Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

S. Rebeka Kenda: Če se otrok ne zaletava v mejo, ki smo mu jo postavili, je nekaj narobe

REBEKA KENDA NUN KIDS TATJANA SPLICHAL DRUZINA

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Tina Martinec Selan - objavljeno 23/10/19

Tri pomembne prvine vzgoje: postavljanje meja, fizičen napor in odlaganje potreb

Sestra Rebeka že skoraj 30 let zelo uspešno dela z otroki in mladino, med drugim vsako poletje organizira poletne tedne z naslovom Eden (v prevodu rajski vrt). Kaj so njeni napotki za vzgojo ter kakšne metode uporablja pri delu z otroki, smo povzeli po

, ki je v organizaciji Socialne akademije in Civilne iniciative Čaven ter časnika Vipavska potekal v okviru Socialnega tedna.


EMA ALIC

Preberite še:
Pri 18 letih v samostan: “Moja želja je pripraviti mlade na življenje”

Je za uspešno vzgojo potreben poseben talent ali lahko vzgaja vsak?

S. Rebeka Kenda pravi, da je to, da imamo otroke radi in jih vzgajamo, ena izmed prvih dveh zapovedi, ki jih je Bog dal človeku v raju ob stvarjenju, ko je rekel: “Plodita se in množita ter napolnita zemljo!” Pri delu z otroki je pomembno vedeti, da je krščanska ljubezen agape, kar pomeni podarjajoča se ljubezen.

Če delamo z otroki, se podarjamo za otroke. To pa ne pomeni, da dajemo otroku vse, kar si želi. Podarjati se pomeni, da naredimo otroka pokončnega, vzravnanega. Mu posvetimo svoj čas, svoje sposobnosti, svoje talente. Ne pa, da mu vse damo – to pomeni čisti egoizem in zlorabo otroka.


KASTELEC FAMILY

Preberite še:
Vzgoja ‒ najtežja služba na svetu?

Najboljši “priročnik” za vzgojo je Sveto pismo

V Svetem pismu piše, kako je Bog svet ustvaril, kako si je vse skupaj zamislil in kako naj bi torej bilo. Zato je prav to prvi in najboljši priročnik za vzgojo, pravi s. Rebeka. Zato je tudi svoje poletne tedne za otroke poimenovala Eden, torej Rajski vrt, kot si je Bog stvari zamislil na samem začetku.

Preden je Bog začel ustvarjati, je iz kaosa naredil kozmos. Iz nereda je naredil red. Pred prihodom otrok je treba narediti red: med zakoncema. Vzgoja otroka se začne 20, 30 let pred otrokovim rojstvom, torej ko sta se rodila mama in oče tega otroka. Z njuno vzgojo se začne vzgoja naslednje generacije.

Tri stvari so zelo pomembne za vzgojo, ki so poudarjene že na začetku Svetega pisma. To so postavljanje meja, fizičen napor in odlaganje potreb, da zna otrok tudi kaj potrpeti, da niso vse njegove potrebe oziroma muhe čisto takoj izpolnjene. To sedaj priznavajo tudi psihologi in stroka.


PETRA ZUPAN

Preberite še:
Starši ji pravijo, da je oratorijski teden za njihove otroke najboljši

Jasno postavljene meje

Kot je v naravi red, a znotraj tega stvari valovijo, se spreminjajo (noč in dan nista vse leto isto dolga, morje ima plimo in oseko, …), moramo premikati tudi meje pri vzgoji: po potrebi, skladno z drugačnimi potrebami otroka, z njegovim odraščanjem itd. Meje vsak otrok nujno potrebuje in povsem jasno je, da jih bo tudi preizkušal.

Če se otrok ne zaletava v mejo, ki smo mu jo postavili, je nekaj narobe. On mora preizkusiti, ali meja res drži, da se potem počuti varnega. “Ograja” pa mora biti oblečena v peno, da se otrok pri zaletavanju ne poškoduje.


FAMILY PRAYING

Preberite še:
Nepopolno, a resnično: tako pri nas molimo rožni venec

Fizični napor

Za človeka je izrednega pomena fizično delo. V začetku je v rajskem vrtu Bog rekel človeku, naj opravlja fizično delo – obdeluje zemljo – in jo naredi rodovitno. Bistvo torej ni delo samo po sebi, temveč rodovitnost. Pri otrocih, ki hodijo k njej na počitnice, s. Rebeka opaža, da marsikdo prihaja s tabletami, ker ima diagnozo hiperaktivnost. Čeprav so nekateri res bolni, pa je veliko takih primerov, za katere se izkaže, da potrebujejo le fizični napor (pomoč na vrtu, tekanje, šport), redne obroke in dober spanec, pa ne potrebujejo več zdravil.

Red

Raz-vajen pomeni, da otrok na nekaj ni navajen. Današnji otroci so razvajeni oziroma navajeni, da lahko govorijo, kadar hočejo, jejo, kadar hočejo, počivajo, kadar hočejo, in razgrajajo, kadar hočejo. Potem jim je težko. Ampak starši in vzgojitelji vzgajamo za naprej, pravi s. Rebeka. Otroku bo lepše v življenju, če bo navajen na red, če bo lahko odložil svoje potrebe.


JOYFUL WOMAN

Preberite še:
Vzgoja za hvaležnost: Nemogoče je biti hkrati hvaležen in zagrenjen

Recimo če je otrok navajen, da doma dobi vedno tisto hrano, ki jo ima rad, potem bo seveda problem s hrano kjerkoli zunaj doma: v šoli, na taboru, na počitnicah … To, da starši otroka vprašajo, kaj bi jedel, in mu vedno pripravijo njegovo najljubšo jed, ni ljubezen. Res je, da potem starši nimajo problemov s tem, da otrok ne bi jedel. A to je sebičnost, to ni ljubezen do otroka, je prepričana redovnica.

Pomen molitve in zahvaljevanja za otroke

Otroci nimajo problema z molitvijo. Ne marajo pa drdranja “v tri dni”. Zelo radi in hitro razumejo zahvaljevanje. Vsaka večerna molitev bi morala biti zahvala za tisti dan. Zjutraj pa prošnje, ki naj bodo odmev na prebrano Božjo besedo. Zelo pomemben je tudi rožni venec.

Sestra Rebeka pravi, da otroci radi molijo rožni venec, če to ni v neki ihti, prisili, ampak če so lahko vmes sproščeni, ter če se moli v nekem enakomernem ritmu – da nismo prehitri, pa tudi da ne vlečemo preveč. Otroci potrebujejo molitev, kot jo potrebujemo tudi vsi odrasli. Redna molitev je, poleg prej naštetega, nujni temelj vzgoje, saj otroke umiri, je v Ajdovščini še povedala s. Rebeka.


VILMA IN DANI SITER

Preberite še:
“Po 40 letih se imava še raje, kot sva se imela na začetku”
Preberite še:
“Vse mi je bilo povrnjeno, ko mi je bolnik podaril nasmeh”


ŚWIĘTY JAN PAWEŁ II

Preberite še:
Kakšen je bil vsakdanji urnik Janeza Pavla II. v najstniških letih?

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.