Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 21. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Če ste na trnih, ko čakate na izvide, vam bo pomagalo tole …

GIRL

BY spixel | Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 02/04/19

Čakanje na novice o svojem zdravju je strašljivo, toda tukaj so nasveti, kako ohraniti mir 

V zadnjih nekaj mesecih so mi zaradi zdravstvenih preiskav večkrat odvzeli kri, čakanje na rezultate pa je spremljal vrtiljak čustev, ki me je presenetil s svojo intenzivnostjo. Vsakič, ko je zazvonil telefon, sem tekla v drugo sobo, da bi se oglasila, hkrati pa upala in se bala, da se bo izpisala telefonska številka mojega zdravnika. Kadarkoli sem imela prost trenutek za razmislek, sem si predstavljala, kakšni bi bili rezultati za mojo prihodnost, če bi se zasukali v eno ali v drugo smer.


WOMAN PRAYING

Preberite še:
Čakate na zdravniške izvide? Ta molitev vas bo pomirila

Ko sem v nekem trenutku po neuspelem testu čakala rezultate vnovičnega testa, sem ugotovila, da ne morem več živeti tako. Zaradi nenehnega razmišljanja o možnih simptomih oz. njihovem pomanjkanju (in tudi razmišljanja, kako bi preprečila to zaskrbljenost) sem porabila vso svojo mentalno energijo in postala nora! Vedela sem, da se moram ustaviti, vendar sem se borila s tem, kaj je prvi korak.

Sčasoma sem odkrila nekaj stvari, ki so mi resnično pomagale.

Zaupajte svoj strah nekomu drugemu

Odločite se za nekoga, ki ga poznate, vas ima rad in vas podpira ter vašega strahu ne bo takoj označil za neutemeljenega. Potrebujete nekoga, ki vas bo poslušal in spomnil na ljubezen in prisotnost bližnjih v vašem življenju. V idealnem primeru naj bo ta oseba nekdo, ki vas bo spomnil na Božjo ljubezen in njeno nenehno skrb.

Glasno izraziti stvari, ki jih vedno znova premlevate v glavi, nam pomaga priti do jasnosti situacije. Zaradi tega so vaši strahovi in ​​skrbi resnični, hkrati pa vas opominjajo, da vam, ne glede na to, kaj se zgodi, nekdo stoji ob strani in želi pomagati.


ROB HACKETT

Preberite še:
Preprosta gesta zdravnika, ki izboljšuje varnost pacientov

Bodite realni glede najslabšega možnega scenarija o tem, kaj bi se lahko zgodilo

Mentor mi je nekoč svetoval, naj zapišem svoj strah, s katerim se spopadam, in ga pretvorim v najslabši možen konec. Priporočam, da storite enako. Na list papirja ali prazen dokument na računalniku zapišite najbolj uničujoč rezultat, ki si ga lahko predstavljate.

Je to daljše okrevanje v bolnišnici in leta rehabilitacije? Ali nikoli več ne boste videli? Sta vaša prihodnost kemoterapija in obsevanje ter boste umrli prej, kot ste upali? Bo vaša prihodnost zaradi operacije, ki jo boste potrebovali, brez bioloških otrok? Karkoli že je, zapišite. Potem pridete do najtežjega dela: poglejte najslabši možen izid in poiščite dobro, ki bi iz tega lahko izhajalo.


EMOCJE TO DOBRY DORADCA?

Preberite še:
3 vprašanja, ki vam lahko pomagajo povrniti čustveno ravnotežje

DOCTOR
By Lana_m | Shutterstock

DEJAN FABCIC

Preberite še:
Še en zdravnik, ki dokazuje, da je tudi v krutem sistemu mogoče biti človek

Bi vaše okrevanje v bolnišnici in rehabilitacija pripomogla k temu, da postanete bolj potrpežljivi? Bi vas izid izvlekel iz kupa dela, v katerem ste obtičali? Bi vas izkušnja prisilila, da živite bolj polno? Ali se bo zaradi tega izboljšal vaš odnos z bližnjimi? Kakšne sposobnosti in ljudi boste še vedno imeli v svojem življenju, če to preživite? Kaj miselnega želite narediti, preden se poslovite?

Ko ozavestite, kaj bi bil najslabši možen scenarij in potem spoznate, da so dobre stvari še vedno možne, se boste počutili bolj svobodno. Pomagalo vam bo. Za to, da bi videli pozitivne situacije, je potrebne veliko prakse, a je vsekakor vredno.

Da ne boste čakali, zavestno načrtujte prosti čas

Načrtujte stvari, v katerih uživate. S prijatelji se dogovorite za večerni ogled filma ali pa načrtujte nove recepte za večerjo. Pojdite na enodnevni izlet, privoščite si masažo ali nakupovanje. Več stvari, kot lahko počnete s prijatelji in družino, bolje je.

Čakanje na rezultate je mučno, če pa se odločite, da boste namesto v zaskrbljenost energijo usmerjali v omenjene predloge, boste ugotovili, da lahko to situacijo zelo spremeni.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.
Preberite še:
Avtizem ni ovira: Dominik je pri 12 letih ustvaril svoj portal


Bet Giyorgis Lalibela

Preberite še:
Osupljive etiopske cerkve, izklesane v kamen


KINDNESS

Preberite še:
Če ste brez volje do življenja, si oglejte ta posnetek

Tags:
zdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.