Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 21. februarja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Zakaj obiskati Prekmurje? Razlogov je nešteto!

STORKLJA

TEREZA MOHAR | ALETEIA

Tereza Mohar - objavljeno 08/08/19

Prekmurje je idealna lokacija za kolesarje in ljubitelje zgodovine. V vsakem kraju vas pričaka kakšna cerkvica, obiščete lahko največji grad na Slovenskem in celo nekdanji vulkan! Po sprehodu ob reki Muri pa si lahko privoščite še pravo prekmursko pojedino

Prekmurje je nižinska pokrajina na skrajnem severovzhodnem delu Slovenije. Leži na levem bregu reke Mure, po kateri je tudi dobilo svoje ime. Prekmurje je bilo vedno nekoliko odmaknjeno od ostalih slovenskih pokrajin, kar je vplivalo na njegov značaj. Zaznamuje ga verska različnost, izrazito narečje in nešteto turističnih znamenitosti. Predstavljamo vam nekatere.

Zgodovinski utrip

V Prekmurju vas lahko skoraj na vsakem koraku prevzame bogat zgodovinski utrip. Največji grad na Slovenskem, grad Grad, star nekaj več kot 800 let, ima kar 365 sob in v sebi skriva številne legende in grajske skrivnosti. Danes ima v njem sedež Krajinski park Goričko.


WEB 3 VIŠARJE

Preberite še:
Romarska pot, ki združuje Slovence, Italijane in Avstrijce

GRAD GRAD
TEREZA MOHAR | ALETEIA

LUZERN

Preberite še:
9 znamenitosti, ki si jih lahko ogledate, če potujete v Švico

Na območju vasi Grad je pred tremi milijoni let bruhal zadnji vulkan na Slovenskem. Njegov krater je imel premer približno enega kilometra. Doživljajski park Vulkanija, ki je prava dogodivščina za vso družino, se nahaja na delu tega kraterja.

Večji prekmurski mesti

Med večja prekmurska mesta spadata Murska Sobota in Lendava. V Murski Soboti lahko obiščite Pomurski muzej, ki se nahaja v renesančnem gradu sredi mestnega parka; muzej vam nudi popotovanje od prazgodovine pa vse do današnjih dni.

Drugo večje mesto je Lendava, ki leži ob meji z Madžarsko. Med njenimi znamenitostmi so cerkev sv. Katarine, lendavski grad ter sinagoga – tam vam prikličejo v spomin premnoge težke življenjske zgodbe judovskih družin, ki so živele na tem območju. Prava atrakcija je postal stolp Vinarium – najvišji razgledni stolp v Sloveniji.

Sakralne umetnine

Skoraj vsaka vas v Prekmurju se ponaša s svojo cerkvico. Ena izmed najlepših je cerkev v Odrancih, ki ima za seboj težko zgodovino; tukaj je deloval Božji služabnik Lojze Kozar. Poleg njega je v teh koncih pustil pečat še en naš svetniški kandidat – Danijel Halas. Med največje znamenitosti Prekmurja sodi tudi cerkev Gospodovega vnebohoda v Bogojini, ki je nastala po načrtih Jožeta Plečnika.


BOHINJ-CHURCH

Preberite še:
Cerkev, ki si jo je ogledal Jean-Paul Sartre

BOGOJINA
TEREZA MOHAR | ALETEIA

USKOVNICA

Preberite še:
Kapelice v slovenskih gorah: kam se odpraviti?

Lepote narave in živalskega sveta

Med prekmurskimi ravnicami se vije reka Mura, ki v svojih številnih rokavih daje zavetje pestremu živalskemu in rastlinskemu svetu. Na tem področju lahko srečamo vidre in štorklje. Čeprav slednje veljajo za simbol Prekmurja, jih ne boste videli tako pogosto, saj so se zaradi izsuševanja preselile nekolike nižje, v bližino Slovenske Bistrice.

Prekmurske jedi

Najbolj znane prekmurske jedi so bograč, bujta repa in dödoli (stara prekmurska specialiteta iz krompirja), za sladico pa gibanica. Kot dodatek jedem se največkrat uporablja domače bučno olje. Za gurmanski užitek v Prekmurju je več kot poskrbljeno, saj od tam gotovo ne boste odšli lačnih ust.
Preberite še:
Se odpravljate na Hrvaško? Ne spreglejte teh cerkva

Raj za kolesarje in pohodnike

Čeprav v Prekmurju hriba skoraj ni videti, tako da hribolazci tam res ne bodo prišli na svoj račun, pa je Prekmurje pravi raj za kolesarje. Celotno Prekmurje je prepleteno z različnimi kolesarskimi potmi. Na svoj račun bodo prišli tudi pohodniki in ljubitelji zgodovine, saj jih skoraj v vsaki vasi čaka kakšen zgodovinski biser.
Preberite še:
Neprecenljivi trenutki z očetom: “Žal mi je, da tega nisem počel že prej”


CELEBS

Preberite še:
14 zvezdnikov, ki so obiskovali katoliške šole


ZŁY MĘŻCZYZNA

Preberite še:
4 tipi moških, ki se jim raje izognite

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.