Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 19. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako spomini vplivajo na odnos in njegovo prihodnost?

COUPLE

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Marlena Bessman-Paliwoda - objavljeno 16/09/19

Spomini vplivajo na to, kako ravnamo z drugimi, na žalost pa se lahko, tudi pozitivni, izkrivijo

Pred nekaj leti sem skupini parov predlagala preprosto vajo: vrnite se k spominom, ki ste jih imeli, ko ste se poročili. Kaj vam je bilo takrat všeč, česa se točno spomnite, kateri občutki do ljubljene osebe so vas navdajali? Na obrazih prisotnih so se najpogosteje zarisali nasmeški in spogledali so se s svojim partnerjem. Nato so se začeli živahni in veseli pogovori.

Po nekaj takšnih vajah, ki smo jih večkrat ponovili, so mi povedali, da je na osebo, s katero živimo nekaj ali več let, dobro pogledati s tem pogledom izpred nekaj let – brez predsodkov, včasih celo prezira, občutkov razočaranja.


KŁÓTNIA W ZWIĄZKU

Preberite še:
Srečen je zakon, v katerem drug drugemu veliko odpuščata!

Brezplačen protistrup

Negovanje pozitivnih spominov na odnos, čas, preživet skupaj, čas, ko smo drug drugemu pokazali veliko podpore ali drugega (tudi nenavadnega za druge) dogodka iz preteklosti, je protistrup proti negativnim občutkom, ki se pojavljajo v težkih trenutkih zveze.

Ti težki trenutki so lahko prepiri, stresne situacije, sumi, trenutki, ko ustvarjamo t. i. zid brezbrižnosti do zakonca. V času, ko lahko gojimo pozitivne spomine, je veliko lažje, če se ne prepustimo poplavi negativnih čustev in se do zakonca vedemo s primernim spoštovanjem, tudi to, da se konstruktivno pogovarjamo in prepiramo. Spomini na ljubljeno osebo vplivajo na naše ravnanje z njo.


TINA JAKŠE

Preberite še:
“Najin zakon je temelj, iz katerega raste vsa družina”

Zakaj moramo gojiti lepe spomine?

Zakaj je za nekatere zakonce lažje najti lepe spomine, za druge pa ne? Je to odvisno od tega, da jih nekateri imajo, drugi pa ne? Izkazalo se je, da ni tako. Nekateri negujejo, drugi pa sprožajo negativne občutke sedanjosti, da prekrijejo, kar sta zakonca gradila v preteklosti. “Ko gre v zakonu narobe, je zgodba na novo napisana – v negativni različici.” Spomini se prekrijejo s trenutnimi negativnimi čustvi.

Spomini na uspešne poroke niso popolni, ne nanašajo se na idealne situacije, vendar pari lahko v njih najdejo dobro, ki so ga prejeli od druge osebe, ali so sposobni ugotoviti svoje pozitivne občutke, ki so jih imeli takrat, ne da bi jih pomešali z razočaranimi upi na zakonca, ki jih imajo zdaj. Recept za ohranjanje spominov je, da jih prikličemo v skupne pogovore, ki jih definiramo kot negovanje spominov.


UPSET WOMAN

Preberite še:
Kako se osvoboditi bolečih spominov iz preteklosti in zaživeti z veseljem

Pozitivni spomini so pozitivna prihodnost

V študiji Johna Gottmana, profesorja psihologije na Univerzi v Washingtonu in koordinatorja Inštituta za poroko in družino v Seattlu, so prišli do sklepa, da “v 94 odstotkih primerov parov, ki imajo spomine na poroko v pozitivni luči, čaka verjetnost enako pozitivne prihodnosti.”

“Spomini so edini raj, ki nam ga nihče ne more prikrajšati,” je zapisal nemški pisatelj. Izkazalo se je, da ga lahko prikrajšamo zase, toda če pravilno ravnamo, lahko zgradimo tudi sedanjost.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Bojana Petkovič.


META KOŠIR

Preberite še:
“Poklic lahko opravljaš s srcem, če ga imaš rad. Jaz imam to srečo”


NEWBORN

Preberite še:
Ko ne morete (za)spati, zmolite molitev svetega Avguština


KŁÓTNIA W ZWIĄZKU

Preberite še:
Srečen je zakon, v katerem drug drugemu veliko odpuščata!

Tags:
osebna rastzakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.