Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 21. februarja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Novo odkritje: V rimskih katakombah naleteli na prav poseben obesek

CATACOMBS,PRISCILLA

PD

Vittoria Traverso - objavljeno 20/09/18

Odkritje nam odstira pogled na življenje prvih kristjanov

Med 2. in 4. stoletjem, torej v obdobju, ko krščanstvo še ni bilo priznano, so v Priscilinih katakombah, ki se nahajajo pod starorimsko cesto Via Salaria, pokopavali kristjane.

Katakombe so ime prejele po Priscili, ženi rimskega konzula Manija Acilija Glabria, ki so ga po lokalni legendi po ukazu cesarja Dominicijana usmrtili, potem ko se je spreobrnil v krščanstvo.

In prav te katakombe so že stoletja vir novih arheoloških odkritij, ki nam odstirajo pogled na obdobje zgodnjega krščanstva. Papeža Inocenc X. in Klemen IX. sta že v 17. stoletju poslala arheologe na raziskovanje katakomb. Tedaj so v tunelih našli več raznih podob, med njimi tudi podobo ženske z otrokom, ki bi lahko bila prva upodobitev Device Marije.


BRIŽINSKI SPOMENIKI

Preberite še:
To so rokopisi, ki so za Slovence neprecenljive vrednosti

Obraz plemkinje

Pretekli teden so katakombe ponovno postale vir novih čudes za arheološki svet. Fabrizio Bisconti, profesor krščanske ikonografije na rimski univerzi Roma Tre, je skupaj s svojo ekipo naletel na ovalni obesek iz 4. stoletja. Na obesku iz črno-belega oniksa, ki so ga našli v pogrebni komori ob glavnem tunelu katakomb, je upodobljen obraz plemkinje v bogato okrašenih oblačilih.

Po besedah Biscontija je obesek najverjetneje predstavljal relikvijo plemiške družine in da je na njem upodobljena prednica nekoga, ki so ga v katakombah pokopali v zgodnjem 4. stoletju, v času, ko je cesar Maksencij zapovedal preganjanje kristjanov in ukazal papežu Marcelu I., naj se spreobrne v poganstvo.

Odkritje je rezultat raziskave, ki se je začela pred dvema letoma pod okriljem Papeške komisije za sakralno arheologijo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.   
Preberite še:
Jezusov grob v Jeruzalemu lahko obiščemo tudi virtualno


RECONSTRUCTED CHRIST

Preberite še:
Ob torinskem prtu izdelali 3D-podobo Jezusa


THE BRITISH MUSEUM

Preberite še:
10 najboljših muzejev na svetu

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.