Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Ali katoličani verjamemo v predestinacijo? Odgovor vas bo presenetil

PREDESTINATION

Juan de la Abadía | PD

Nicholas Senz - objavljeno 05/04/19

To je ena najglobljih skrivnosti krščanske vere

Ali kristjani verjamemo v usodo? Seveda verjamemo! Dogma katoliške vere pravi, da je Bog izvoljene vnaprej odrešil. To je jasno zapisano v Svetem pismu, tako nas uči Cerkev.

Kaj pa svobodna volja?

Predestinacija je pravzaprav katoliška zamisel in katoliška beseda. Sveto pismo zelo jasno pove, da so tisti, ki so bili “poklicani po njegovem načrtu”, odrešeni (Rim 8,28); da nas je Bog pred stvarjenjem sveta izvolil v njem (prim. Ef 1,4); da bodo tisti, ki so Kristusovi dediči, prejeli v posest kraljestvo, ki jim je pripravljeno od začetka sveta (prim. Mt 25,34).
Preberite še:
Kako ugotoviti, kaj je Božja volja?

Gre torej za versko dogmo, da je Bog sklenil vnaprej poklicanim dati večno blaženost. Vemo, da smo lahko odrešeni le po Božji milosti. Vemo, da Bog že od začetka časov ve, kdo bo odrešen in kdo ne. Kaj torej to pomeni? Da Bog enim naklanja svojo milost, drugim pa ne? Da naključno izbira, kdo bo odrešen? Povejmo še bolj naravnost: če je Bog vnaprej določil nekatere ljudi za nebesa, ali to ne pomeni, da je nekatere vnaprej določil za pekel?

Glede tega ima Cerkev trdno stališče: “Bog nikogar vnaprej ne določi, da bo prišel v pekel; za to je potrebna prostovoljna odvrnitev od Boga (smrtni greh) ter vztrajanje v njem prav do konca,” (KKC 1037). Kakšno olajšanje je to slišati!

Božje usmiljenje je zastonjski dar

Katekizem poudarja, da se je možno zavestno odvrniti od Boga, toda Cerkev ne uči, da je določena oseba v peklu. Ne vemo, kaj vse lahko stori Božje usmiljenje v trenutku človekove smrti. V Katekizmu piše, da je Bog Herodu in Ponciju Pilatu dovolil, da sta zavrnila njegovo usmiljenje. Bogat mladenič je žalosten odšel, ker je imel veliko premoženje (prim. Mt 19,22). Ti ljudje so se očitno obrnili proč od Jezusa, vsaj za nekaj časa. Toda to je bila njihova svobodna odločitev in ne Božja.


DOOR HANDS

Preberite še:
Kaj sploh je usmiljenje? In kaj ima s tem Bog?

Še vedno pa smo v težavah: vemo, da je Božje usmiljenje čisti dar in si ga ne moremo zaslužiti; pa vendar se nam že v osnovi zdi nepravično, da bi Bog komurkoli samovoljno odrekel svoje usmiljenje. Če se pritožujemo nad tem, da nismo prejeli tega daru, mar s tem ne trdimo, da smo do njega upravičeni? Kako torej uiti iz tega začaranega kroga?

Bog vsem daje dovolj milosti za zveličanje

Cerkev tudi nedvoumno trdi, da Bog vsem ljudem naklanja dovolj milosti – dovolj milosti, da se obrnejo k Bogu in proč od greha. Z drugimi besedami, Bog daje možnost zveličanja vsem ljudem.
Preberite še:
Ali lahko ateist pride v nebesa?

Ta odnos med milostjo in svobodno voljo, med Božjim darom in našimi odločitvami je že od nekdaj ena največjih skrivnosti krščanske vere. Obstaja mnogo različnih teorij o tem (tomizem, molinizem, kongruizem idr.), a navkljub zapletenosti in skrivnostnosti smo lahko prepričani, da je Bog vnaprej poklicane izbral za nebesa, nikogar pa ni vnaprej določil za pekel. Tako so zmotno trdili Jean Calvin in drugi protestantski reformatorji, ki so verjeli, da je pekel lahko Božja volja za nekatere duše. Toda to zagotovo ne drži!

Sveti Avguštin: Bog je dober in pravičen

Vprašanje predestinacije je tema, ki se dotika mnogih vidikov vere. Ko se ubadamo s to skrivnostjo, se lahko zanesemo na modre besede svetega Avguština, ki pravi:

On, ki te je ustvaril brez tvoje pomoči, te ne bo odrešil brez tvoje privolitve. (Sermo 169, II, 13)Bog je dober in pravičen. Človeka lahko odreši brez dobrih del, ker je dober. Ne more pa nikogar obsoditi brez njegovih zlih del, ker je pravičen. (Contra Jul. III 18,35)V vsem nam Bog naklanja svoje usmiljenje. Stvar osebne odločitve posameznika pa je, če Božji klic sprejme ali ga zavrne. (De spiritu et litt. 34,60)

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


P. ANDRAŽ ARKO

Preberite še:
Res moram spet k spovedi? “Spoved je nekaj blazno lepega!”


PREGNANCY

Preberite še:
10 priprošnjikov, ki vas bodo spremljali skozi nosečnost


MARGARET WATER INSTRUCTOR

Preberite še:
To je nasvet 90-letne inštruktorice vodne aerobike za dolgo življenje

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.