Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Imate tudi vi občutek, da so vsi nastrojeni proti vam?

SŁOWA

fizkes | Shutterstock

María del Castillo - objavljeno 19/08/19

Glavni in najpogostejši razlog nenehnega nezadovoljstva je v iskanju težav zunaj sebe

Vsakdo kdaj doživlja obdobje, ko se mu izjalovi več stvari hkrati: odpoved v službi, konec zveze, zamere v družini, finančni pretresi … Brez dvoma se pogosto znajdemo v več stiskah hkrati.

Vendar v takih primerih ne gre za nikakršno zaroto, temveč za nekaj bolj preprostega: ko preživljamo težke čase, posledice nosijo vsa področja našega življenja. Ko smo na primer fizično izčrpani, je naša sposobnost skrbeti za družino in biti uspešni v službi zagotovo zmanjšana, zaradi česar se prej ali slej pokažejo težave.


WOMAN DEPRESSED SAD

Preberite še:
Kaj storiti, ko nas v sedanjosti ovirajo rane iz preteklosti

So vedno vsega krivi drugi?

Včasih pa sami gledamo na stvari tako, da imamo občutek, da so se prav vsi obrnili proti nam. Najpogostejši razlog, da smo sami nesrečni, je potreba po tem, da iščemo težave v drugih. Do neke mere vsak kdaj doživi take vrste občutje. Najbolj učinkovito sredstvo za bolj uravnoteženo življenje v boju proti takim občutkom pa je, da pogledamo na stvari z distance in čimbolj realno.

Ponujamo nekaj nasvetov, kako lahko preženete občutek, da so se vsi zarotili proti vam:

Ne kritizirajte drugih

Ko o drugih za njihovim hrbtom slabo govorimo, zelo hitro razvijemo strah, da tudi drugi kritizirajo in ocenjujejo nas. Ko vas bo na primer nekdo pogledal, boste predvidevali, da je do vas kritičen, tako kot ste sami do drugih. Ko pa se boste poskušali vzdržati kritike glede drugih, tudi sami ne boste več čutili, da vas kritizirajo.


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Javno kritizirate svojega zakonca? Veste, da je to nasilje?

Ne pozabite, da niste v središču vesolja

Nekateri morda res govorijo o vas, a veliko več ljudi je zaposlenih z drugimi temami in se ne ukvarjajo z vami.

Ne pripisujte si preveč zaslug

Včasih se takšno mišljenje razvije predvsem na profesionalnem področju. Brez dvoma veliko stvari naredite dobro. Morda se vam zdi, da drugi podcenjujejo vaše delo. Še posebej so za to dovzetni umetniki, kot so pisatelji, glasbeniki in podobno. Pogosto pa pozabimo na možnost, da morda nismo tako zelo izjemni. To pa ne zmanjša naše vrednosti. Še vedno smo unikatni, dragoceni in pomembni.


MĘŻCZYZNA W PRACY

Preberite še:
Ne le telo, utrudi se tudi duša. Kako si pomagati?

Ne pričakujte laskanja za svoje zasluge

To, kar storite za druge, naredite svobodno, ne da bi kaj pričakovali v zameno. Če imate vedno v glavi seznam stvari, ki ste jih naredili za druge in pričakujete, da vam bodo povrnili ali vam bodo hvaležni, ste v nevarnosti, da boste v nasprotnem primeru čutili, da se vam godi krivica, kar bo vodilo v jezo ali žalost in vam škodilo.

Priznajte: včasih si predstavljate, da sodelavci, sosedje, prijatelji in drugi ves čas govorijo o vas za vašim hrbtom. Morda res govorijo o vas, a zelo verjetno je, da imajo za pogovor še veliko drugih tem.

Prepričanje, da smo žrtve sovražnosti v naši okolici, je pogosto vrh ledene gore naše nizke samozavesti. Tolaženje s pomilovanjem samega sebe ne vodi nikamor. Ključ se skriva v krepitvi naše samozavesti ter v majhnih korakih, zaradi katerih se bomo imeli radi takšne, kot smo, ne da bi za to iskali potrditev pri drugih.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek.


LARA NEDELJKOVIĆ

Preberite še:
“Brez tako vztrajnih staršev danes verjetno ne bi bila to, kar sem”


MONEY

Preberite še:
Bi morali dajati žepnino svojim otrokom?


hands together sunlight

Preberite še:
3 ključi za to, da bodo medsebojni odnosi dobro delovali

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.