Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako se osvoboditi bolečih spominov iz preteklosti in zaživeti z veseljem

UPSET WOMAN

Shutterstock

Javier Fiz Pérez - objavljeno 27/02/19

Obstajajo različni načini pogleda na to, kaj se je zgodilo v preteklosti

Nekateri verjamejo, da je razmišljanje o preteklosti izguba časa. Zanje je pomembno, da se osredotočimo na sedanjost.

Takšno razmišljanje se pogosto rodi iz strahu pred bolečino, ki jo lahko občutimo, ko se spominjamo preteklosti. Toda pobeg v prihodnost lahko ima ravno nasprotni učinek in povzroči, da smo v tem trenutku nezadovoljni.


NATURE

Preberite še:
Triki za ozdravljanje ran iz preteklosti

Nobenega dvoma ni, da preteklost ne obstaja več. A danes smo takšni prav zaradi naše preteklosti. Vse odločitve, ki smo jih sprejeli, vsaka pot, ki smo jo prehodili ali zapustili, in vse izkušnje, ki smo jih preživeli, so nas izoblikovale v osebo, kakršna smo danes.

Nekatere situacije so nas naučile pomembnih lekcij, vendar je verjetno, da so nas ob tem drugi ranili. Tega se morda ne zavedamo popolnoma, ker se naši možgani držijo naših čustvenih izkušenj.

Dokler ne ozdravimo svojih čustvenih ran, je preteklost še vedno prisotna

Res je, da preteklosti ne moremo spremeniti. Mnoge odločitve, ki smo jih sprejeli, so nepreklicne. Prav tako ne moremo izbrisati preteklih izkušenj. Kljub temu pa lahko spreminjamo naš pogled na te stvari, tako da nam ne bodo več škodovale in predvsem, da bomo lahko preprečili, da bi postale ovira, ki nam preprečuje, da bi se premaknili naprej.


FRUSTRATION

Preberite še:
Kaj se lahko naučim iz svojih napak?

Če se v nekaterih primerih počutimo, da je situacija pretežka, je to zato, ker tega preprosto ne moremo sprejeti. Spomin na to stanje še naprej ustvarja negativna čustva, ki pogojujejo naše odnose z drugimi ali celo s seboj in ustvarjajo težave s samospoštovanjem in občutke zamere.

Kako lahko ozdravimo preteklost, da nas preneha boleti?

Pomembno je ozdraviti preteklost, identificirati travmatične izkušnje ali dolgoletna prepričanja, ki škodujejo našemu življenju. Glavni cilj te vrste terapije je – v varnem zavetju srečanja z dobrim terapevtom – predelati spomine, ki nas omejujejo v sedanjosti, zavestno ali nezavedno, da jih lahko sprejmemo, tako z racionalne kot s čustvene perspektive. Tako bodo prenehali omejevati našo prihodnost.


JESUS AND PETER,FISHING BOAT

Preberite še:
Vas je strah neuspeha, zavrnitve, prihodnosti?

To, kar se je nekoč zgodilo, ni toliko pomembno kot to, koliko smo dopustili, da sedaj vpliva na nas. Preteklost ne obstaja več; kar je ostalo, je spomin, ki smo ga vtisnili v naš um, za katerega – zahvaljujoč nedavnim znanstvenim raziskavam – vemo, da ni nikoli povsem vreden zaupanja.

Rešitev ni izbris dogodka iz našega uma. Moramo ga vključiti v naše življenje na drugačen način – tak, ki nam ne bo škodoval. Tako kot se naše ranjeno telo zaraste z brazgotinami, tako nam tudi naši možgani omogočajo, da “ponovno procesiramo” čustveno trpljenje in nam dajo nov pomen, ki ga pripišemo dogodkom.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.


EUCHARIST ADORATION

Preberite še:
Pretresljiv posnetek nigerijskih vojakov, ki na bojišču častijo Najsvetejše


matjaz knez

Preberite še:
“Zategnjeni” katoličani – predsodek ali resnica?


WEDDING

Preberite še:
Nov poročni trend: podarite drugačno poročno darilo!

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.