Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 23. junija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Gospodar prstanov tudi v seriji!

L'anneau de Tolkien

Tim Hahlgass, Pexels

Louise Almeras - objavljeno 02/10/19

Studio Amazon je konec leta 2017 napovedal pridobitev avtorskih pravic za adaptacijo trilogije Gospodar prstanov. Serijo, ki bo štela kakih dvajset delov na sezono, bodo začeli predvajati leta 2021

Napoved serije je za Amazon pomemben dogodek. S proračunom v višini milijarde evrov želi studio presenetiti in zadovoljiti naročnike njihove spletne platforme, saj bo to ena najdražjih serij v zgodovini. Čeprav bo treba nanjo počakati do leta 2021, že zdaj veliko obeta. Povrhu vsega je 18. septembra producent potrdil, da bodo snemali na čudovitih lokacijah na Novi Zelandiji, prav kakor filme režiserja Petra Jacksona. Prva dva dela serije bo režiral Juan Antonio Bayona (Jurski svet: Padlo kraljestvo).


WIZARD OF OZ

Preberite še:
10 lekcij, ki se jih lahko naučimo iz filma Čarovnik iz Oza

Kaj se je dogajalo pred Bratovščino prstana?

Producenti so se odločili, da bodo zgodbo postavili v čas pred znanim obdobjem Hobita in Gospodarja prstanov, ki jih je za kinematografe leta 2001 priredil Peter Jackson. Šlo bo torej za še neobjavljeno zgodbo iz drugega zemeljskega veka, ki se je končala s prvim Sauronovim porazom. Dogodek so priklicali v spomin v uvodu v trilogijo, ko so ljudje in vilini sklenili poslednje zavezništvo ter skupaj napovedali vojno Morgothovemu služabniku. V tem boju se je izgubil edini prstan, ki ga je moral pozneje Frodo nositi navzlic vsem nevarnostim.

O zgodbi so razkrili še druge podrobnosti. Izdelali so še neobjavljen zemljevid, ki bo ustrezal dobi, ki si jo je zamislila producentska ekipa. Avtor Gospodarja prstanov je imel dejansko navado narisati natančen zemljevid, preden je začel pisati roman. Tokrat se na zemljevidu zraven Mordorja pojavi legendarni otok Numenor, ki se nahaja sredi morja Srednjega sveta, kot si ga je zamislil Tolkien.
Preberite še:
6 filmov, ki prikazujejo lepoto pariške stolnice Naše Gospe

Na njem živi sijajna in napredna civilizacija, ki spominja na Atlantido. Otok je bil dvignjen iz vode ob koncu prvega zemeljskega veka za nagrado ljudem, ker so premagali Morgotha. Zgodba bi v nadaljevanju lahko govorila o tem, kako je noldorski vilin Celebrimbor ustvaril prstane moči, kako je bil ustvarjen edini prstan, in o vojni, med katero se je prstan izgubil. Amazon je na spletu objavil tudi interaktiven zemljevid.

Krščanske reference v Tolkienovem delu

Znano je, da je bil J. R. R. Tolkien veren, in čeprav je pri omenjanju vere v svojih delih zelo filigranski, v njih najdemo teme boja med dobrim in zlim ter temo upanja in ponižnosti, brez katere ni moč nositi prstana Mogote, ne da bi ta nosilca pogubil. V pismu iz leta 1953 je Tolkien napisal, da je “Gospodar prstanov predvsem versko in katoliško delo; v prvem koraku nezavedno, pozneje, ko sem ga predeloval, pa zavedno (…) verske prvine prežemajo zgodbo in simboliko”.


UNPLANNED

Preberite še:
Nenačrtovan – nov film, ki slavi življenje in dviga veliko prahu

Osrednji boj med dobrim in zlim ni manihejski. Tako na primer v Simarillionu izvemo, da je bil Sauron, ki je naredil edini prstan, v začetku ustvarjen dober, a se je pozneje odločil slediti padlemu angelu Melkorju. Zlo je torej stvar svobodne izbire. “Poleg tega noben junak iz knjige ni popolnoma brezmadežen.”

Upanje najdemo že v samem imenu Aragorn, ki se v vilinskem jeziku glasi Estel, kar pomeni upanje. Ta junak uteleša upanje, da bo v Gondorju nastopila zlata doba.


Gloucester Cathedral

Preberite še:
Gloucesterska stolnica, prizorišče filmov o Harryju Potterju

Kdo bo v seriji nastopal?

Za zdaj je še prezgodaj, da bi izvedeli za junake prihajajoče serije, vendar vemo, da je v seriji predviden lik Gandalfa, ker je igralec Ian McKellen produkcijski hiši sporočil, da bi rad prevzel vlogo, ki jo je odigral že v Jacksonovi trilogiji. Za snemanje predvidenih petih sezon se je Amazon obdal s skupino nadarjenih scenaristov, med njimi so J. D. Payne, Patrick McKay, Bruce Richmond (Igra prestolov), Jason Cahill (Sopranovi) in Bryan Cogman (Igra prestolov).

Vsaka sezona bo štela 20 delov, pravi strokovnjak za Tolkiena Tom Shippey, ki tudi sodeluje pri projektu, to pa zahteva veliko domišljije in dela, pri katerem si bodo pomagali s številnimi dokumenti in arhivi, ki jih je Tolkien zapustil na to temo. Upajmo, da bodo spoštovali osrednjega duha izvirne zgodbe.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar. 


COUPLE

Preberite še:
Ženskam pravim: “Ujele ste orla, ne lomite mu kril, ker ne bo mogel leteti”


SVETOPISEMSKA DRUZBA

Preberite še:
Najbolj razširjena svetopisemska aplikacija na svetu zdaj na voljo tudi v slovenščini


MOM,KIDS,HOMEWORK

Preberite še:
7 nasvetov, kako otroku pomagati pri domači nalogi

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.