Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Urnik nas omejuje, toda kaos nas omejuje še bolj

TIME

Public Domain

Meta Zajec Bevk - objavljeno 06/08/18

Načrtovanje, spontanost ali oboje?

Ste tudi vi po naravi bolj svobodnega duha? Vam misel na to, da bi imeli načrtovan cel dan, teden, mesec, leto… obrne želodček? Si ne morete prestavljati, da bi za cel teden v naprej vedeli, kdaj in kaj boste jedli? Kako boste oblečeni? Kaj boste počeli ob točno določenem delu dneva? Vam je že slabo? Niste edini.

Ljudje imamo edinstveno kvaliteto, ki jo imenujemo svobodna volja. Svoboda. Oh, kako sladka beseda! Ne dovolimo, da nas kdo ali kaj ukalupi. Želimo si sami odločati o poteku  svojega življenja in smo za svobodo pripravljeni storiti marsikaj.


THOMAS THE APOSTLE

Preberite še:
Z nejevernim Tomažem imamo več skupnega, kot si mislimo

Toda svoboda nas lahko pahne v kaos. Najprej je videti, da se imamo fino. Odločamo se na podlagi tega, kar je trenutno videti prikladno. Ne razmišljamo o prihodnosti. In do določene točke je to res prav fino. Problem nastane, ko v nas trešči tista prihodnost, o kateri nismo razmišljali.

Zato je včasih urnik in načrtovanje dobra izbira. Čeprav se nam lahko misel na rutino močno upira, so mnogi strokovnjaki dokazali, da so planiranje obveznosti, urniki in dobre ponavljajoče navade učinkovita metoda, da dosežemo kar želimo. Brez tega smo namreč podvrženi kaosu, ki nas omejuje pri doseganju ciljev.

Aristotel je rekel, da smo tisto, kar delamo večkrat. Odličnost torej ni dejanje, ampak je navada.


ZIGA LIPUSCEK

Preberite še:
“Na tem svetu sem ostal z nekim namenom”

Sestavite si urnik, ki bo vključeval vse tisto, kar veste, da morate storiti, da dosežete zastavljen cilj. Sprva se ga bo težko držati in vam bo to predstavljalo velik izziv. Ko pa boste svoja prizadevanja iz dneva v dan ponavljali, boste kmalu ugotovili, da določene stvari delate avtomatsko. Postale bodo navada.

V knjigi Moč navade (ang. The power of habit) Charles Duhigg opisuje strategijo, kako lahko učinkovito vpeljemo nove navade v svoje življenje in to tako, da bodo tam tudi obstale. Govori o preprosti formuli: iztočnica (ang. Cue) à rutina (ang. Routine) à nagrada (ang. Reward)


MAKEOVER

Preberite še:
Najprej v telovadnico, nato v cerkev – krščanski pogled na smrt

Recimo, da želite spremeniti majhno (a pomembno) navado. Ne pijete dovolj tekočine. Ali pa posegate po sladkih, gaziranih pijačah in kavi. Radi bi spili več vode. To je vaša iztočnica. Vse kar morate storiti je to, da vpeljete novo rutino. Ne zadostuje, da ozavestite problem, potrebno je vpeljati spremembo.

V tem primeru bi to lahko bilo, da si natočite kozarec vode in ga postavite na vidno mesto ob vašem delovnem prostoru, na primer ob računalnik. Ali da s seboj nosite steklenico vode, če delate na terenu. Vsakič, ko boste zagledali kozarec ali stekelnico, se boste spomnili na to, da ste sklenili piti več vode in začnete srkati.


PACKING FOR VACATION

Preberite še:
Potep v tujino z majhnimi otroki? Tukaj je nekaj nasvetov

Tako nas rutina pripelje do nagrade, ki si jo morate zadati sami. Lahko je to le zadovoljstvo ob dejstvu, da že cel teden niste spili nobene sladke pijače. Lahko je pokazatelj vašega dobrega počutja. Lahko se to pozna na tehtnici. Nagrado morate definirati sami in biti mora dovolj močna, da boste rutino ponavljali.

Ko boste sestavili dovolj dobrih navad, jih vpeljali v svoj urnik in iz svojega življenja prepodili kaos, boste dosegli vse tisto, kar se vam v tem trenutku morda zdi nedosegljivo. Kar pogumno!
Preberite še:
Kdo je nečakinja princese Diane, ki vzbuja pozornost z lepoto in s slogom?
Preberite še:
Kljub cvetoči karieri v solzah odhaja iz top kluba: Poslušati moram dušo in telo


BOY PLAYING ON THE BEACH

Preberite še:
Zakaj počitnice na morju za mamo majhnih otrok niso počitnice

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.