Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Svetnik iz Auschwitza nas uči, kaj pomeni dati življenje za drugega

MAXIMILIAN KOLBE

Domaine Public

Tereza Mohar - objavljeno 14/08/19

Na današnji dan leta 1941 je v koncentracijskem taborišču Auschwitz umrl poljski duhovnik Maksimilijan Kolbe, ki je šel prostovoljno v smrt namesto očeta osmih otrok

Rodil se je na Poljskem. V družini je bilo pet sinov, trije med njimi so postali redovniki minoriti. Kolbejevo življenje je bilo že od otroških let pod močnim vtisom srečanja z Marijo, kar opisuje v svojih spisih.


CVETANA PRIOL

Preberite še:
Glasbenica, ki so jo težke bolezni popeljale na pot svetništva

“Zagledal sem Marijo in jo vprašal, kaj bo iz mene. Ona pa je v rokah držala dva venca: belega in rdečega. Ljubeznivo me je pogledala in vprašala, katerega želim. Beli pomeni, da bom vedno ostal čistega srca, rdeči pa, da bom umrl mučeniške smrti. Odgovoril sem: ‘Oba hočem!’ Nasmehnila se je in izginila.”

Vstopi k minoritom

Kolbe je prve redovne zaobljube izpovedal leta 1911 in ob tem prejel redovno ime Maksimilijan (njegovo rojstno ime je bilo Rajmund), ob večnih zaobljubah pa je dobil dokončno ime Maksimilijan Marija Kolbe, s čimer je hotel pokazati svojo pripadnost Mariji. Ustanovil je Vojsko Brezmadežne, da bi na priprošnjo Device Marije deloval za spreobrnjenje grešnikov in nasprotnikov katoliške Cerkve.


WAKACYJNY KALENDARZ LITURGICZNY

Preberite še:
Svetnik, ki mu je poškodba kolena spremenila življenje

Postane duhovnik

Leta 1918 je bil Kolbe posvečen v duhovnika. V bližini Varšave je ustanovil samostan, posvečen Brezmadežni, in začel izdajati mesečni časopis Vitezi Brezmadežne. Poleg samostana je zraslo mesto Niepokalanow – Mesto Brezmadežne, ki je postalo središče verskega, kulturnega in molitvenega življenja Poljske.

Pot na Japonsko

Na Japonsko je Kolbe odšel leta 1930, kjer je preživel šest let. Tudi tam je ustanovil samostan, za gradnjo se je odločil na pobočju hriba, ki je gledalo proč od mesta. Ko je bila na Nagasaki odvržena atomska bomba, je bil samostan varen pred uničenjem, ker ga je zavarovala vzpetina hriba.


GORNJI GRAD CATHEDRAL

Preberite še:
Spoznajte prvotna zavetnika ljubljanske nadškofije

Vrnitev na Poljsko

Leta 1936 se je vrnil v domovino. Ko so tri leta kasneje Nemci zavzeli Poljsko, so kmalu opazili “preveč dejavnega” duhovnika. Ne le, da so bile njegove pridige zelo kritične, odločno je nastopil tudi proti nacizmu. Vsak trenutek je lahko pričakoval aretacijo, kar pa mu ni vzelo poguma.

Trpljenje v Auschwitzu

V začetku leta 1941 je Kolbeja res aretiral nemški gestapo in ga zaprl v ječo, kasneje pa so ga premestili v Auschwitz kot zapornika številka 16670.

Ob koncu julija 1941 so iz taborišča pobegnili trije ujetniki, zaradi česar so poveljniki taborišča za kazen izbrali 10 ljudi. Te so nameravali v bunkerju izstradati do smrti, da bi s tem druge ujetnike odvrnili od nadaljnjih poskusov pobega.


BENEDICT OF NURSIA

Preberite še:
Svetnik, ki je za dan svoje smrti vedel že vnaprej

Eden od izbranih mož, Frančišek Gajowniczek, oče osmih otrok, je začel glasno tožiti: “O, moja žena! O, moji otroci! Nikoli več vas ne bom videl!” Takrat je Kolbe storil nepredstavljivo junaško dejanje – prostovoljno je stopil na njegovo mesto in se odločil za smrt.

Spremljala ga je misel na nebesa

Kolbe je v celici ostale može spodbujal z molitvijo in mislijo na nebesa. Vsakič, ko so stražarji preverili stanje v celici, so ga našli klečečega v molitvi.

Tisti, ki so bili prisotni ob njegovi usmrtitvi, so dejali, da je dvignil levo roko in mirno čakal na smrtno injekcijo. Njegovi posmrtni telesni ostanki so bili upepeljeni 15. avgusta, na praznik Marijinega vnebovzetja.


Virgin and Child with the Young Saint John the Baptist

Preberite še:
10 lepih misli, ki so jih svetniki namenili Devici Mariji

Postane svetnik

Papež Janez Pavel II. je leta 1982 Kolbeja kanoniziral kot mučenca, pri čemer je bil kot živa priča prisoten tudi Frančišek Gajowniczek s svojo družino. Kolbejevo dejanje, ki je svetniško in junaško, se ni izvršilo zaradi sovraštva do vere, ampak kot posledica krščanske ljubezni do bližnjega.

[protected-iframe id=”326b2ab790dabda57e04e39cf8fff602-133580111-130922336″ info=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FAleteiaSI%2Fvideos%2F228966554471593%2F&show_text=0&width=476″ width=”476″ height=”476″ frameborder=”0″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no”]
Preberite še:
Veste, kdo je Marija? Odvetnica, ki Jezusa cuka za rokav


AUTISM

Preberite še:
Mislila sem, da se mi bo ob avtističnem sinu zmešalo …


CHURCHES IN SLOVENIA

Preberite še:
Praznik Marijinega vnebovzetja. Kam ste romali?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.