Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Andrea Bocelli: “Če ne bi imel vere, bi bilo moje življenje polno obupa”

ANDREA BOCELLI

Fabio Diena / Shutterstock

Matthew Green - objavljeno 15/03/19

Po obdobju agnosticizma v mladosti je v svojem življenju prepoznal Božjo roko

Italijanski tenorist Andrea Bocelli je navajen govoriti o svoji veri. Tako prek glasbe kot v intervjujih nam sporoča, da je vera pomemben del njegovega življenja. A vedno ni bilo tako, razlaga v nedavnem intervjuju s p. Davidom Banzatom na italijanski televiziji.

“Ko sem bil mlad, se mi je zdelo najprimerneje biti agnostik,” je rekel. Preden je odkril vero, je počel to, kar počnejo mnogi, še posebej ko doživijo uspeh v zabavni industriji: živel je razuzdano življenje, privoščil si je razkošje, da bi zapolnil to, čemur pravi “manjkajoči košček sebe”. Navkljub uspehu je še vedno občutil nemir. “Vsak večer moraš doseči svoje cilje. In ko jih ne, se počutiš slabo. Vse stvari so lažje, če si uspešen, a na koncu ostaneš praznih rok. Počutiš se, kot da se utapljaš v vrtincu pregreh.”

Naključja ne obstajajo

V intervjuju za avstralsko revijo The Catholic Leader je povedal, da so takrat nekatera eksistencialna vprašanja postala ključna. “Ugotovil sem, da pri vsaki odločitvi izbiramo med dvema potema – ena vodi k dobremu, druga gre naproti zlu … Izbral sem pot, ki se mi je zdela bolj logična, tisto, ki jo je moj razum, čeprav omejen, prepoznal kot pot brez alternative.” In to je bila pot vere.


LISTENING TO MUSIC

Preberite še:
3 zdravilni učinki glasbe na telo

Embed from Getty Images

Zanj je bil ključ do spreobrnjenja spoznanje, da ima njegovo življenje višji namen in da vesolje ni nastalo zgolj po naključju. “Ko se sprašuješ o smislu življenja in iščeš odgovore, odkriješ toliko stvari! In odkril sem, da naključja ne obstajajo,” je povedal patru Banzatu.

“Verjamem, da je to res, ker tako čutim. Nimam oprijemljivega dokaza, da to drži, ampak obstaja na tisoče dejstev, velikih in malih, ki me prepričujejo v to: kar se mi je zgodilo in se mi vsak dan še vedno dogaja, je plod načrta.” Ta ugotovitev je bila “prvi korak na poti do popolne sprave z mojo vero”.


THE VOICE

Preberite še:
Fant z neverjetnim glasom: Ave Marija, kot je še niste slišali

Vera je neprecenljiv dar

Na vprašanje, kaj bi odgovoril nekomu, ki nima takšne vere kot on, je rekel, da bi razumel njegov položaj. Navezal se je na evangelij, ki pravi: “Ne sodite, da ne boste sojeni. Ne obsojajte in ne boste obsojeni,” (Lk 6,37). Toda za njegovo življenje je vera temeljnega pomena. “Če ne bi imel vere, bi bilo moje življenje polno obupa. Bilo bi neizogibna tragedija, saj se življenje na tem svetu konča s smrtjo.”

Zato je, kot je izjavil v intervjuju za revijo The Catholic Leader, vera zanj resnično neprecenljiv dar, ki ga skuša ohranjati in poglabljati in mu je v oporo dan za dnem.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


JOSEPH

Preberite še:
Samski? Prosite sv. Jožefa, da bi našli življenjskega sopotnika


FAMILY

Preberite še:
7 razlogov, zakaj so tašče dragocene


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Če je on prizadel mene, imam vso pravico, da tudi jaz njega?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.