Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Otroke je treba vzgajati za napore

PARENTING

Suzanne Tucker - Shutterstock

Ana Pavec - objavljeno 21/06/19

Ko se končuje šolsko leto, smo tako otroci kot starši in učitelji vedno bolj utrujeni in večkrat slišim: "Samo da bo enkrat konec." Letos sem ta (tudi) moj vzklik vzela pod drobnogled

Da, potrebni so predaha, res se napori stopnjujejo do konca, res je na trenutke mukotrpno usklajevati vseh obveznosti, ki se nakopičijo v maju in juniju, in tudi meni ni všeč, da moram “stisniti zobe” in “zdržati”.

A nekaj misli me je zadržalo, da bi še naprej tarnala in se pridružila vsesplošnemu hrepenenju po počitnicah, medtem ko še nismo dokončali vsega zadanega.


ODPOCZYNEK

Preberite še:
Mamin blog pred začetkom počitnic

Možnost šolanja ni samoumevna

Prva taka je, da je delo privilegij. Ni samoumevno, da imamo možnost šolanja, službe, izobraževalnih in drugih dejavnosti. Zadel me je prizor v filmu Poslednje darilo, ko dedek svojemu razvajenemu vnuku v oporoki zapusti zajetno dediščino, vendar mora pred tem opraviti nekaj nalog. Prva darilna naloga je, da lahko dela na ranču. Pri dvajsetih je prvič izkusil, kaj pomeni nekaj delati zares. Ali res hočem, da bodo moji otroci to izkusili tako pozno?

Druga misel je, da imajo otroci veliko več možnosti za uspeh v življenju, če so se navajeni truditi ter se tudi v kočljivih situacijah postaviti zase.


KASTELEC FAMILY

Preberite še:
Vzgoja ‒ najtežja služba na svetu?

Pri otrocih opažam, da se velikokrat niti ne poskusijo poglobiti na primer v vajo igranja instrumenta ali v usvajanje neke učne snovi, pa že potožijo, kakšen dolgčas je. Moja naloga je, da jih spodbudim k delu do te mere, da sploh lahko začnejo okušati, kaj pomeni potopiti se v učenje ali vajo. Da lahko začutijo zanos: to je tisti občutek, ki ga je obširno opisal raziskovalec Mihaly Csikszentmihalyi in pomeni izgubo občutka za čas, užitek pri delu, vznemirjenje, ki ga čutimo ob tem, ko je nek izziv za nas ravno pravšnji in vemo, da mu bomo kos, vendar se moramo potruditi. Seveda pa se tu pojavi druga težava: priganjanje ni zanosna dejavnost.

In moja naloga priganjanja se prav gotovo ne konča s koncem šolskega leta. Med počitnicami je ogromno priložnosti za napore druge vrste: doma pri gospodinjskih opravilih, v naravi s športom, na duhovnih vajah za krepitev notranje drže in osebno rast. Prav povsod nam pride prav, če si znamo osmisliti, zakaj se je vredno truditi ves čas.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


EUCHARIST

Preberite še:
Posnetek krvaveče hostije, ki utripa kot goreče srce


PACKING FOR VACATION

Preberite še:
4 nasveti za bolj učinkovito pakiranje pred poletnim dopustom


GAŠPER REMS

Preberite še:
“Gluhota ni ovira, če se vsi spoštujemo med seboj”

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.