Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 21. februarja |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Ženskost – ključ do lepšega sveta. Tudi moškega

OTWÓRZ DRZWI MIŁOŚCI

Greg Hajduk/Unsplash | CC0

Zyta Rudzka - objavljeno 08/03/19

Resnična harmonija sveta je tam, kjer ne le da iskreno občudujemo našo ženskost ali moškost, ampak se lahko tudi iskreno srečamo med seboj

Poslanstvo ženske pomivanje posode. Ženska vnaša v svet harmonijo – teh besed papeža Frančiška se radi spominjamo, vendar kaj resnično pomenijo za nas in za moške?

Znamenite besede so bile izrečene med mašo v kapeli sv. Marte. Papež je poudaril, da ženska “uči božanja, čustvene ljubezni in dela svet lep”. Ženstvenost, to je “bogastvo poezije in lepote”. Če delamo krivico ženski, “uničujemo harmonijo, ki jo je Bog želel dati svetu”.


RELATIONSHIP

Preberite še:
Je krščanski pogled na žensko šovinističen?

Papeževo razmišljanje o ženskosti, čeprav izraženo v poetičnih tonih, prinaša zelo praktične in terapevtske koristi za zakonce.

Ženskost – je moč!

Ženskost v razsežnosti žene in matere navdušuje, obenem pa je težko razumljiva. Žena gre ponavadi spat zadnja, vstane pa prva. V galopu v vrtec se še ustavi in otroku pokaže zvonček, med večerno kuho, pospravljanjem nereda in klepeti po telefonu pa opazi, da je treba nekoga v kotu pobožati in ga objeti. Ženskost, čeprav “še komaj stoji”, vedno stoji na strani najbližjih.

Moški seznami ženskih napak

Moškemu je težko opaziti izjemnost ženskosti, ker podpira običajnost njihovega življenja.

Pogosto se srečujem z moškimi “seznami napak”, ki so jih zagrešile ženske.

Najprej mama:Bila je preveč skrbna, marsičesa me ni naučila, marsikakšnega nauka mi ni zaupala in o veliko stvareh ne posvarila.

Potem žena: Preveč me drži na kratko ali pa ne seže tej “slabi” mami do pasu, ker slabše kuha, v hiši pa je vedno vse razmetano.

Hči:Sama je kriva, če odrašča. Noče več z mano gledati Luke Dončića, jezika in se oblači tako, da ni za nikamor.

In to naj bi bila ta čudežna ženstvenost?! Nekakšna “harmonija”? Navsezadnje je lažje in bolj varno, če ji pošljete šopek bodečih než, jo okrivite za vse in zaloputnete za seboj vrata v svoj grobi, možati svet. Ženskost je kot vse lahko nepopolna in prav to je na njej lepo.


SKROMNOŚĆ

Preberite še:
Za 8. marec 8 misli o tem, zakaj je lepo biti ženska

Zato namesto da bi nenehno sitnaril glede tega, česa zate nisem storila, kje mi je spodletelo, lahko skupaj pogledava, kaj ti dajem, kaj vse storim zate in kaj še lahko skupaj zgradiva.

Ženskost je za moške izziv

Sem delavna, iznajdljiva, lahko poskrbim za stvari doma in v službi. Vem pa, da močna in neodvisna ženskost ne ogroža moškega, ki pozna svojo vrednost. In meni je znana tvoja vrednost. Zato pa sem s teboj!

Ni ti treba dokazovati, da imaš nad mano premoč, da bi se počutil mačo. Ne gradi si občutka za lastno vrednost tako, da kar naprej dokazuješ svojo premoč. Tako samo mečeš stran energijo, ki bi jo namesto za uničujoče rivalstvo porabil za gradnjo.


WOMAN

Preberite še:
Sedem citatov velike svetnice, ki bi jih morala prebrati vsaka ženska

Moder moški se ne boji ženske, ampak išče v njej dopolnitev. Ve, da lahko ženska ponudi veliko več, kot da samo prizna njegovo prevlado. Moški potrebuje možati pogum, da prepozna bogastvo ženskosti.

RELATIONSHIP,COUPLE
Shutterstock

Igrati skupaj

Vredno je pogledati, ali je tradicionalno pojmovanje moškosti vedno dobra stvar. Mogoče ima več opraviti s pomanjkanjem občutljivosti do matere, žene, sestre ali hčere? Morda včasih moški reče ali stori nekaj, kar odvrne ljudi, ki so mu blizu, povzroči bolečino, trpljenje, tako da se bližnji podredijo in umaknejo. A ta večna potreba dokazati, da je alfa samec, samo škoduje.

Če moški čuti potrebo, da ženski vsiljuje svojo vizijo sveta, to pomeni, da se v tem svetu ne počuti prav dobro.Težko je uživati v harmoniji sveta, če te harmonije nimaš v svojem srcu.

Morda je vredno narediti nekaj zase kot človeka in ne samo moškega. Zagledati v ženi nekoga, ki prav tako igra v tvoji ekipi. Ne izplača se staviti na brezobzirno, vase zaprto ali neprimerno obnašanje. Bolje je, da se lotite usposabljanja za notranje urejanje čustev in misli.
Preberite še:
“Poljub, objem in križek so del vsakdana”

Vaša žena vas morda pri tem ne le podpira, ampak vam lahko tudi pomaga. Ne gre za nenehno samoopazovanje, temveč za tisto minimalno pozornost, da bi opazil še kaj več kot samo svoj trdi moški ego. Da si pridobiš tudi drugačno perspektivo in se osredotočiš na to, kar je lepo. Da ceniš to, kar je brez obrambe.

Harmonija je mesto, kjer se lahko srečava

Pot do te harmonije, o kateri je govoril papež, ne vodi skozi uničujoče spopade za štirimi stenami, ki kažejo premoč, izkazujejo agresijo in oblast v družini, ampak skozi skupno iskanje tega, kar služi obema.

Ženskost je vabilo moškim, da vstopijo tudi v svet prijetnih čustev.


GODNOŚĆ KOBIET

Preberite še:
Kaj žensko naredi elegantno?

Mislim, da je prava harmonija sveta tam, kjer ne le občudujemo svojo ženskost ali moškost, ampak se lahko tudi srečamo med seboj. S svojimi čustvi, ki so enaka ne glede na spol. In zato je vredno delati na tem, da sporočam to, kar čutim. In predvsem – vedeti, kaj pravzaprav občutim.

Če moški ceni tisto, kar je arhetip ženskosti, namreč občutljivost, sočutje, toplino, skrbnost – in to tudi uvrsti na svoj repertoar – potem si pripravi priložnost za boljše življenje, njegov občutek možatosti pa pri tem ničesar ne izgubi.

V tem smislu je ženskost ključ do lepšega sveta. Tudi moškega.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Miha Rus.


jaka malus

Preberite še:
Z družino bratu pomagal premagati raka: “On je pravi borec, zmagovalec”


HAPPY,COUPLE,PARK

Preberite še:
10 resnic o zakonu, o katerih nihče ne govori


SARA JEREBIC

Preberite še:
To je vaja, “ki je posebej učinkovita za moške, vesele smo je pa ženske”

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.