Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

Ali veste, simbol česa je skrivnostni zeleni križ?

GREEN CROSS

PIXABAY

Aleš Žužek - objavljeno 26/12/18

V Franciji in Italiji so lekarne pogosto označene z zelenim križem, znakom križarskega viteškega reda sv. Lazarja

V času križarskih vojn so bili ustanovljeni številni viteški redi, najbolj znani so na primer templjarji, ivanovci oziroma malteški vitezi in nemški viteški red.

Red svetega Lazarja in gobavi

Malce manj znan od teh je viteški red svetega Lazarja, ki je nastal  okoli leta 1119 v Jeruzalemu. Ustanovili so ga križarji, ki so v Jeruzalemu zdravili kužne bolnike, zlasti gobave.

Red se je poimenoval po svetem Lazarju, ki je med drugim tudi zavetnik gobavih. Vsi poznamo svetopisemsko zgodbo o Lazarju, ki je umrl zaradi gobavosti, a ga je Jezus obudil od mrtvih.

Gobavost

Gobavost ali lepra je že od starega veka poznana nalezljiva bolezen, zaradi katere odmirajo živčne celice, kar povzroča vidne spremembe na koži. Bolezen povzroča neka bakterija in je bila nekdaj strah in trepet, zdaj pa jo z antibiotiki uspešno zdravimo. 


LJUBLJANA DRAGON

Preberite še:
Veste, zakaj je v ljubljanskem grbu zeleni zmaj?

Francoska in italijanska veja

Po propadu Jeruzalemskega kraljestva leta 1291 in umiku v Evropo se je red sv. Lazarja ločil na dve veji – italijansko in francosko, ki pa sta imeli premoženje tudi v drugih evropskih deželah.

V 15. stoletju so del premoženja reda, predvsem tistega v Nemčiji, prevzeli malteški vitezi. V 17. stoletju so francosko vejo reda svetega Lazarja pripojili novemu viteškemu redu z imenom red naše gospe z gore Karmel, ki je bil tesno povezan s francosko monarhijo in je prenehal delovati po francoski revoluciji.

Združitev z redom svetega Mavricija

Italijanska veja reda svetega Lazarja se je leta 1572 združil z redom svetega Mavricija v red svetega Mavricija in svetega Lazarja, ki deluje še dandanes. Znak reda sta združena malteški zeleni križ (znak reda svetega Lazarja) in beli križ (znak reda svetega Mavricija).

Zeleni križ v sanjah gobavega kralja

Zakaj je bil znak reda svetega Lazarja zelen križ? Razlag je več, številne so povezane tudi z miti in legendami. Med drugim z zgodbo, da je jeruzalemski kralj Baldvin VI., ki je vladal med letoma 1174 in 1185, videl v sanjah zelen križ. Pomenljivo je, da je bil ta kralj gobav, zaradi česar je tudi znan po vzdevku gobavi kralj.

Dejstvo pa je, da zeleno barvo številni povezujejo z vitalnostjo in da velja za simbol življenja in rastlinstva. Zeleni križ reda svetega Lazarja so zaradi dejavnosti reda kmalu povezali z izdelovanjem zdravil ter je zato postal simbol lekarn, farmacije in tudi kemije.


SLOVENIA

Preberite še:
To so besede, ki so jih Slovenci razširili po svetu

web3-lazarus-crosss-PD
PUBLIC DOMAIN

CROSS

Preberite še:
Pet različnih križev in kakšen je njihov pomen

Zeleni križ, lekarne in prva pomoč

Še zdaj je zeleni križ simbol lekarn zlasti v Franciji in Italiji. Po priporočili Mednarodne organizacije za standardizacijo (ISO) je zelen križ na beli podlagi tudi simbol prve pomoči.

Ker je zeleni križ povezan tudi s kemijo, je v času prve svetovne vojne postal tudi malce srhljiv simbol oziroma zlorabljen simbol, saj je bil naslikan na topovskih granatah z bojnimi strupi.

Zeleni križ v Južni Koreji in na Japonskem

Zeleni križ je bil navdih tudi za južnokorejsko farmacevtsko podjetje Green Cross Corporation (sl. Družba zelenega križa) oziroma zdaj GC Pharma. Na Japonskem pa je zastava z zelenim križem na beli podlagi (Japonci zastavi rečejo midori-juji) simbol, ki opozarja ljudi, zlasti na delavce na gradbiščih in v tovarnah, na pomen zdravja in varnosti pri delu.

Menda pa red svetega Lazarja oziroma svetopisemski Lazar nista povezana z lazareti, ki so bile bolnišnice za bolnike z gobavostjo in kugo. Po novejših razlagah je lazaret izpeljan iz besede Nazaret.

Nazaret postane lazaret

Prva ustanova, ki je skrbela za to vrsto bolnikov, je bil namreč samostan na otoku Svete Marije iz Nazareta pri Benetkah. V tem samostanu so benediktinski menihi skrbeli za bolnike s kužnimi boleznimi. Šele pozneje je iz besede Nazaret postal lazaret. Zdaj se otok imenuje v italijanščini Lazzaretto Vecchio.

Glavna vira: Max J. Ellul, The sword and the green cross; spletni članek What is green cross? The difference between the green cross and the red cross.
Preberite še:
Bazilika, ki hrani največ relikvij za Vatikanom


CHRISTMAS

Preberite še:
Okrasite svoje stanovanje s tremi predmeti, ki niso le okraski


MONTE OLIVETO MAGGIORE,SIENA

Preberite še:
5 zgodovinskih samostanov v Italiji, kjer lahko prenočujete brezplačno

Tags:
bolezenzgodovina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.