Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 4. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Neprestano hitite? Kaj pravite na revolucijo “slow life”?

RELAX;

Shutterstock-Silatip

Juan Martínez Otero - objavljeno 04/05/19

Prevzela nas je kultura interneta, kjer je vse dostopno takoj, na klik

Nenavadno je, kako nas je tehnološki napredek, namesto da bi nas osvobodil in nam prinesel več prostega časa, na svoj način zasužnjil, da bolj hitimo, da smo bolj dostopni, več časa na razpolago strankam, sledimo več stvarem hkrati.

To ustvarja občutek hitenja, zdi se, da ves čas nekaj zamujamo, nenehno tekmujemo. Ob tem ni nič nenavadnega, da se povečujejo stres, zaskrbljenost in tesnobnost, kakovost življenja in osebno zadovoljstvo pa upadata. Medtem ko gremo vse hitreje, pogosto ne vemo, kam gremo, niti zakaj.




Preberite še:
Prehiter tempo življenja? Ta metoda me je rešila

V svetu so se začele različne pobude, ki so skušale ustaviti to hitenje. Najprej je zaživela pobuda slow food, da bi ohranili tradicionalno in zdravo hrano, obroke pa kot priložnosti za druženje. Vse bolj razširjena je tudi čuječnost, ki poudarja miselno prisotnost pri tem, kar počnemo v določenem trenutku.

Slow life, počasno življenje, nas vabi, naj umirimo tempo in znova odkrijemo pet odnosov v našem življenju, ki so neprecenljivi in jih je treba gojiti za srečno in izpolnjeno življenje.

Počasno življenje nam pomaga izboljšati odnos s samim seboj

Počasno življenje najprej pomeni, da se ne bojimo biti sami v tišini. Še več, da se naučimo uživati v trenutkih samote kot v neprecenljivem času za spoznavanje samega sebe.




Preberite še:
So trenutki popolnosti, ki jih včasih doživimo, predokus nebes?

SKĄD SIĘ WZIĘŁO SŁOWO KOBIETA
Megan Lewis/Unsplash | CC0

Počasno življenje nam pomaga izboljšati odnos z drugimi

Druga stvar, ki nam jo počasno življenje pomaga bolj polno živeti, so odnosi z drugimi. Naučimo se jih živeti v miru in umirjeno ter ceniti tako vzpone kot padce vsakega odnosa. Tudi trenutke dolgčasa ali neprekinjenega osebnega pogovora brez tehnoloških motenj.


IPHONES,FAMILY

Preberite še:
Zakaj otroci v naši družini nimajo pametnih telefonov

MOM,DAUGHTER
Shutterstock

Morda je prišel čas, da se odpovemo tisočim sledilcev v zameno za prgišče osebnih in iskrenih odnosov, ki jih lahko gojimo in v njih uživamo.

V ljubezenskem življenju nas počasno življenje vabi, da drugega odkrivamo po korakih. S tem se izognemo narejeni odkritosti družbenih omrežij ter burnemu erotizmu in neučakanosti pornografije, ki so pravo nasprotje nežnosti in ljubkosti, saj zanje potrebujemo čas.

Počasno življenje nam odpre oči za lepoto narave

Počasno življenje nas znova poveže z naravo. Sprehod po polju, nabiranje gob, parkiran avto ob poti, da se naužijemo razgleda, sončnega zahoda ali zvezdnega neba.

Kdor upočasni korak, lahko sliši ptičje petje, odkrije, da so jablane vzcvetele, zavoha vonj španskega bezga.


ROSE

Preberite še:
9 naravnih zdravil, ki prinašajo veselje in dobro voljo

SPARROW
Shutterstock-altanaka

EMA KOTAR

Preberite še:
“V naravi, umaknjena od vrveža, spoznavam veličastvo Boga, Stvarnika vsega tega”

To ne pomeni, da se moramo preseliti na podeželje ali da bi hrepeneli po pastirskem vzdušju iz starih časov. Dovolj je, da umirimo korak, odvrnemo pogled od zaslona telefona ter si dovolimo, da nas razveselijo čudovite stvari, ki nas obdajajo.

Počasno življenje nam omogoči, da uživamo v delu

Staviti na počasno življenje pomeni prinesti več miru tudi v delo, da se priučimo kulture obrtnikov, ki svoje delo opravljajo z vso pozornostjo in ga končajo s predanostjo in brezhibno.




Preberite še:
Ko delo ni mukotrpno opravilo, ampak razveseljevanje sebe in drugih

MOTYWACJA WEWNĘTRZNA
Fancycrave/Unsplash | CC0

Ali kot je rekel Machado, eden  najpomembnejših španskih pesnikov 20. stoletja in pripadnik t. i. generacije ’98: “Počasi in črko za črko: narediti dobro je vredno več kot zgolj opraviti.”

Kdor sprejme počasno življenje, ni lenuh, ki išče izgovore za brezdelje, temveč nekdo, ki ljubi svoje delo in ga zato lahko opravlja intenzivno in brez naglice.

Počasno življenje nas odpre za presežno

Ne nazadnje nam počasno življenje odpre čute za duhovno, presežno, za naše poslanstvo, za Boga. Pomaga nam odkriti, kdo smo in kaj smo poklicani biti.

Iz zgodovine vere vemo, da se je Bog vedno razodel v tišini, v meditaciji, v umirjenosti.

Če živimo nenehno zavezani aktivnosti in stvarem, v mrzličnem iskanju občutij, uspehov in razvedrila, se ne bomo sposobni odpreti presežnemu in smislu življenja.


VIRGIN MARY

Preberite še:
Z večerno molitvijo poiščite mir in zaščito pod ljubečim pogledom Matere Marije

PRAY; MAN
© Dream Perfection - Shutterstock

BIBLE READING

Preberite še:
5 nasvetov za molitev v dvoje

Nasprotno pa je umirjeno in preprosto življenje, kjer je prostor tako za družbo kot za samoto, za zabavo kot za tišino, za poklic kot za meditacijo, primeren kraj za poslušanje Božjega glasu v svojem srcu in tudi biti razpoložljiv slediti mu.

Zares, hitrost in pretirana aktivnost sta precenjeni. Življenje je kratko in škoda je, da ga živimo kot kura brez glave, da nas nosi po valovih življenja z nenehnim občutkom stresa in zaskrbljenosti.

Kot to, kar je pečeno na majhnem ognju, je tudi mirno življenje bolj okusno. Z manj hitenja ga bomo odkrili. Naučimo se biti sami. Zapravljajmo čas z ljudmi, ki so nam dragoceni. Uživajmo v vsakem poljubu, sončnem zahodu, v hranjenju dojenčka.

Mudi naj se nam samo v eni stvari: izstopiti iz vrste tistih, ki so v stresu, in se priključiti revoluciji počasnega življenja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek.




Preberite še:
Kako najpogosteje grešijo ženske in kako moški (in še druge zanimivosti)




Preberite še:
Ljudem v najbolj zapostavljenih okrajih je spremenila življenje


LOVING COUPLE

Preberite še:
Krščanski zakon: to je, kako kavalir ljubi svojo damo

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.