Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Preizkušnja, ki je spodrezala energično Tino: “Ne mine dan, ko se ne bi zahvalila za življenje”

TINA KADUNC-TIANA

OSEBNI ARHIV

Urška Kolenc - objavljeno 03/10/19

Ženska ženski – žena, mamica in pevka Tina Kadunc

Vloga mame je trenutno največja in najljubša, hkrati pa tudi najbolj naporna vloga Tine Kadunc, ki jo mnogi poslušalci – predvsem duhovno-ritmične glasbe – bolj poznamo pod umetniškim imenom Tiana. “V vzgojo sina in hčere se trudim vlagati kar se da veliko pozitivne ustvarjalne energije, a se mi pri tem zdi pomembno, da se vedno znova vračam k prvini in gonilu vsega stvarstva – k ljubezni,” razmišlja o svojem poslanstvu. Vsak dan znova se zahvaljuje za zdravje, družino. Uživa v igri z otroki, rada gre v naravo, na vrt, rada riše, kuha, peče ter uživa v hrani, čeprav, kot se pošali, ji posledice uživanja te hrane niso najbolj všeč.

Po dolgih letih petja – vse od rocka, popa in narodnozabavne glasbe – je svoj čas namenila tudi izobraževanju klasičnega oziroma tako imenovanega opernega petja. “Zdi se mi pomembno znova utrditi temelje in se tudi veliko novega naučiti.”




Preberite še:
Iz male vasi na velike odre: “Če ne bi imela urejenih vrednot, bi me zlahka ‘obrnilo'”

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Idealen začetek dneva zame bi bil v leseni hišici ob morju, zbujanje v dišeči svileni posteljnini skupaj z možem, otroka še sladko spita v svojih sobah, v miru kuhanje jutranje kave in priprava bogatega zajtrka za vse, za uživanje katerega bi namenili vsaj pol ure (in ne 10 minut kot ponavadi), skupinski pogovor in okviren dnevni načrt ter hop v nov dan … Če se kdaj zgodi? Ne. 🙂

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Vem, da bi si po vseh smernicah morala reči: “Hej, lepotica, dobro jutro! Lepa si danes, želim ti uspešen dan,” ampak … 🙂 Raje to storim v objemu skupaj z najmlajšo, ko sva že urejeni in preoblečeni.

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
… s tem predvsem pokažem spoštovanje do sebe, do telesa, ki mi je bilo zaupano, in pa tudi spoštovanje do sogovornikov, sodelavcev, do družine. Vsekakor je urejenost, pa če tudi samo osnovna, bistvena za samozavest ženske.


WOMAN ON COMPUTER

Preberite še:
4 navade uspešnih ljudi, ki lahko tudi vam izboljšajo življenje

TINA KADUNC-TIANA
ROK MIHEVC

COUPLE

Preberite še:
Ženskam pravim: “Ujele ste orla, ne lomite mu kril, ker ne bo mogel leteti”

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker …?
… se najbolj približa obliki Božje ljubezni. Ker vloga matere rodi materinsko ljubezen in ljubeč odnos do otroka, ki navadno nikdar ne umre. Kot roža, ki bi enako lepo cvetela, če bi jo zalivali ali ne …

5. Kako z možem ohranjata iskrico v zakonu in zakaj vam je to pomembno?
Včasih je to iskro težko ohranjati v tem norem tempu, a dokler se oba trudiva, to iskro najdeva že v majhnih stvareh – pogledu, dotiku, dejanju. Najbolj pa naju pomirja in notranje bogati, ko smo vsi zdravi in srečni, pa kjerkoli že. Še najlepše je doma, v dnevni sobi, na tleh, med igračami. 🙂


WEDDING

Preberite še:
Znanost pravi, da je zakonska zveza koristna. Zakaj je torej tako nepriljubljena?

6. Ste glasbenica, med drugim ustvarjate tudi na področju sodobne krščanske glasbe. Kaj je tisto, kar vam takšna glasba daje in kaj želite z njo sporočati poslušalcem?
Verujem v to, kar nam sporoča Sveto pismo, in sporočilo ljubezni želim deliti s svojim vsakim javnim nastopom, ne samo z ritmično-duhovnimi pesmimi. Je pa včasih težko, ko je moja vreča sreče prazna, ko vrelec pozitivne energije usahne, ko čutim, da potrebujem, da nekdo pritisne na gumb “reset”. Po eni strani sem hvaležna za to, da mi ni treba z letalom na drugi konec sveta po navdih in energijo. Z ekonomičnega in praktičnega vidika seveda. 🙂

Tiana na Ritmu srca 2019

Tina bo s svojo novo pesmijo nastopila na festivalu sodobne krščanske glasbe Ritem srca, ki bo prihodnji četrtek, 10. oktobra, v športni dvorani OŠ Alojzija Šuštarja.

7. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Obe nosečnosti sem komaj preživela s strašnim nepojasnjenim vsakournim bruhanjem, v bolnišnici ali doma, zaprta v zatemnjeni sobi, nezmožna za kakršnokoli delo ali hojo, odrezana od sveta, povsem odvisna od drugih. Izkušnja, ki je nenadoma, dobesedno, od danes na jutri, spodrezala zdravo, energično Tino, polno načrtov.

Spodrezana je bila moja glasbena kariera, spodrezani so bili moji življenjski načrti in vse, kar se mi je zdelo prej tako zelo pomembno, je čez noč postalo prah. Po tej preizkušnji ne mine dan, ko se ne bi zahvalila za življenje. Bolj cenim “osnovne” stvari. Večno bom hvaležna družini, ki mi je nesebično stala ob strani. Spoznala sem, kdo so moji pravi prijatelji, na koga se lahko zanesem. Brutalno trpljenje je dobilo smisel in zares lahko rečemo, da se vse zgodi z razlogom.


ANGELA BIANCO

Preberite še:
Med nosečnostjo so ji odkrili tumor, a je odklonila splav

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Misel na otroka.

9. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Verjetno imam srečo, da sem že po naravi bolj duhoven človek. Navadno me napolni kakšen dober pogovor s sestro ali prijateljico ali zgolj svež zrak, objem otrok, moža, lepa beseda … Od daleč lahko vidim stisko človeka ali pa znam razložiti čustvene odzive ljudi, če jih vsaj malo poznam.

Menim, da se osnove oz. temelji našega vedenja razvijejo nekako do petega leta življenja, zato sva se tudi z možem odločila, da oba otroka, kar se da ljubeče, z življenjskimi izkušnjami, do četrtega leta vzgajam doma. Hvaležna sem možu, da mi to tudi finančno omogoča. S tem sem (sva) se zavestno za nekaj let odpovedala svojim načrtom, večjim nakupom, izdatkom za potovanja ali dopuste, a upam, da za dobro otrok. Če bomo zdravi, bo za vse drugo še čas.

10. Biti ženska je lepo, ker …?
Je lepo, seveda je – verjetno mi ni treba poudarjati naše ognjevite narave, ki se zrcali tako v odnosu z ljudmi kot tudi sredi kuhinje. 🙂 Znamo zanetiti marsikaj, tudi prepir. Imamo moč in pomembno je, da se naučimo to moč usmeriti v pravo smer. Če z nami ravnajo lepo, smo izvir žive vode, ki se razlije v tisoč drobnih kapljic na nebu, obsijanih s soncem – ustvarimo mavrico. Če pa nas razjedajo skrbi, dvomi, razočaranja, je to velika rana, ki zeva navzven ter golta vso okolico v temino črnih misli.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.