Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj prvo leto v zakonu običajno ni najsrečnejše?

PROBLEMY MAŁŻEŃSKIE

Shutterstock

Sempre familia - objavljeno 07/04/19

V nasprotju s splošnim mišljenjem je par v zakonu srečnejši potem, ko minejo začetni pretresi prvih dveh let zakona

Obstaja neko prepričanje, da je prvo leto v zakonu najboljše od vseh. Pa je to res? Raziskave kažejo, da ne in da so pari veliko srečnejši potem, ko skupaj preživeli dalj časa. Razlog je v tem, da je v zakonu potreben čas prilagajanja na nov življenjski položaj, zato lahko prvo leto zakona vidimo prej kot najbolj ranljivo in nestabilno.

Izboljšanje po dveh letih

Raziskovalci trdijo, da je eden od prvih vzrokov za krhanje odnosov v prvem letu zakona velik strošek poroke in ustvarjanje doma (nakup, urejanje stanovanja). Na splošno to ustvari ozračje napetosti med zakoncema in lahko ustvari trenja ter povzroči krizo.
Preberite še:
40, 50, 60 let poroke … pari razkrivajo skrivnost dolgega in srečnega zakona

KOMUNIKACJA W ZWIĄZKU
Shutterstock

ZŁE NAWYKI MAŁŻEŃSKIE

Preberite še:
3 filmi, ki lahko navdihnejo vajin zakon

Vendar se po dveh letih, ko se par privadi na novo rutino, odnos izboljša. Pravijo celo, da pari, ki so skupaj več kot 40 let, doživljajo več sreče in zadovoljstva kot osebe, ki so samske, ločene ali ovdovele.

Tu je nekaj nasvetov za soočenje s prvim letom poroke:

Izbirajte svoje boje

Normalno je, da se po prvih tednih skupnega življenja pojavijo prepiri, običajno zaradi trapastih malenkosti in zaradi težav pri prenašanju in sprejemanju navad drugega. Pomembno je, da izberemo pravi razlog za razpravo in da skupaj poiščemo rešitev za posamezno težavo. So stvari, o katerih nima smisla razpravljati.


MAN,WOMAN,ARGUE

Preberite še:
Kako se po prepiru pobotati z zakoncem?

Ne delajte predpostavk

Velikokrat mož in žena po tihem upata, da bodo nekatere poteze sozakonca po poroki kar izginile. Tovrstne domneve so nevarne, ker ko opazimo, da določene navade ostajajo nespremenjene, je lahko naš odziv veliko hujši.

Sprejmite spremembe

Zaradi dela in odgovornosti se zelo verjetno spremeni tudi življenjski ritem. Nekatere stvari, za katere ste upali, da jih boste kot poročeni par lahko počeli skupaj – na primer šli na zabavo ali povabili prijatelje ob koncu tedna –, se ne zgodijo. Skušajte se prilagoditi novemu položaju in ne dovoliti, da bi te spremembe postale predmet prerekanja.


BOISZ SIĘ ZMIAN?

Preberite še:
Se bojite sprememb? Obstaja način, da se s tem spopadete

Po poroki še vedno skušajte ostati kot fant in punca

Ne dovolite, da bi se čar obdobja, ko sta še “hodila”, izgubil. Pomembno je, da ohranjata podrobnosti in pozornosti iz tega obdobja, ker bo to napajalo vajin odnos in vaju spominjalo na razlog, zakaj sta se odločila skupaj preživeti življenje.

Vidva sta nova družina

Odločitve morata sprejemati skupaj glede na to, kaj je za vaju in za prihodnost vajine družine najbolje. Lahko upoštevata mnenja prijateljev in sorodnikov, vendar to ne sme škoditi vajinemu zakonu. Če obstajajo različna mnenje v zvezi s kakšno pomembno odločitvijo, se morata o njih pogovoriti v zakonu in jih razrešiti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.
Preberite še:
Newyorški gasilec, ki je po 11. septembru 2001 postal duhovnik


P. ANDRAŽ ARKO

Preberite še:
Res moram spet k spovedi? “Spoved je nekaj blazno lepega!”


PARENTING

Preberite še:
Kako vzgajati otroke brez kričanja?

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.