Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 30. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

4 okusne sestavine, s katerimi lahko preženete kašelj

ANANAS

PIXABAY

Grace Emily Stark - objavljeno 15/04/18

Če ni nujno, da bi zaradi tega obiskali zdravnika, si lahko proti kašlju lahko pomagate kar s sestavinami iz domače kuhinje

Sezone prehladov še ni konec in pogost spremljevalec pri teh obolenjih je tudi kašelj. Farmacevtska industrija seveda ponuja številne izdelke, ki vam lahko pomagajo v boju z nevšečnostjo. A imajo tudi nekatere sestavine, ki jih imate doma, pozitivne učinke.

1. Med

Verjetno nič presenetljivega. Med ima številne blagodejne učinke. V toplem čaju skupaj z nekaj kapljicami limoninega soka pomaga pri vnetem grlu. A ne samo to. Nedavna študija je pokazala, da je med celo bolj učinkovit pri odpravljanju kašlja kot nekatera zdravila, ki se pogosto izkažejo za neučinkovita.

Če otroku (starejšemu od dveh let) ponudimo žličko medu pred spanjem, lahko dosežemo podoben učinek, kot če bi mu dali zdravilo proti kašlju.

2. Ananasov sok

Ananasov sok pripomore k redčenju sluzi, kar v praksi pomeni, da se lažje odkašljamo in se sluzi, ki nas sili h kašlju, lažje znebimo. Povrhu vsega pa njegov okus spominja na poletje in bomo tako še lažje dočakali toplejše (in zdrave) dni.

3. Slana voda

Znano je, da so številni znani pevci pred nastopom grgrali slano vodo in tako “podmazali” svoje glasilke.

Ta preprost napitek pa pomaga tudi pri lajšanju kašlja. Sol namreč pomaga zmanjšati vnetje, ki je lahko eden od glavnih vzrokov za kašelj. Kar morate narediti, je to, da v kozarcu tople vode raztopite polovico žličke soli, nato pa tekočino po potrebi večkrat zapored grgrajte in izpljunite. To bi vam lahko pomagalo celo pri tem, da se izognete prehladu, zato razmislite o grgranju slane vode kot o preventivi.

4. Čokolada

Če ste ljubitelji čokolade in kakava, imamo za vas dobro novico. Očitno čokolada in kakav vsebujeta snov (teobromin, če smo natančni), ki pripomore k blaženju kašlja.

Vroča čokolada je zato lahko odlična in okusna pomoč.

Tags:
zdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.