Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. julija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

7 otrok, jasna stališča do materinstva in gejevskih parov. To je nova evropska komisarka

sd_visits_germany_170628-d-gy869-158_34778433823-1.jpg

Jette Carr; Staff Sgt.; USAF | (DOD photo by U.S. Air Force Sta

Gelsomino del Guercio - objavljeno 16/07/19

60-letna Ursula von der Leyen, dolgoletna ministrica za družino, je bila izbrana za naslednjo predsednico Evropske komisije

Evropski svet, telo, ki združuje državne in vladne voditelje Evropske unije, in Evropski parlament sta za naslednjo predsednico Evropske komisije izbrala Ursulo von der Leyen. To nalogo trenutno izvršuje Jean-Claude Juncker.

Von der Layenova naj bi skupaj z novimi komisarji Junckerja zamenjala 1. novembra letos. To bo prva ženska na čelu Evropske komisije.


POPE FRANCIS AUDIENCE

Preberite še:
Blagri za … politike?!

Zdravnica v politiki

Ursula Von der Leyen je 60-letnica, ki se je rodila v Belgiji, v okolici Bruslja. Že njen oče je bil funkcionar na visokem položaju pri Evropski komisiji. Ursula je študirala medicino in na prehodu osemdesetih in devetdesetih delala v neki kliniki v Hannovru v Nemčiji. V politiko je vstopila v prvih letih tega tisočletja s stranko Angele Merkel. Od leta 2005 je opravljala različne vladne službe, med drugimi je bila tudi ministrica za družino.

Mož Heiko in njunih sedem otrok

Glede na dolg zakon s svojim možem Heikom, v katerem se jima je rodilo sedem otrok, se na družinske zadeve brez dvoma dobro spozna. “V 18 letih zakona sva se sčasoma naučila, kaj pomeni prilagajati se različnim službenim obveznostim in skupaj prevzeti odgovornost za družino,” je povedala za italijanski tednik Famiglia Cristiana.

Materinstvo in služba

Med njenimi boji je tudi ta, kako bolje uskladiti materinstvo in delo. Kot ministrica je dejala: “To oviro moramo nujno premostiti, in sicer s povečanjem ponudbe za predšolske in šolske otroke na polni čas in vzpostavitvijo davčne politike, ki bi znižala davke za družine z otroki. Tega zdaj še nimamo, saj je višina davka obračunana na podlagi osebnega dohodka ne glede na število otrok.” S tem bi starši prejeli višjo neto plačo, kar bi jim omogočilo, da se zaposlijo s krajšim delovnim časom in imajo tako več časa za družino.

Subvencije za starše

Javnost jo je posebej opazila prek vloge ministrice za družino. Revija Politico je leta 2014 objavila:

“Čeprav ji niso pripisovali velike teže, je Von der Leyenova pokazala učinkovit politični instinkt. V prvih treh mesecih mandata nove ministrice so se zgrnile novice o brezplačnih vrtcih in subvencijah za starše, ki se odločijo, da bodo doma s svojimi otroki. O tem, od kod se bo to financiralo, se je javno spopadla s takratnim finančnim ministrom, socialistom Peerom Steinbrückom. Glede na javnomnenjske raziskave je Ursula von der Leyen samo v nekaj mesecih iz neznanke postala ena od desetih najpomembnejših politikov v državi. Uveljavila se je kot najboljši politični talent vlade Angele Merkel.”

Gejevski pari in posvojitve

Tudi do te problematike ima Von der Leyenova jasno stališče: “Za istospolne partnerje dandanes v Nemčiji obstaja možnost delnega priznanja. S tem imajo urejene nekatere pravice in dolžnosti. Ni pa predvidena možnost za posvojitev. Krščanski demokrati v tem vidijo status quo, vendar pod nobenim pogojem nimajo namena iti prek te določbe,” je dejala za italijanski tednik Famiglia Cristiana.

Kljub temu lahko iz drugih medijev izvemo, da je leta 2017 volila za tako imenovani zakon Ehe für alle, Poroka za vse, pri ministru za obrambo pa se je pritoževala zaradi diskriminacije gejev in transseksualcev v vojski.

Glede na to, da so evropske inštitucije že obravnavale tematike LGBT, bomo videli, ali bo kot predsednica Evropske komisije posredovala tudi na teh področjih in kako se bo z njimi soočala.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Nataša Rupena.


PREGNANT WOMAN

Preberite še:
Noseča in prestrašena, a medicinska sestra je rekla to, kar sem morala slišati


KARMELSKA MATI BOZJA

Preberite še:
K čemu nas spodbuja Karmelska Mati Božja?
Preberite še:
Če latinščina ni bila Jezusov jezik, zakaj je uradni jezik Cerkve?

Tags:
družinapolitika
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.