Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

3 zdravilni učinki glasbe na telo

LISTENING TO MUSIC

Shutterstock

Sophia Swinford - objavljeno 10/01/19

Znanost potrjuje, kar vemo že od nekdaj

Moč glasbe je bila dobro znana, še preden je znanost potrdila, kar smo vedeli že od nekdaj: glasba ozdravlja. In v času, ko vedno več ljudi trpi zaradi posledic dolgotrajnega stresa, bolj kot kdajkoli prej potrebujemo njene zdravilne sposobnosti.

Kronični stres v telesu povzroča nepravilnosti v mehanizmu, ki se odziva na stres, kar povzroča duševne motnje, depresijo, želodčne čire in visok krvni tlak. Poslušanje glasbe pa lahko te posledice odpravi.


HELENA FOJKAR ZUPANČIČ

Preberite še:
Helena Fojkar Zupančič: Glasba mi pomaga odkrivati resnico o sebi

Še posebej klasična …

V raziskavi, ki so jo opravili na univerzi Juntendo na Japonskem, so učinke treh glasbenih zvrsti (klasične, zdravilne in japonske pop glasbe) preizkusili na sodelujočih različnih starosti. Raziskava je pokazala, da ima poslušanje glasbe, posebej klasične in zdravilne zvrsti, tri pozitivne učinke na telo:

  1. Izboljša variabilnost srčnega utripa.
  2. Poveča pretok krvi (ki nakazuje sproščujoč odziv).
  3. Zviša površinsko telesno temperaturo (ki nakazuje sproščujoč odziv).



Preberite še:
Niste ljubitelji klasične glasbe? Morda vas prepriča Beethoven na saneh

Medtem ko je glasba igrala, so bili sodelujoči občutno bolj sproščeni kot takrat, ko ni igrala, saj glasba pomaga uravnavati telesni mehanizem, ki se odziva na stres. Ko vas bo torej naslednjič premagal stres, si predvajajte najljubšo glasbo (morda boste prisluhnili celo klasični ali zdravilni glasbi) in se ji prepustite: naj glasba ozdravi vaše telo, um in dušo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


CONCERTO, RAGAZZA, GIOIA

Preberite še:
10 glasbenih uspešnic, ki so nastale po navdihu iz Svetega pisma


MAN MUSIC

Preberite še:
Znanstveniki odkrili “čudežno pesem”, ki preganja tesnobo




Preberite še:
Kako lahko vsakodnevno poslušanje glasbe izboljša vaše zdravje

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.