Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Pomembno se je podati v neznano kljub vsem pomislekom in prestrašenosti”

MAJA KVARTIČ

OSEBNI ARHIV

Urška Kolenc - objavljeno 04/07/19

Ženska ženski – študentka in specializantka psihoterapije Maja Kvartič

Življenje Maje Kvartič je v zadnjem času zelo dinamično, razpeta je med sodelovanjem pri raznih projektih v okviru študija in prakse, vendar čuti, da se posamezni deli sestavljajo v smiselno celoto. Hvaležna je, da je izbrala študij zakonskih in družinskih študij, v katerem vsak dan raste, raziskuje različne dinamike odnosov in si zastavlja temelje za nadaljnje življenje, partnerstvo in starševstvo.

Rada izraža svojo kreativnost. V veliko veselje ji je slikanje in izdelovanje ustvarjalnih daril, najbolj živo pa se čuti v plesu in plesnih ritmih, ki jih je začutila že v zgodnjem otroštvu, a so bili v vmesnem življenjskem obdobju nekoliko potisnjeni na stran. Kot osnovnošolka je igrala tudi klavir, zato še danes uživa ob poslušanju klasične glasbe in si večkrat privošči kakšen koncert. Prav posebno poslanstvo čuti do dela z otroki, v vlogi varuške jo stik z njimi vedno znova uči življenjske spontanosti, pristnosti in življenja v sedanjem trenutku.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Vsekakor nisem jutranji tip človeka, vendar pa obožujem jutra, ko si lahko v miru pripravim zajtrk, spijem kavo in si razporedim obveznosti, ki me čakajo čez dan. Kadar grem v poletnih mesecih s kolesom zgodaj zjutraj od doma, je zame najlepši občutek, ko občudujem prebujajočo se naravo – svetlikajoče se kapljice rose na travi in meglice, ki se dvigajo nad travnikom. Imam občutek, da se tudi sama nekako prebudim in osvežim. Ob takih trenutkih si najbrž rečem: To je zame idealen začetek dneva.


MAN DRINKING COFFEE IN THE MORNING

Preberite še:
Postanite jutranji tip

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Čisto odvisno od dneva … vsakič znova pa se skušam povezati s svojo notranjo lepoto, da z umirjenostjo in ljubeznijo vstopim v nov dan.

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
Biti urejena zame pomeni spoštovanje same sebe in s tem tudi svojega telesa. Z zunanjo urejenostjo izražam skrb za svoje telo. V mislih nimam sodobnega iznakaženega poudarjanja svojega videza in izklesanega telesa, ampak to, da se počutim dobro v tem, kar dam nase. Ključna pa se mi zdi notranja urejenost. Verjamem, da lepota ženske prihaja iz notranjosti. S tem, ko sem lahko pristna v tem, kar čutim, ko sem lahko iskrena in spontana, predvsem pa ranljiva, takrat šele zasije moje bistvo.

4. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Duhovnost je zame nekaj zelo intimnega in skrivnostnega, težko oprijemljivega. Od nekdaj so me zanimale duhovne skrivnosti, iskanje Resnice, Ljubezni, smisla in upanja. Lahko bi rekla, da me duhovno napolni že stik z naravo – veličastni sončni zahodi, valovanje morja, vsako pomlad znova brstenje narave … zavedanje tega, da se po vsaki zimi na novo prebudi življenje, v sebi skriva nek globlji duhovni pomen. Vendar pa me od vsega najbolj duhovno napolnjujejo globoki in pristni odnosi, kadar sem zmožna preseči samo sebe in se podariti drugemu.


READING BOOK

Preberite še:
7 knjig, ki vas bodo to poletje duhovno napolnile

MAJA KVARTIČ
OSEBNI ARHIV

PRAYER FOR LIFE,NEW YORK CITY,ROE V WADE

Preberite še:
4 znamenja, da ste morda duhovno mrtvi

5. Kako se ob vseh obveznostih in vsesplošnem pomanjkanju časa posvetite stvarem, ki vam veliko pomenijo?
Priznam, da sem se v zadnjih mesecih posvečala predvsem zaključevanju izpitov, zato mi je večkrat zmanjkalo časa za posvečanje stvarem, ki mi veliko pomenijo. Na splošno pa kljub vsem obveznostim skušam negovati odnose z bližnjimi in s prijatelji. Ogromno mi pomeni, če si skupaj pripravimo kosilo ali večerjo in uživamo v pogovorih, ki nas bogatijo. Tudi filmski večeri v dobri družbi so priložnost, da si razširim obzorja.

6. V službi ste imeli naporen dan – nosite delo in težave domov? Kako se temu izognete?
Glede na to, da že opravljam prakso iz psihoterapije, se pogosteje srečujem z ljudmi v stiski. Sprva sem res nosila vsa težka čutenja s sabo domov. To me je čustveno precej obremenjevalo. Sedaj se učim, da se razmejim od svojega dela, in ko se zvečer doma uležem v posteljo, znam zaupati temu, da sem naredila vse, kar je bilo v moji moči.


ARGUMENT

Preberite še:
Poslušanje tarnanja škodi našim možganom

7. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Zame je bila prelomnica v življenju, ko sem se odločila, da grem sama prvič z nahrbtnikom na ramenih na daljše potovanje. Odločila sem se, da se grem učit surfanja na Kanarske otoke. Na tem potovanju sem se srečala tako s svojo odločnostjo in pogumom, kakor tudi s svojimi notranjimi strahovi in bolečinami. Takrat sem prvič začutila, kako pomembno se je podati v neznano, kljub vsem pomislekom in prestrašenosti.

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Najprej se te slabe volje zavem in se vprašam, kaj mi sporoča … ali je to občutek, da nisem dobro poskrbela zase ali je kdo prestopil moje meje in se nisem znala dobro zaščititi … pomembna stvar, ki sem jo odnesla s študija je ta, da telo nikoli ne laže. Tako se mi zdi ključno, da slabe volje ne potlačim ali se skušam prepričati z nekimi pozitivnimi umetnimi prepričanji, ampak da jo sprejmem, ji dam prostor in prisluhnem, kaj mi sporoča.


SAD,DEPRESSED,WOMAN

Preberite še:
So vsi vaši slabi dnevi enaki? Tako lahko prekinete začaran krog

9. Kakšen je vaš večerni ritual, ki vas umiri?
Najbolj dragocena stvar, ki jo lahko naredim pred spanjem in me hkrati umiri, je to, da se zahvalim za vse, kar mi je bilo danega tistega dne.

10. Biti ženska je lepo, ker …?
Ženske smo skrivnostna bitja. Po svoji naravi smo ciklična bitja, bitja čutenj, intuicije, rodnosti, življenja … Vsaka ženska v sebi nosi edinstveno lepoto. Lepota ženske ni v tem, da se trudi biti lepa, ampak da spusti svojo obrambo in se izrazi v svoji notranji lepoti, ki prihaja iz notranje umirjenosti.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.