Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj je potrebno, da vi (in vaši otroci) dihate skozi nos

BREATHING

Shutterstock

Calah Alexander - objavljeno 24/10/19

To, da moramo dihati skozi nos, ni iz trte zvito – znanost dokazuje, da je nujno potrebno za zdravje

Prepričana sem, da ste že mnogokrat slišali za nasvet, da je treba “vdihniti skozi nos in izdihniti skozi usta”. Sama sem ga slišala že velikokrat, a ga nikoli nisem vzela resno.


COLD

Preberite še:
Sezona prehladov je tu. Kako si lahko pomagamo z domačimi zdravili?

To je morda zato, ker imam astmo in mi je že dihanje samo včasih dovolj težko. Navadno kategorično zavračam vsakršen nasvet, ki bi mi oteževal dihanje … in dihanje skozi nos je nedvomno težje, še posebej med telesno vadbo. Pred kratkim mi je ena izmed strank povedala, da ji je trener svetoval, naj vedno diha skozi nos, še posebej med treningom. Rekel je, da pri dihanju skozi usta pljuča kisika ne absorbirajo pravilno.

Dihanje skozi usta je zdravju škodljivo

Tega prej še nikoli nisem slišala, zato sem se odločila preveriti, kaj je res. In ugotovila sem, da dihanje skozi nos ni le bolj priporočljivo, ampak absolutno potrebno za pravilen razvoj človeka. Še posebej se morajo tega naučiti otroci, saj dihanje skozi usta vodi v obrazne deformacije, ki lahko škodljivo vplivajo na otrokovo zdravje in mu pustijo trajne posledice.


Ill man

Preberite še:
Moški dokazano slabše prenašajo prehlad in virozo kot ženske

Otroke je težko naučiti dihati skozi nos, nekateri pa potrebujejo celo operacijo. To je eden izmed razlogov, zakaj je adenotonzilektomija (tj. odstranitev žrelnice in mandljev) pri otrocih vedno pogostejša. Tisti otroci, ki teh težav nimajo, pa se dihanja skozi nos lahko naučijo tako, da opazujejo nas, ko tako dihamo.

Nos ima “filter” za čiščenje zraka

Če niste vajeni dihanja skozi nos, je učenje lahko precej nadležno. V resnici ni zares težko, a se ga je potrebno privaditi. Sprva se pogosto zdi, kot da ne dobite dovolj kisika, ker pljuča ne dobijo iste količine, kot ste je vajeni.

Toda če boste vztrajali, boste ugotovili, da vam v bistvu ne zmanjkuje zraka – se le privajate na manjšo količino vdihanega zraka – kar pa ni isto kot manjša količina kisika. Zmernejša količina vdihanega zraka je tudi eden izmed razlogov, zakaj nam dihanje skozi nos lahko pomaga, da se umirimo in znižamo svoj srčni utrip.


SICK LITTLE GIRL

Preberite še:
Čas bolezni: Kako lahko ukrepate, da bo otrok čim manj bolan?

Dihanje skozi nos poveča zmožnost pljuč za absorpcijo kisika, ker nos proizvaja dušikov oksid. Ta sprošča vaskularne gladke mišice in omogoča žilam, da se širijo; to pa izboljša sposobnost telesa, da prenese kisik po vsem telesu.

Dušikov oksid ima res pomembno vlogo, saj je učinkovit protivirusni, protiglivični in protibakterijski agent. Skupaj z dlakami v nosu dušikov oksid deluje kot vgrajeni filter za čiščenje zraka okoli nas. Usta takšnega filtra nimajo, zato je dihanje skozi nos še toliko pomembnejše med sezono gripe in prehladov.

Trening za pljuča

V nosu se zrak tudi ogreje, še preden pride do bronhialnih cevk in pljuč, kar je dodatna oblika zaščite. In da, drži, da je dihanje skozi nos težje, a to je dobro: pljuča se morajo zato bolj razširiti, to pa jih ohranja prožne in izboljšuje njihovo splošno delovanje. Dihanje skozi nos je kot trening za vaša pljuča; vsi pa vemo, da ne moremo postati močnejši brez treninga za mišično moč.


WOMAN,SICK,FLU

Preberite še:
Kako do boljše odpornosti v jesenskih dneh?

Morda razmišljate, kako sebe (ali svoje otroke) navaditi na dihanje skozi nos ponoči, ko ne morete zavestno regulirati svojega dihanja. Pravega odgovora na to še nisem našla, sem pa ugotovila, da se pogosteje zbudim z zaprtimi in neizsušenimi usti, če zavestno skušam dihati skozi nos tudi podnevi.

Tako kot povsod drugod, velja tudi tu: dihanje skozi nos si lahko vtisnemo v podzavest s ponavljanjem – in bolj kot bomo ponavljali, hitreje nam bo to prešlo v navado. Letošnjo jesen zato izkoristite svoje naravne filtre na obrazu in začnite dihati skozi nos!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


NATAŠA LIČEN

Preberite še:
“Bog je najbolj pristen v odnosih, po drugi strani pa tam tudi najbolj zahteven”


TWIN CHURCHES

Preberite še:
10 razlogov za vrnitev v Katoliško cerkev


young woman thinking

Preberite še:
Kako lahko poskrbite zase, ko ste preveč občutljivi

Tags:
bolezenzdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.