Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako dolgo je Jezus navzoč v evharistiji po prejemu obhajila?

EUCHARIST

Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 28/05/19

"Gospodu moramo izkazati primerno spoštovanje"

Eden največjih zakladov Katoliške cerkve je evharistija – sam Jezus, skrit v podobi kruha in vina. Verujemo, kot je zapisano v Katekizmu: “V presvetem evharističnem zakramentu sta ‘resnično, stvarno in bistveno vsebovana telo in kri skupaj z dušo in božanstvom našega Gospoda Jezusa Kristusa in torej celotni Kristus.(KKC 1374)


Priest Hosts

Preberite še:
Osupljiva povezava med vegetarijanstvom in evharistijo

Poduk sv. Filipa Nerija

Stvarna navzočnost Jezusa v evharistiji pa se ne konča takoj zatem, ko prejmemo sveto obhajilo. V Katekizmu je pojasnjeno: “Kristusova evharistična navzočnost se začenja v trenutku posvetitve in traja tako dolgo, dokler obstajata evharistični podobi” (KKC 1377).

Kaj to pomeni, ko obhajilo prejmemo na jezik? Kako dolgo je Jezus še resnično navzoč v našem telesu?


EUCARISTIC MIRACLE

Preberite še:
4 evharistični čudeži, ki jih znanost ne zna razložiti

Odgovor najdemo v znani zgodbi iz življenja sv. Filipa Nerija. Nekega dne, ko je daroval sveto mašo, je eden izmed vernikov prejel sveto obhajilo in takoj zatem zapustil cerkev. Zdelo se je, da mož ne čuti nikakršnega spoštovanja do Jezusove navzočnosti v svojem telesu, zato se je Filip Neri odločil, da bo to priložnost izkoristil in ga podučil, kako naj ravna. Za njim je poslal dva ministranta, ki sta možu zunaj cerkve sledila s prižganima svečama v rokah.

Ko je že nekaj časa stopal po rimskih ulicah, se je obrnil in zagledal ministranta, ki sta mu še vedno sledila. Zbegan se je vrnil v cerkev in Filipa Nerija vprašal, zakaj je ministranta poslal za njim. Sv. Filip Neri mu je odvrnil: “Gospodu, ki ga odnašamo s seboj, moramo izkazati primerno spoštovanje. Ker ga niste primerno počastili, sem za vami poslal dva ministranta, da sta to storila namesto vas.” Moža je odgovor osupnil in odločil se je, da se bo odtlej bolje zavedal Gospodove navzočnosti.

15 minut

Na splošno velja, da se evharistična podoba kruha ohrani približno četrt ure po prejemu obhajila. To izhaja iz preprostega biološkega dejstva in je v skladu z zapisom v Katekizmu, da Kristusova evharistična navzočnost “traja tako dolgo, dokler obstajata evharistični podobi”. Ravno zato številni svetniki priporočajo, da se po prejemu svetega obhajila približno četrt ure v molitvi zahvaljujemo Bogu. To duši omogoči, da resnično okusi Božjo navzočnost in se povsem “iskreno sreča” z Jezusom.


NAJSŁYNNIEJSZE CUDA EUCHARYSTYCZNE

Preberite še:
Evharistični čudež: sveta hostija je po nekaj dneh zakrvavela

V naglici današnjega sveta nam pogosto ne uspe, da bi po maši dlje časa ostali v svetišču, kar pa ne pomeni, da Bogu ne moremo nameniti vsaj kratke zahvalne molitve. Ne smemo pozabiti, da Jezusova navzočnost v evharistiji z nami ostane nekaj minut in nam podarja poseben čas, ko se lahko združimo z Gospodom in v sebi začutimo njegovo ljubezen.

Če boste kdaj pozabili na to in boste cerkev zapustili pred koncem bogoslužja, ne bodite presenečeni, če bo župnik za vami poslal ministrante! 🙂

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


WEB 3 MARIJA ČIPIČ REHAR

Preberite še:
“V folklorni skupini si okrepijo samozavest ter se naučijo obvladovati sebe in svoje telo”


FAMILY,TELEVISION,HOME

Preberite še:
Otroci in spolnost v filmih


CIERPIENIE

Preberite še:
Poporodna depresija: Počutila sem se kot edina na svetu s tako težkimi občutki

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.