Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 21. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Zdravnik, ki je svoj zadnji recept napisal tik pred usmrtitvijo

MULLERAT

beatificaciomullerat.arqtgn.cat

Larry Peterson - objavljeno 17/04/19

V svojem življenju je kot zdravnik pomagal revnim in pomoči potrebnim. In tako je tudi odšel v smrt

Njegovo ime je Mariano Mullerat I Soldevila. Rodil se je 24. marca 1897 v Tarragoni v Španiji kot šesti od sedmih otrok. Njegovi starši so bili predani kristjani. Mariano je bil krščen 30. marca, teden dni po rojstvu.

Mariano je že v osnovni šoli pokazal nadarjenost, zato so ga leta 1910 poslali v Šolo apostola Petra v mesto Reus v bližini njegovega doma. Leta 1914 se je vpisal na študij medicine na univerzi v Barceloni, kjer je leta 1921 diplomiral.
Preberite še:
Junaški duhovnik, ki je rešil dragocenosti iz Notre Dama

Leta 1922 se je mladi doktor poročil z Dolors Sans I Bove. Poročila sta se v Arbeci in se tam tudi ustalila. Doktor Mullerat je imel v mestu svojo ordinacijo, začel pa je tudi potovati v bližnja mesta, da bi nudil brezplačno zdravniško pomoč revnim. Spodbujal je tiste, ki so bili resno bolni in niso mogli od doma, da bi čim pogosteje prejemali zakramente. Poskrbel je tudi, da so ti ljudje imeli vse potrebno za življenje, kot na primer hrano in osnovna zdravila.

Zdravnik, časnikar, župan

V letih, ki so sledila, sta Mariano in Dolors dobila pet hčera. Njuna prva hčer je umrla kmalu po rojstvu, januarja 1923. V istem letu je Mariano začel izdajati časopis L’Ecut. Njegova vera je bila močna in brezkompromisna, zato je tudi prek časopisa branil vero sredi vse bolj sekularizirane španske družbe. Poleg komentarjev so v časopisu objavljali tudi poezijo, oglaševali kulturne dogodke in članke družbenega pomena. Leta 1926 je časopis prenehal izhajati.


NUN

Preberite še:
“Ne skrbite. Največ, kar lahko storijo, je to, da nas ubijejo. Nič več”

Doktor Mullerat je leta 1924 postal župan Arbece in ostal na tem mestu vse do leta 1930. Med njegovim županovanjem so se v mestu zgodile pomembne spremembe: presveto Srce Jezusovo je dobilo častno mesto v mestni hiši, duhovniki in Cerkev pa so bili deležni njegove podpore. V vsem tem času ni nikoli prenehal pomagati in skrbeti za revne in tiste, ki so bili na obrobju družbe. V njegovih besedah in dejanjih je bilo vedno čutiti duh vere; bil je dober zgled za vse, ki so prišli v stik z njim.

MARIANO MULLERAT I SOLDEVIA
Arquebisbat de Tarragona | Facebook | Fair Use

Druga španska republika, obdobje nasilja nad verniki

Leta 1931 je bila razglašena druga španska republika in v Španiji je prišlo do revolucije. Mullerat je v svojem srcu vedel, da bo do nasilja prišlo tudi v Arbeci. V Barceloni so zažigali in uničevali cerkve in druge verske prostore. V Tarragoni in Liedi so pobijali duhovnike, redovnike in redovnice ter vernike. Avgusta leta 1936 pa so vladni vojaki prispeli tudi v Arbeco.

Ljudje, ki so bili Mulleratu blizu, so mu predlagali, naj zapusti Španijo, toda on je to zavrnil. Imel je tudi možnost pobegniti v Zaragozo, kjer bi bil na varnem, a je tudi to zavrnil. Prepričan je bil, da mora nadaljevati z zdravljenjem in pomočjo ljudem v stiski tam, kjer je.
Preberite še:
Nezaželen nezakonski otrok, ki je postal zgled za vse Slovence

Kristusov pričevalec vse do zadnjega trenutka

Bil je četrtek zjutraj, 13. avgusta 1936, ko so pripadniki milice prišli na Mulleratov dom. Odvlekli so ga stran in ga vrgli v zadnji del tovornjaka, kjer je bilo še pet drugih “zločinskih” kristjanov. Skupaj so se odpravili na svojo zadnjo pot.

Med vožnjo je nenadoma pred tovornjak pritekla ženska in ga ustavila. Vozniku je povedala, da je njen sin bolan, in ga prosila, da bi ga zdravnik pregledal. Ustavili so se in Mullerat je otroka pregledal in mu predpisal zdravila, njegovi materi pa zagotovil, da bo z njim še vse v redu.

Nato pa je opazil, da je eden izmed pripadnikov milice ranjen. Vojak mu je pokazal globoko ureznino v nogi in Mullerat je rano oskrbel ter mu dal napotke za nadaljnje zdravljenje. Njegova zdravniška kariera se je končala tako, da je pomagal svojemu usmrtitelju.


STANISLAWA LESZCZYNSKA

Preberite še:
Babica, ki je v Auschwitzu na svet pomagala več kot 3.000 otrokom

“Oče, v tvoje roke izročam svojo dušo.”

Po pripovedovanju priče so bile to njegove zadnje besede. Papež Frančišek je na razglasitvi za blaženega, kjer so bile navzoče tudi njegove hčere in vnuka, dejal: “Naj on posreduje za nas in nam pomaga hoditi po poti ljubezni in bratstva navkljub vsem težavam in bridkostim.”

Blaženi Mariano Mullerat I Soldevia, prosi za nas!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


NOTRE DAME

Preberite še:
10 zanimivosti o katedrali Notre Dame


NEWBORN

Preberite še:
7 imen za novorojenčka, ki simbolizirajo pomlad


FATHER WILLIAM DOYLE

Preberite še:
Junak, ki je dal življenje v zadoščenje za grehe duhovnikov

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.