Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 27. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako se je John Wayne na smrtni postelji spreobrnil v krščanstvo

JOHN WAYNE

AFP

Valerio Evangelista - objavljeno 23/02/19

Malo znana zgodba o tem, kako je slavni igralec sprejel katoliško vero

Ta ameriška filmska legenda verjetno ne potrebuje posebnega predstavljanja. Johna Wayna, ki je leta 1970 prejel oskarja za najboljšega igralca za vlogo v filmu True Grit (Pravi pogum), poznajo po vsem svetu, predvsem zaradi dolgoletne kariere v ameriških vesternih.


JOHN MAHONEY

Preberite še:
Za kaj je vedno molil pokojni igralec iz serije Frasier

Igralec, režiser in producent

S filmom se je začel ukvarjati v študentskih letih, ko je bila sicer njegova največja strast nogomet. V tistem času se je spoprijateljil z režiserjem Johnom Fordom, ki je Waynu odprl vrata do uspeha v Hollywoodu. Wayne je bil igralec, režiser ali producent v več kot 175 filmih, od tega jih je bila polovica vesternov.

V svetu pa je manj znan njegov odnos do vere. Marion Mitchell Morrison (njegovo pravo ime) je odraščal v prezbiterjanski družini škotsko-irskega porekla, kjer se je naučil, kako pomembno je hoditi v cerkev, prebirati Sveto pismo in verovati v Boga.

Toda John Wayne je vero kmalu opustil in njegovo življenje je bilo precej oddaljeno od naukov, ki jih je prejel: poročil se je kar trikrat, popil preveč alkohola in imel več ljubic (med njimi sta bili tudi znameniti Marlene Dietrich in Maureen O’Hara).


CELEBRITY

Preberite še:
Kdo so igralci, ki so se za oskarja zahvalili Bogu

Embed from Getty Images

Molila je za njegovo spreobrnjenje

Kljub temu pa je vera večkrat potrkala na vrata njegovega srca. Do prvega pomembnejšega stika s katolištvom je prišel po zaslugi svoje prve žene Josephine Alicie Saenz, ki je Johna vključila v številne župnijske dogodke in je nenehno molila za njegovo spreobrnjenje, tudi potem ko je njun zakon že razpadel.

Vse njegove žene so bile katoličanke, njegovih sedem otrok je obiskovalo katoliške šole in njegovih 21 vnukov je odraščalo v veri. Na njegovo življenje je prav tako vplivalo prijateljstvo z Johnom Fordom, ki nikoli ni skrival svoje globoke katoliške vere.


JOHN KRASINSKI,EMILY BLUNT

Preberite še:
Neverjeten način, kako priljubljeni igralec družino vedno postavi na prvo mesto

Za številne rodove filmoljubov je bil John Wayne podoba moči in možatosti, prišli pa so tudi trenutki, ko sta se pokazali njegova človeška krhkost in umrljivost: leta 1978 je potreboval operacijo na srcu, leta 1965 pa se je začela njegova dolga bitka z rakom, ki se je končala s smrtjo leta 1979.

Waynov sin Patrick je nekoč dejal, da njegov oče ni bil pretirano veren in ni bil katoličan, otroke pa je v katoliški veri vzgajala mama Josie.

Počasi je spoznaval vero

Matthew Muñoz, katoliški duhovnik v škofiji Orange v Kaliforniji, eden izmed Waynovih vnukov, pa je razkril nekaj podrobnosti o duhovnem življenju svojega deda. Muñoz je imel 14 let, ko je John Wayne umrl po dolgotrajnem boju z rakom.

Povedal je, kako je deda, ko je bil pripravljen na sprejem zakramenta svetega krsta, obiskal nadškof Marcos Gregorio McGrath (nadškof v Panami in prijatelj Waynovega prijatelja). “Ko je prišel, sta bila tam moja mama in stric. Zato ni nobenega dvoma, ali je bil krščen. Želel si je prejeti sveti krst in postati katoličan. Čudovito ga je bilo opazovati, kako je počasi spoznaval vero in s tem zapustil dragoceno pričevanje za vso družino.”


PAOLO BROSIO

Preberite še:
Ko v resničnostnem šovu pristane vera: Duhovnik bo spovedoval in delil obhajilo

Oče Muñoz je še povedal, kako je njegov ded obžaloval, da se ni že prej spreobrnil v katoliško vero, čeprav zagotavlja, da je Wayna duhovnost do neke mere zanimala že pred sprejetjem odločitve za krst. “Že od malega je dobro vedel, kaj je prav in kaj ne. Vzgojen je bil po številnih krščanskih načelih in v ‘svetopisemski veri’, ki je nanj močno vplivala.” Oče Muñoz je tudi razkril, da je njegov ded pogosto pisal Bogu: “Bogu je pisal čudovita ljubezenska pisma, to so bile molitve. Bile so zelo otroške in preproste, obenem pa izredno globoke.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


HERB GARDEN

Preberite še:
9 zdravilnih zelišč, dišavnic in sadežev naravnost iz Svetega pisma


FATHER

Preberite še:
Sam Jezus nam je dal to molitev za spreobrnjenje prijatelja ali družinskega člana


ANOINTING

Preberite še:
Zakaj duhovnik krščenca mazili z oljem?

Tags:
spreobrnjenje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.