Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kateri jezik ljubezni govori vaš otrok?

MŁODA MATKA Z DZIECKIEM

Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 12/03/18

Jeziki ljubezni – ključ do boljšega razumevanja vašega otroka

Če imate več otrok, ste morda opazili, da se zelo različno odzivajo na dejanja, ki jih storite iz svoje ljubezni do njih. Nekateri otroci bi se kar naprej objemali in privijali k svojim staršem, drugi najbolj zažarijo, ko si starši rezervirajo eno uro samo zanje. Spet tretji so ponosni na starševsko pohvalo in tako naprej. O različnih jezikih ljubezni govorita avtorja Gary Chapman in Ross Campbell v knjigi 5 jezikov ljubezni otrok.

Avtorja razdelata odnos starši – otrok na podlagi tega, na kakšen način otrok najbolj začuti ljubezen svojih staršev: dotik, besede potrditve, posvečen čas, darila ali usluge. Če poznamo jezik ljubezni svojega otroka ali otrok, jih ne samo bolje razumemo, temveč se jim lahko kar najbolje približamo, ne glede na njihovo starost.


RODZINA NA KANAPIE

Preberite še:
Kako vzgajati otroke, da bodo bolj hvaležni in veseli

Prvi jezik ljubezni: dotik

Dotik je vsakršen telesni stik, ki ga nudijo starši z namenom, da bi z njim otroku pokazali, koliko jim pomeni. Lahko je to objem in poljubček, pri starejših otrocih je to morda prijateljska gesta “petke” z roko, če se oče in sin v igri “zravsata”, če mama hčerki počeše in splete lase in tako dalje.

Tisti otroci, katerih jezik ljubezni je dotik, se najbolj umirijo prav ob telesnem stiku s svojimi starši. Pravzaprav je telesni stik včasih tisto, kar tako pogrešajo, da zaradi pomanjkanja tega postanejo nemirni, nagajivi in skušajo pozornost vzbuditi na negativen način.

Tudi če smo kot starši bolj zadržani oziroma nam dotikanje samo po sebi ni tako zelo blizu, je prav, da otroku nudimo takšno vrsto naše ljubezni, da se z njim še bolj povežemo.

BABY TOUCHING HAND
PIXABAY


FAMILY CUDDLE

Preberite še:
4 ideje, kako družino spraviti v akcijo

Drugi jezik ljubezni: besede potrditve

Besede potrditve so lahko zelo neposredne, kot  recimo: “Rad(a) te imam. Veliko mi pomeniš,” kot tudi vsi stavki, ki dajo otroku vedeti, da cenimo njega kot osebo, njegov trud, napredek, da ga pogrešamo, ko ni z nami, in tako dalje.

Otrok, katerega jezik ljubezni so besede potrditve, bo najbolj čutil ljubezen ob pogovorih s svojimi starši, ob iskrenem priznanju naklonjenosti in pozitivni vzpodbudi. Ti otroci so zelo občutljivi tudi na vsako negativno izraženo mnenje in kritiko, še sploh na način, kako je izrečena. Tipično bo tak otrok na vprašanje, kako ve, da ga imata starša rada, odgovoril “ker mi to povesta vsak dan”.


TIRED DAD

Preberite še:
5 iger, ki se jih lahko igrate z otroki, tudi ko ste na smrt utrujeni

Tretji jezik ljubezni: posvečen čas

Nekateri otroci se čutijo najbolj ljubljene, če si starši vzamejo čas samo zanje. To je posvečen čas, ko starši ne odgovarjajo na elektronsko pošto ali brskajo po telefonu, ko otrok čuti, da je starš v tistem trenutku tam res samo z njim in zanj.

Starši si zato morajo prizadevati, da si redno vzamejo čas za otroka (tisti z več otroki se morajo potruditi toliko bolj, saj gre za čas “ena na ena”) in se z njim posvetijo neki aktivnosti ali opravilu, ki je otroku ljubo, recimo partija kakšne družabne igre, sprehod in pogovor, ogled filma v kinu, skupna priprava večerje in tako dalje. Za otroka je to velik dogodek, ki se ga veseli, spominja in ki mu da vedeti, da ga ima mama oziroma oče tako rad, da si je vzel(a) čas samo zanj.

FATHER,SON,SWORD FIGHT
Shutterstock

Četrti jezik ljubezni: darila

Otrok, ki se čuti najbolj ljubljenega, kadar od starša nekaj prejme, govori jezik ljubezni daril. Zmotno mnenje je, da gre za materialista v negativnem smislu. To so otroci, ki si recimo za celo življenje zapomnijo, da so od starša, ki je bil na službenem potovanju, prejeli maketo letala. Ko odrastejo, se taki otroci s hvaležnostjo spominjajo vsega, kar so jim starši omogočili in zaradi česar so jim olajšali življenje, študij in tako dalje.

Majhen otrok, ki govori jezik ljubezni daril, ne bo nove igračke nikoli vrgel v kot pet minut po tem, ko jo je dobil, temveč jo bo vsem pokazal, povedal, kdo mu jo je dal in zakaj, nato pa bo zanjo poiskal posebno mesto v svoji sobi. Pri tem jeziku ljubezni pa je pomembno, da z darili ne manipuliramo ali otroka podkupujemo, ter da ta jezik ljubezni kombiniramo tudi z drugimi.


FAMILY,FEET,CHILDREN

Preberite še:
Uspešna družina – kaj to pomeni in kakšne so njene značilnosti

Peti jezik ljubezni: usluge

V tem primeru otrok čuti ljubezen staršev skozi njihovo služenje in vse, kar zanj naredita. Tak otrok mora vedeti in čutiti, da so mu starši na voljo za pogovor, pomoč ali druženje. Zelo ceni čas, ki si ga vzamemo zanj in to, da smo mu preprosto na voljo, da smo tam zanj ter vse, kar zanj žrtvujemo. Otrok skozi zgled služenja svojih staršev dobi tudi lepo popotnico za to, da bo sam kot odrasel služil drugim, tudi tistim, ki ne zmorejo povrniti uslug. Potrebno pa je ravnovesje med tem, da smo starši v službi svojim otrokom in ne njihovi sužnji; da jih vendarle vzgajamo za samostojne osebnosti ter jih naučimo veščin, ki jih potrebuje vsak človek.

Možno je, da boste pri svojih otrocih odkrili, da sicer vsak še posebej izrazito govori enega izmed petih jezikov ljubezni, a da se pri vsakem tudi prepleta več različnih jezikov ljubezni. Jeziki ljubezni pa sploh niso vezani samo na otroke, ampak je razumevanje teh psiholoških principov zelo koristno tudi za boljše razumevanje partnerja, prijateljev, sodelavcev in drugih, ki nas obkrožajo.


BOY HUGGING MOTHER

Preberite še:
Kako vem, ali ima moj otrok ADHD?




Preberite še:
Čudežni stavek, ki bo spodbudil vaše otroke, da bodo vztrajali


MATEVZ MEHLE

Preberite še:
Zaupanje je, ko mladi povedo stvari, ki si jih ne upajo niti staršem

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.