Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Andy Jordan: “Laganje in pretvarjanje na Instagramu sta me pahnila v obup”

ANDY JORDAN

ZAJEM ZASLONA | YOUTUBE

Tina Martinec Selan - objavljeno 07/03/19

Pasti influencerstva, ki se jih mnogi sploh ne zavedajo

Andy Jordan je glasbenik in lastnik trgovine z oblačili. Zaslovel je, ko je pred nekaj leti nastopil v angleškem resničnostnem šovu Made in Chelsea, kar ga je tako rekoč čez noč izstrelilo med zvezde. Kmalu je postal vplivnež (influencer) na Instagramu. A taka slava ima svoje posledice, je spoznal Andy.

Od zvezde resničnostnega šova do zvezde na Instagramu

Resničnostni šovi so zelo popularna vrsta televizijskih oddaj, ki jih gleda ogromno ljudi. Za Andyja Jordana, ki pred tem ni imel niti profila na Instagramu niti na Twitterju, sta tovrstna slava in prepoznavnost pomenili precejšen šok. Hitro je dobil ogromne količine sledilcev, postal je prepoznaven. V začetku mu je vse skupaj godilo. Kaj hitro je ugotovil, da so občutki slave in tega, da te vsi želijo poznati in ti slediti, podobni drogi.


Surprised Young Man with

Preberite še:
Naglas si ne upam izreči, na Facebook pa lahko napišem?

Ni minilo veliko časa, ko so do Andyja pristopila različna podjetja s ponudbami, da bi v zameno za plačilo na Instagramu oglaševal njihove izdelke. Sprva se mu to ni zdelo nič spornega. Blagovne znamke so mu plačevale lepe vsote v zameno za fotografije, na katerih je navidezno uporabljal njihove izdelke, slike pa objavil na svojem Instagram profilu. V začetku mu je bil hiter zaslužek všeč. Reklamiral je belilne zobne paste, čaje za razstrupljanje, proteinske praške za športnike in podobno.

Zlagane objave, za katerimi se skrivajo bajne vsote

Nekoč ga je kontaktirala klinika, na kateri opravljajo liposukcije (lepotne operacije, s katerimi  odstranjujejo telesno maščobo) in mu predlagala, da bi prišel k njim na liposukcijo, oni pa bi vse skupaj dokumentirali, posneli in mu tudi plačali. “Rekel sem ne,” pravi Andy. “Zdelo se mi je namreč, da liposukcije ne potrebujem!”

Za objavami, ki so sponzorirane, se skriva ogromno pretvarjanja, neiskrenosti in zlaganosti. Andy Jordan je tako reklamiral proteinske praške, čeprav, kot pravi sam, pred tem še nikoli ni stopil v telovadnico ali fitnes. Ko je svojega menedžerja vprašal, kako naj reklamira proteinske praške, če pa ne telovadi, mu je menedžer preprosto rekel, naj se le pretvarja.


REBACK FAMILY

Preberite še:
Mama, ki svojih 16 otrok šola doma, piše blog in vodi dobrodelno ustanovo

Tako se je dal fotografirati na fitnes napravi s proteinskim napitkom v roki. Za vse skupaj je seveda dobro zaslužil (med 500 in 2000 funti na objavo), blagovna znamka proteinskega praška pa zaradi Andyjevih sledilcev, ki so verjeli, da njihov idol uporablja te izdelke, ter jih zato tudi sami kupili, še toliko bolj.

Z višine v prepad

Kmalu je vse pretvarjanje, laganje in zlagano življenje, ki se je vrtelo samo še okrog oglaševanja in fotografij za Instagram, terjalo svoj davek na Andyjevem duševnem zdravju. “Če vztrajaš v nečem, kar je popolnoma nasprotno temu, v kar verjameš, je to podobno, kot da bi prodal svojo dušo,” pravi Andy. Oglasila se je njegova vest. “Popolnoma sem izgubil občutek za to, kdo sem. Moje življenje so upravljali drugi, počel sem stvari, ki niso imele nobene zveze z mano. Počutil sem se kot lutka v svetu marketinga. Nisem bil več človek, ampak samo še embalaža, ki je nekaj prodajala.”


Woman looking in the mirror

Preberite še:
Pasti lažne resničnosti in kaj najbolj vpliva na samopodobo naših otrok

Vse skupaj se nikoli ni ustavilo. To ga je popolnoma izčrpalo, bil je nesrečen, depresiven. V nekem trenutku se je zavedel, da mu je postalo popolnoma vseeno za vse, celo za to, če bi ga v tistem trenutku zbil avtobus. “Popolnoma sem se izgubil kot človek, izgubil stik s samim sabo. Postal sem neke vrste duh. Menim, da je to zelo nevarna stvar. Verjamem, da zaradi tega ljudje lahko tudi umrejo.”

Instantna slava je velika past

Andy svari pred nevarnostmi kulture, kjer otroci kot svojo sanjsko službo navajajo, da bi bili radi instagramerji, torej vplivneži (influencerji), ki objavljajo skrbno režirane fotografije na Instagramu, zaradi česar so slavni in bogati. To namreč ni prava služba, pravi Andy.

Pred nevarnostmi “instantne slave” že dlje časa svarijo tudi številni strokovnjaki, med njimi tudi Jordan Peterson. Ta v številnih svojih videih in govorih pravi, da morajo mladi razumeti, da se je treba v življenju za stvari potruditi, iz sebe nekaj narediti, vložiti ogromno truda v šolanje in poklic, če želijo nekaj doseči. Nasprotno pa hiter skok iz anonimnosti na vrh, v slavo in bogastvo, dolgoročno lahko vodi samo v propad.
Preberite še:
Kaj smo zakuhali na Instagramu?


WOMAN,COMPUTER,HOME,WORRIED

Preberite še:
Tabu tema: pornografija. “Zasvojenost je iz mene napravila ljubezenskega invalida”
Preberite še:
Naj vas v postnem času nagovarja ekipa #deliJezusa

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.