Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

7 nasvetov za krepitev in zaščito družinskih vezi

FAMILY GAMES

Leszek Glasner - Shutterstock

Cecilia Zinicola - objavljeno 07/06/19

Ljubezen, ki se začne med zakoncema, se mora prenesti na otroke, širšo družino in dlje

Kako lahko poskrbimo za neprecenljiv zaklad, kot je naša družina? Ključno je, da jo okrepimo v tolikšni meri, da bo postala močna in srečna skupnost, združena v srcu, namenu in idealih. Ta cilj lahko dosežemo s pomočjo spodnjih nasvetov.

Kot starši in zakonci negujte medsebojno ljubezen

Največji dar, ki ga starši lahko podarijo svojim otrokom, je ljubezen med njimi, v dobrih in v slabih časih. Ljubezen družini daje moč. Otroci potrebujejo veliko stvari, a ena od najpomembnejših je ta, da se lahko hranijo z ljubeznijo svojih staršev. Ta mora zapolniti okolje, v katerem živijo in dihajo.


KRYZYS W NARZECZEŃSTWIE

Preberite še:
Se lahko ljubezen v paru znova rodi?

Posvetite čas družinskemu druženju

Najosnovnejši gradnik življenja je čas. Če ga ne bomo porabili za svojo družino, bomo zamudili veselje doživetja medsebojne ljubezni s tistimi, ki so nam najbližje.

Skupno opravljanje dejavnosti in preživljanje prostega časa lahko močno spremeni čustveno in psihološko zdravje družine in vsakega njenega člana. Vzeti otroke s seboj po nakupih ali ob rojstnem dnevu z njimi početi nekaj posebnega je lahko preprosta, a pomembna dejavnost. Čas, ki ga preživimo skupaj kot družina, ne bo nikoli pozabljen, učinki pa bodo trajali večno.
Preberite še:
Zakaj so preproste igrače najboljše za otroke

COOKING
Shutterstock | Santypan

WEB 3 UROŠ KERMAVT

Preberite še:
Ali vaši otroci hodijo kot race, so nespretni, ne znajo dobro teči? Preberite tole!

Skupaj opravljajte dobra dela

Skupne dejavnosti za pomoč ljudem v stiski, ki zahtevajo žrtvovanje časa in morda tudi drugih virov, so koristna rešitev. Gre za bogatejši in izpolnjujoč način življenja, ki družini pomaga, da se zbliža in raste v odnosu. Vsak družinski član ima pri teh dejavnostih posebno vlogo, kar je zadovoljujoče in bogati, saj s tem odkriva svoje darove in sposobnosti, ki lahko služijo skupnosti, dajejo konkretne pozitivne rezultate in ustvarjajo boljši svet tako zunaj kot znotraj doma.

Molite skupaj

Ustvarjanje prostora za Boga v družini nam pomaga pri rasti v osebni veri, v upanju in zaupanju v Božjo previdnost, v naši ljubezni do drugega in vseh ljudi. Če se zatekamo po Božjo pomoč in se spomnimo, da nismo sami, ni težave, ki je ne bi mogli premostiti. Starši so duhovni voditelji družine in bi celotni družni morali pomagati, da se srečajo z Bogom. V različnih družinah očetje in mame prevzemajo različne duhovne vloge, pri tem pa morajo sodelovati, kolikor je le mogoče. Pred odhodom v posteljo lahko na primer spodbujate večerno molitev, se zahvalite pred obroki, lahko pojete hvalnice in verske pesmi ali pa na sprehodu v naravi z otroki razmišljate o lepoti Božjega stvarstva.


MOTHER CHILD

Preberite še:
Najmočnejša materina molitev za njene otroke

Ohranjajte stike s širšo družino

Skrb za ožje družinske člane je povezana s podporo širši družini. Organiziranje in sodelovanje na družinskih prireditvah, kjer se srečamo s starimi starši, strici, tetami, bratranci in sestričnami, je pomemben način krepitve družinskih vezi. V primeru, da družine živijo bolj narazen, postane bolj zapleteno, vendar je pomembno, da se trudimo po najboljših močeh in ostanemo v stiku ter sodelujemo, saj s tem zagotovimo mrežo ljubezni in podpore drug drugemu. Znati pa moramo načrtovati čas, ki ga preživimo v podporo širši družini, da s tem ne bi zanemarili svoje ožje družine.

Pri načrtovanju službenih dejavnosti upoštevajte družinske obveznosti

Pomembna je organizacija časa. Vključevanje družinskih dejavnosti (kot so šolske prireditve ali športne aktivnosti) v vsakdan kaže to, da so nam najbližji pomembni. Vse več podjetij danes priznava, da pripisovanje enakega pomena družinskim dejavnostim ne posega v poklicno življenje, bolj kot to ravnotežje med delom in zasebnim življenjem izboljšuje dobro počutje zaposlenih in jih dela boljše.


PARENTING

Preberite še:
Starši kot vodje: zgled, zaupanje in ljubezen povezujejo

Bodite vodje pri vzgoji svojih otrok

Skrb za družino pomeni, da moramo biti vodje pri vzgajanju otrok, zlasti na pomembnih področjih, kot so vera, vrednote in spolna vzgoja. Pomembno je, da te pomembne vloge ne prepustimo v celoti drugim, temveč smo prisotni in lahko na najbolj ustrezen in popoln način odgovorimo na vprašanja in dvome. Kot starši lahko življenjske okoliščine uporabimo za to, da otroke pravočasno poučimo o ustreznih vrednotah in merilih. Prav tako jim moramo dati trdne argumente o tem, zakaj so vrednote v naše dobro ter to niso prepovedi, temveč odkrivanje pravega smisla ljubezni.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.


NUŠA DERENDA

Preberite še:
“Šele zdaj vidim, da otroci zahtevajo zelo malo, varnost in ljubezen”


JEN SPRY

Preberite še:
Žrtev trgovine z ljudmi: “Odločila sem se vzeti nazaj, kar mi je bilo ukradeno”


CLOVEN TONGUES AS OF FIRE

Preberite še:
Kaj je dar govorjenja v jezikih?

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.