Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 5. maja |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Ljudje zmoremo veliko več, kot se nam včasih ljubi”

WEB 2 NATALIJA JERAJ

OSEBNI ARHIV

Tina Martinec Selan - objavljeno 04/04/19

Ženska ženski – študentka likovne pedagogike in ustvarjalka receptov Natalija Jeraj

Natalija Jeraj je 23-letna študentka likovne pedagogike iz Zgornje Savinjske doline. Večino časa živi v Ljubljani, a se zelo rada vrača domov, saj ji je stik z družino in predvsem z naravo zelo pomemben.

Rada ustvarja z barvami, ljubi živali in že nekaj let krepi strast do ustvarjanja s sladicami na rastlinski osnovi, s čimer hkrati razvija svoje fotografske spretnosti. Njen Instagram profil s čudovitimi fotografijami njenih veganskih sladic si lahko ogledate tukaj. To strast je predstavila v svoji avtorski knjigi Sladko jeRAJ. Najbolj jo osrečuje, ko v vsaki obveznosti najde povezavo s svojimi osebnimi prioritetami oz. življenjem nasploh, saj takrat “obveznost ni več obveza, temveč radost”, kot pravi sama.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Beseda idealno je precej močna, zato se ji bom prilagodila z besedo optimalno. Sem mnenja, da se tisto najugodnejše zgodi, ko smo v sožitju z našim trenutnim stanjem, ne glede na dane možnosti.

Jutro je zame temeljni del dneva, saj snuje ves moj dan. Tega se zavedam, zato si ga v vseh okoliščinah poskušam ustvariti prijetnega. “Češnjica” na vrhu torte pa je vsekakor rano poletno jutro s prebujanjem ob 5.45, ki je moja naravna ura že nekaj let. Svežino novega dne in toplino sončnega vzhoda absorbiram s tekom skozi kisika poln gozd, sledi rutina z jogo, hladen tuš in potem ustvarjanje v kuhinji. Poleti se to zgodi kar na dnevni ravni in je zelo blizu idealnega.


MORNING WOMAN GIRL

Preberite še:
Kako začeti dan, da ne bo že jutro polno nerganja

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Po jutru se resnično dan pozna. Pogovor s samim seboj v ogledalu se marsikomu zdi smešna stvar, včasih je bila tudi meni. A zdaj vem, da je to najboljša vaja za krepitev mentalne in fizične pokončne drže ter dobre volje. Dovolj je lahko že samo pogled, pomežik, nasmeh, določen gib ali beseda … To se nam ukorenini v misli in nas spremlja skozi ves dan. Sama sem šla že skozi veliko jutranjih faz, a kar najbolje vpliva name, je tih in nežen dotik dlani s hladno vodo po obrazu, čemur vedno sledi nasmeh in raztezanje obraznih mišic, pačenje torej. 🙂




Preberite še:
“Bog je ženska. Ima najlepši nasmeh, kar sem jih kdaj videl”

NATALIJA JERAJ
OSEBNI ARHIV

WOMAN WALKING ON THE STREET

Preberite še:
10 napak, zaradi katerih bomo delovali neurejeno

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
Zame urejenost pomeni, da sem čista, telesno in duhovno, predvsem pa da je čist prostor, v katerem se nahajam, še sploh če gre za moj dom. Urejenost mi predstavlja tudi to, da zvečer mirne vesti črtam vse dosežene cilje, ki si jih tedensko zapisujem v svoj planer. Šele na koncu pa bi se osredotočila na urejenost z vidika zunanje podobe človeka. Res je, da lahko človek s svojim videzom veliko pove o sebi, a obleka ne naredi človeka, zato soditi osebo po dizajnerskih oblačilih ali lahkotnih cunjah ne gre.


DRESS

Preberite še:
Bi pri nakupu oblačil in dodatkov radi podprli slovenske proizvajalce?

4. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Rano jutro, ugodne vremenske razmere, polnovreden zajtrk, pohodni čevlji in obleka, nahrbtnik z vodo, gorilnikom ter kakšna banana in oreščki. To je to. Kljub temu, da sem komunikativna oz. odprta oseba, čas v veliki večini rada preživljam sama. Takrat duhovno rastem. Narava, smučanje pozimi ali preprosto pohodi v hribe me vedno napolnijo z noro dobrimi občutki in energijo. Le takrat popolnoma prisluhnem sama sebi, brez družbenih motečih elementov, zato se vedno znova opomnim, da je to tisto, čemur moram na svoji poti slediti.

5. Kako ste ob vseh svojih obveznostih (študijskih in drugih) našli čas, da ste izdali svojo knjigo? Imate za naše bralke kakšen nasvet, kako učinkovito upravljati s svojim časom?
Ljudje zmoremo veliko več, kot se nam včasih ljubi. Najbolj produktivni smo, ko počnemo stvari, do katerih gojimo občutek velike strasti in predanosti. Do tega pa nas pripelje veliko vloženega truda na poti iskanja samega sebe. Zdaj so moje osebno življenje, študij in poslovna pot v sožitju, se sinhrono prepletajo, razvijajo in rastejo. To bi bil moj recept, kako biti srečen in uspešen, torej najti tisto, kar nas najbolj izpolnjuje.


TIME

Preberite še:
Urnik nas omejuje, toda kaos nas omejuje še bolj

Iz osebnih izkušenj lahko povem, da se za optimalno časovno upravljanje najbolje obnese lastnoročno zapisovanje prepleta aktivnosti med “moraš” in “zaslužiš si”. Lahko je planer, namizni koledarček ali zgolj list papirja, karkoli nam ustreza, pomembno se mi zdi le to, da stvari prenesemo iz svojih glav v zapis, saj nas na tak način ne obremenjujejo nekje v ozadju in ne motijo naše pozornost v drugih aktivnostih.

6. Za vami je naporen dan – nosite delo in težave domov? Kako se temu izognete?
Vsem negativnim pripetljajem se je nemogoče izogniti, saj smo čustvena bitja in je običajno prav, da se zgodijo, saj se iz njih vedno nečesa naučimo. Svoj karakter označujem za pozitivno naravnanega in z vsako dodatno izkušnjo bolj močnega, a seveda pridejo dnevi, ko je potrebna le malenkost, ki me “vrže iz tira”. Da omilim svojo vzdraženost, potrebujem svoj mir. Torej pridem domov in si vzamem čas zase. Najbolj mi ustreza fizična aktivnost, da s svežim kisikom “prepiham” možgane in odmislim tisto, kar me bremeni.


BAD MOOD

Preberite še:
Neprestano nerganje in kritiziranje. Res tako slabo živimo?

7. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Ni le ene preizkušnje, ki bi mi svet obrnila na glavo. Gre za splet več preizkušenj, ki sem jim skozi čas pripisala podoben pomen in iz njih izčrpala le tisto najboljše. Moje vrednote so spoštovanje, iskrenost in zvestoba – do vsega in vseh, predvsem pa do sebe. Ko to ozavestimo, bomo živeli z ljubeznijo, in kar je najpomembnejše, naučili se bomo, da sebe nikoli ne zapostavimo, pa naj nas okolje in družba še tako silita v to.

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Avtor misli: “Najboljši način spoznavanja življenja je ljubiti mnogo stvari,” je umetnik, ki mi je tudi likovno najbolj pri srcu, Vincent van Gogh. Misel me spremlja v fizični beležki, tisti na telefonu in na računalniku. Imam jo vedno pri roki, da me opomni na prej omenjene tri vrednote, ki so ključne za ljubezen do življenja in sebe. Opomni me, da pogledam širšo sliko in da se svet ne vrti le okoli mene, s čimer omilim težavo in vzpodbudim dobro voljo.


SAD WOMAN

Preberite še:
Ste zelo empatični? To ima dobre in slabe plati

9. Kakšen je vaš večerni ritual, ki vas umiri?
Večer vsak dan končam z raztezanjem in dihalnimi vajami. To je zadnja stvar, ki jo storim, preden zaspim in mi vzame slabo urico časa. Tega ne izpustim, pa naj pridem domov še tako pozno ali tako utrujena, saj vem, da mi bosta glava in telo hvaležna, zaspala pa bom s čistimi in razbremenjenimi mislimi. Zraven veliko pripomore tudi spremljava glasbe.

10. Biti ženska je lepo, ker …?
Biti ženska je krasno! Vloga moškega se je skozi zgodovino le malo spreminjala, kar pa se je zgodilo z ženskim spolom, je velik premik. S tem nikakor ne zapostavljam moškega spola, saj nam je njihova vloga zelo potrebna, opozarjam le na to, da kljub vsem zunanjim udejstvovanjem ženske podpiramo tri vogale hiše in resnično ustvarjamo energijo pravega doma. Dejstvo pa je tudi, da smo od nekdaj bile muze umetniških duš in te muze ostajamo, le da v močnejši obliki in nikakor ne le “umetniškim dušam”.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.