča jezera

Na Pivškem najdemo izjemne naravne danosti. Pivška presihajoča jezera nastanejo tam, kjer visoke kraške vode poplavijo večje in manjše kotanje. Teh je na razmeroma majhnem območju kar 17, kar je edinstveno v vsej Evropi.

Poleti, ko vode ni, postanejo jezera pisani travniki z bogatim rastlinjem, ki se je prilagodilo tem razmeram. Tukaj najdemo številne rastlinske in živalske vrste, svoj prostor pa so si izborile tudi velike zveri: medved, volk in ris.


BREZJE SANCTUARY

Preberite še:
Ali veste, od kod izvira slovenska beseda cerkev?

PALCJE
TEREZA MOHAR | ALETEIA

Sveta Trojica

Sveta Trojica je 1.106 metrov visok hrib, ki se dviguje nad Pivško kotlino. Do samega vrha je možnih več poti, najbolj priljubljeni sta pot iz Slovenske vasi (dve uri hoje) ter pot, ki vodi skozi vas Trnje (ena ura hoje). Vse poti so razmeroma lahke in primerne za družine, saj so položne in dobro označene.

Na vrhu nas bo pričakal razgled po vsej Pivški kotlini in bližnjih vrhovih: Snežnik, Nanos, Vremščica, v jasnem vremenu pa pogled sega vse do Julijskih Alp in Jadranskega morja.


LAKE BLED

Preberite še:
Kaj nam govori cerkev Marijinega vnebovzetja na Bledu?

Cerkev Svete Trojice

Nekoč je na vrhu stala božjepotna cerkvica, po kateri je vrh dobil svoje ime. Spadala je v župnijo Slavina. Zidana je bila iz domačega kamna, ki so ga na vrh vozili z voli, dograjena pa je bila leta 1672. Slovela je po lepem marmornatem oltarju, delu delavnice slovitega Francesca Robbe. Zob časa pa jo je spremenil v razvaline.

Zdaj je že nekaj let na tem mestu obnovljena cerkev, ki je bila zgrajena s pomočjo prostovoljcev in domačinov. Je priljubljena izletniška točka.


SAINT COLUMBANUS

Preberite še:
Tako bi se po nasvetu sv. Kolumbana morali odzvati na prošnje


CHILD, WOOD, ADVENTURE

Preberite še:
Deček se je odločil poiskati Boga. Ali ga je tudi našel?


CHRISTMAS WHEAT

Preberite še:
Starodavna adventna navada, ki jo lahko vpeljete tudi v vaš dom

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.