Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Rojena v časih, ko smo popravili

ROZWÓD

Shutterstock

Aleš Čerin - objavljeno 03/03/19

Podobnost, ki jo imajo danes pokvarjene stvari in odnosi

Na Twitterju sem našel fotografijo starejšega para, ki sta praznovala obletnico skupnega življenja. Na vprašanje, kako jima je uspelo ostati skupaj 65 let, je gospa odgovorila: “Rojena sva bila v časih, ko smo, če se je kaj pokvarilo, to popravili in ne vrgli stran.”

Odmetavanje odnosov in ljudi

Porabništvo in naravnanost na “metanje stran” se je zalezlo v naše odnose. Podobno kot delamo s stvarmi, ki se jih ne splača več popravljati, delamo tudi z ljudmi.


WOMEN,FRIENDS,FIGHT

Preberite še:
Slaba navada, ki lahko uniči vsak odnos

V Sloveniji “odvržemo” več kot vsak tretji zakon. Zakonca s tem “odvržeta” drug drugega, velikokrat s tem tudi odnos z otroki.

Mnogokrat otroke odvržemo že prej – še preden se rodijo. Da nas ne bremenijo s svojo odvečno navzočnostjo in zahtevnostjo. Kmalu bomo metali stran še ostarele starše in druge neuporabne ljudi.


NEWBORN CHILD

Preberite še:
Kako se obnašati v okolju, kjer ste edini proti splavu?

Kako se popravi odnos? Najprej z naravnanostjo na trajnost, ki smo si jo pri poroki obljubili. Potem gre, četudi težko in počasi. Popravljanja se naučimo, če redno “treniramo”.

A kaj, ko poročne zaveze mnogi sploh ne sklenejo več. Je namreč pretežka. Je zaveza za vse dni življenja, v lepih in težkih okoliščinah. Zaveza za desetletja z isto osebo.

Ljubezen je glagol

V skupno življenje vstopamo v fazi “kemije”, nore zaljubljenosti, brez zaveze, pogosto v smislu “če bo šlo, bo šlo, če ne bo šlo, pa ne bo šlo”. Vrata puščamo odprta in si omogočamo lahek umik.

Kmalu opazimo, da odnosi niso več noro-taki-kot-prej; od ljudi pač ni pričakovati popolnosti. Če “kemija” teče, je v redu, če ne, pač ni. Kmalu se začnemo ozirati za novo “kemijo”.


COUPLE; AMOUREUX, TOMBER AMOUREUX, DRAGUE

Preberite še:
Zakaj ste izbrali ravno to žensko oziroma tega moškega za svojega zakonca?

Stephen R. Covey pravi: “Ljubezen je glagol. Ljubezen ‒ občutek je sad ljubezni ‒ glagola ali ljubečih dejanj. Torej ljubite jo. Žrtvujte se. Prisluhnite ji.”

Vse to pa nam je na kratko razložil že Jezus z zlatim pravilom, za katero se zdi, da velja še prav posebej za može in žene: Tako torej vse, kar hočete, da bi ljudje storili vam, tudi vi storite njim! (Mt 7,12). Začnimo uporabljati to pravilo kar doma pri svojem možu ali ženi. Vsak dan.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 68, številka 8.


FRAN MIKLOŠIČ

Preberite še:
Slovenski genij, ki ga je slavil ves svet


LEONARDO CENCI

Preberite še:
Napovedovali so mu šest mesecev življenja, napravil je šestletno mojstrovino


martin golob

Preberite še:
Kam je tokrat poletel župnik Golob?

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.