Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

Ali veste, kakšni sta starodavni slovenski besedi za angele in molitev?

ANGEL

UMB-O | Shutterstock

Aleš Žužek - objavljeno 20/08/19

Sloviti Brižinski spomeniki so tudi zakladnica starodavnih slovenskih besed

Brižinski spomeniki so nastali med letoma 972 in 1039, najverjetneje že pred letom 1000. Besedila so napisana na podlagi še starejšega besedila, ki je morda nastal že v 9. stoletju in je povezan z začetkom pokristjanjevanja prednikov Slovencev.


CHLEB W DŁONIACH

Preberite še:
To so starodavne besede izginulega ljudstva, ki živijo v slovenščini

Krilatec in modlim

Brižinski spomeniki nam dajejo vpogled v razvijanje slovenskega jezika iz praslovanščine, hkrati pa lahko v njem najdemo prvo cerkveno izrazoslovje v slovenskem jeziku.

Tako iz Brižinskih spomenikov vemo, da je bila starodavna slovenska beseda za angela krilatec. Torej bitje s krili. Prav tako iz Brižinskih spomenikov vemo, da so molitvi naši predniki najprej rekli modlitev, glagol moliti pa je imel obliko modliti.


SLOVENIA

Preberite še:
Zakaj smo Slovenci starodaven narod

Kje na Slovenskem še modlijo

Oblika modliti za moliti se še ohranja v nekaterih slovenskih narečjih. Na primer v okolici Slovenj Gradca, na Pohorju in Kozjaku, v Savinjski dolini in v okolici Slovenskih Konjic.

Obliki modliti povezuje slovenščino z zahodnoslovanskimi jeziki (češko modlit, poljsko modlić). Ti jeziki so namreč ohranili star praslovanski soglasniški sklop dl in tl, ki ga je večina drugih slovanskih jezikov poenostavila v l.


GREEN CROSS

Preberite še:
Ali veste, simbol česa je skrivnostni zeleni križ?

Ziljsko arhaično narečje

Tako je na primer krilo (tudi krilo letala, ptičje krilo) v češčini křídlo, v slovaščini kridlo in poljščini skrzydło. Drugi slovanski jeziki imajo obliko krilo. Slovensko narečje, ki je tako kot zahodna slovanščina najbolj ohranilo sklop dl, je arhaično ziljsko narečje. V tem narečju za razliko od drugih slovenskih narečjih krilu rečejo kridwo.

Jezikoslovci se veliko ubadajo tudi s tem, zakaj tudi beseda za angela, to je krilatec, ni bila v Brižinskih spomenikih napisana v obliki kridlatec. Pri tej besedi je namreč sklop soglasnikov dl že poenostavljen v l.


MARKO POHLIN

Preberite še:
To je bosonogi menih, ki je sprožil slovenski narodni preporod

Samostalniki in glagoli

Razlag je kar nekaj. Ena od teh bi bila, da je stara slovenščina soglasniški sklop dl najprej poenostavljala pri samostalnikih. Samostalnik kridlatec je tako postal krilatec, razen v kakšnih bolj arhaičnih govorih, kot je ziljski, kjer so še govorili kridlatec.

Na drugi strani se je morda sklop dl pri glagolih bolj trdoživo ohranjal, zaradi česar je v Brižinskih spomenikih še glagol modliti. V poznejših stoletjih se je sklop dl poenostavil tudi pri glagolih, zaradi česar večina Slovencev zdaj reče molim in ne modlim.
Preberite še:
Modre misli Ivana Omana, ki ne smejo v pozabo


COLLETTE DIVITTO

Preberite še:
Dekle z Downovim sindromom, ki s piškoti spreminja svet
Preberite še:
Čudoviti kotički Slovenije, ki so pogosto spregledani

Tags:
Slovenci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.