Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

6 krajev, kjer so se zgodili evharistični čudeži

Basilica of San Francesco

Siri Spjelkavik | Flickr CC BY-SA 2.0

Bazilika svetega Frančiška

Carissa Pluta - objavljeno 04/08/19

Pred nami so dokazi neverjetnih dogodkov. Med njimi so tudi taki, kjer sta se kruh in vino spremenila v meso in kri

Poročila o čudežih, ki se nanašajo na evharistijo, so se skozi stoletja širila in spodbujala češčenje Kristusovega telesa in njegove krvi. To so dogodki, ki še danes navdihujejo in nagovarjajo vernike, kraji čudežev pa so postali priljubljene romarske destinacije, kjer lahko dokaze čudežev vidimo še danes.


NAJSŁYNNIEJSZE CUDA EUCHARYSTYCZNE

Preberite še:
Evharistični čudež: sveta hostija je po nekaj dneh zakrvavela

Čudež v Lancianu (Italija)

Čudež v Lancianu je morda od vseh najbolj znan.

Dogodek se je pripetil v 8. stoletju, ko je tamkajšnji duhovnik dvomil v resnično Kristusovo navzočnost v evharistiji. Medtem ko je med mašo izgovarjal besede posvetitve nad darovi, je videl, kako so se le-ti spremenili v človeško meso in kri. Kri se je strdila v pet kapljic, za katere so verovali, da predstavljajo pet Kristusovih ran.

V eni od znanstvenih raziskav koščka mesa so leta 1971 ugotovili, da gre za tkivo srčne mišice in da je kri v njem še sveža. Tako meso kot kri so še vedno ohranjeni in jih lahko vidimo v cerkvi svetega Frančiška v Lancianu.

Evharistični čudež v Santarému (Portugalska)

V 13. stoletju se je neka žena iz Santaréma na Portugalskem zatekla po nasvet k čarovnici, ker ji je bil mož nezvest. Čarovnica ji je rekla, da ji bo pomagala, če ji prinese posvečeno hostijo.

Žena je šla k sveti maši in je po obhajilu iz ust vzela hostijo ter jo zavila v svojo ruto. Čeprav je hostija začela krvaveti, jo je odnesla domov in jo skrila. Tisti večer je iz predala, kamor jo je položila, začela izhajati svetloba. Žena se je spovedala svojih grehov in duhovniku vrnila hostijo.

S krvjo prepojena hostija je danes na ogled v cerkvi, ki so jo kasneje preimenovali cerkev svetega čudeža.


SCAPULAR

Preberite še:
Škapulir je duhovnika rešil pred usodnim strelom

Korporal iz Bolsene (Italija)

Leta 1263 se je neki nemški duhovnik na poti v Rim ustavil v Bolseni. Kakor duhovnik iz Lanciana je tudi on dvomil v resnično Jezusovo navzočnost v hostiji. Po posvetitvi je hostija, ki jo je držal v rokah, začela krvaveti na prtič (korporal) na oltarju.

Duhovnik je, da bi se spovedal greha svojega dvoma, takoj odšel v Orvieto, kjer je bil ravno na obisku papež Urban IV. Pravijo, da je papeža ta čudež tako nagovoril, da je dal na čast sveti evharistiji napisati posebno molitev za sveto mašo. Leto dni kasneje je papež Urban IV. razglasil praznik Corpus Domini – sveto Rešnje Telo in Kri, ki je zapovedan praznik.

Korporal je na ogled v katedrali v Orvietu, lahko pa obiščete tudi oltar v cerkvi svete Kristine v Bolseni, kjer se je čudež zgodil.

Čudež v Blanotu (Francija)

Na velikonočno nedeljo leta 1331 je neki vdovi, ki je bila zadnja v vrsti za obhajilo, delček hostije padel na prtič, ki so ga v tistih časih držali pred duhovnikom, ko je obhajal, da kakšen delček ne bi padel na tla. V trenutku obhajanja vdove je delček hostije res padel na razprostrto blago. Ko so s tem seznanili duhovnika in jo je želel pobrati, je tam namesto posvečenega kruha videl kapljico krvi.

Po sveti maši je duhovnik poskušal prtič oprati, vendar se madež ni ne zmanjšal in ne posvetlil, postal je še večji in temnejši. Izrezal je del prtiča, ki ga še dandanes slavnostno izpostavijo na praznik svetega Rešnjega Telesa in Krvi.


EUCHARIST

Preberite še:
Kako dolgo je Jezus navzoč v evharistiji po prejemu obhajila?

Hostije iz Siene (Italija)

14. avgusta 1730, na predvečer praznika Marijinega vnebovzetja, so tatovi vdrli v cerkev svetega Frančiška v Sieni in ukradli zlat ciborij, v katerem so bile posvečene hostije. Naslednji dan so zaprašene hostije našli v cerkvi v zbiralniku za darove.

Hostije so očistili, vendar niso bile primerne za obhajanje, zato so jih dali v drug ciborij, da bi se razgradile. Vendar so desetletja ostale nespremenjene in se jih še danes lahko vidi v baziliki svetega Frančiška.

Čudež v Chirattakonamu (Indija)

Med češčenjem Najsvetejšega v cerkvi v župniji Sv. Marije v Chirattakonamu, je 28. aprila leta 2001 tamkajšnji župnik opazil, da so se na hostiji pojavili trije rdeči madeži. Sam je prenehal z molitvijo in opazoval hostijo. Vernike je povabil, naj molijo dalje, on pa je Najsvetejše pospravil v tabernakelj. Šel je na pot in ko se je čez nekaj dni vrnil ter odprl tabernakelj, je zagledal na hostiji izrisano podobo Jezusa s trnjevo krono na glavi. Po ponovni izpostavitvi in češčenju, je izrisana podoba postala še bolj jasna.

Monštranco s hostijo lahko vidimo v omenjeni cerkvi.

Kraje evharističnih čudežev si lahko ogledate v fotogaleriji:

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Nataša Rupena.


SLEEPING; BENEFITS

Preberite še:
“Kdor ne sanja, zboli – telesno ali duševno”


COMPUTER

Preberite še:
Molim, čeprav nimam svoje sobe


ASERTYWNOŚĆ

Preberite še:
10 nasvetov svetega Benedikta, ki vam lahko spremenijo dan

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.